Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν δεν είναι άτρωτος: Θα εξωτερικεύσει την κρίση με στόχο το εσωτερικό ακροατήριο;


Του Κώστα Βενιζέλου

Τα πολλά ανοικτά μέτωπα που έχει η Τουρκία, κυρίως αυτό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, προκαλεί νευρικότητα στο καθεστώς Ερντογάν. Τα πολιτικά και οικονομικά της αδιέξοδα οδηγούν το καθεστώς της Άγκυρας, λόγω και χαρακτήρα και νοοτροπίας, να υιοθετεί ακραίες συμπεριφορές, να εξωτερικεύσει την κρίση.

Είναι σαφές πως με τους Αμερικανούς δεν μπορεί να αναμετρηθεί και ήδη αισθάνεται το κόστος αυτής της αντιπαράθεσης. Φάνηκε πως ο Ντόναλντ Τράμπ δεν ανέχεται τα νταηλίκια του Ερντογάν. Είναι ξεκάθαρο πως ο νεοσουλτάνος δύσκολα θα ξεμπερδέψει με τους Αμερικανούς.
Η κόντρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσε πως ο Ερντογάν δεν είναι ανίκητος. Η Τουρκία δεν είναι ανίκητη.

Αυτό δεν σημαίνει πως η Τουρκία θα καταρρεύσει. Ή πως δεν θα τα βρει, σε κάποιο στάδιο, με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, τέτοιες περιόδους, κατά τους οποίους η Άγκυρα αισθάνεται πίεση, στρέφεται για εκτόνωση προς τους αδύνατους αντιπάλους. Επιλέγει να ανοίξει μέτωπα εκεί και όπου θεωρεί πως θα επιβληθεί, πως μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, χωρίς κόστος.

Το καθεστώς Ερντογάν υιοθετεί ακραία στάση με προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο.


Η στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου, δείχνει μια συμπεριφορά που παραπέμπει σε διαχρονικές πολιτικές, επεκτατικές πολιτικές σε βάρος των γειτόνων της. Δυστυχώς η ανοχή που επιδείκνυαν και επιδεικνύουν διεθνείς παίκτες έχουν ενθαρρύνει τη στάση αυτή της Άγκυρας. Κι αυτή η συμπεριφορά έχει ενθαρρυνθεί και από αυτούς με τους οποίους σήμερα η Τουρκία συγκρούεται. Δηλαδή τις ΗΠΑ.

Η λογική τιθάσευσης του θηρίου με δώρα ακόμη και όταν προέβαινε σε προκλήσεις δεν λειτούργησε θετικά.

Η λογική του κατευνασμού, δυστυχώς, απέτυχε και ελπίζουμε αυτό να γίνει κατανοητό, ιδιαίτερα τώρα που ο Ερντογάν έχει «ξεφύγει» και στρέφεται κατά των πάντων.

Η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να επαγρυπνούν καθώς η Άγκυρα ενδέχεται να εξωτερικεύσει την πίεση που αισθάνεται και να δημιουργήσει κρίση. Θεωρεί η Άγκυρα πως μπορεί να προβεί σε προκλήσεις κατά Ελλάδος και Κύπρου και να κερδίσει το εσωτερικό της ακροατήριο. Θα απροσανατολίσει το εσωτερικό της ακροατήριο. Γι αυτό και χρειάζεται επαγρύπνηση, ψυχραιμία και σωστή διαχείριση. Αθήνα και Λευκωσία δεν έχουν την πολυτέλεια να αφήσουν την Τουρκία να αλωνίζει και να επιβάλλει την πολιτική της, ούτε και να παρασυρθούν στους σχεδιασμούς του Ερντογάν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η απελευθέρωση των δυο Ελλήνων αξιωματικών έχει ερμηνευθεί πολλαπλώς. Δεν υπάρχει λόγος αυτή η ενέργεια να μας εφησυχάσει. Άλλωστε, τακτικισμός του Ερντογάν φαίνεται να είναι και με μηνύματα προς Τραμπ και Ουάσινγκτον.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]