Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πως φθάσαμε στην απελευθέρωση των στρατιωτικών μας;


Αναζητούνται οι λόγοι της ενέργειας του Ερντογάν, που πρέπει να είναι πολλοί και σύνθετοι, εκφεύγοντες από τις αστειότητες περί αθόρυβης διπλωματίας

Η επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου και του ΥΠΕΞ, είναι ότι φθάσαμε στην απελευθέρωση των δύο ενόπλων μας [και όχι ενστόλων, όπως άνευ σκέψεως γράφεται, αφού ένστολοι είναι και οι νοσοκόμοι και οι θυρωροί των ξενοδοχείων] λόγω των διπλωματικών ενεργειών μας.

Ο κ. Ν. Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι «Οι συνεχείς προσπάθειες του Πρωθυπουργού, του Υπουργείου Εξωτερικών και των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδος στην Τουρκία απέδωσαν. Ο μεγάλος κερδισμένος αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η διπλωματία». Ο δε υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ έγραψε στο twitter ότι «Αθόρυβη η ελληνική διπλωματία εκεί που χρειάζεται και αποτελεσματική».

Βεβαίως ο ίδιος ο υφυπουργός απέδωσε την απελευθέρωση και σε θαύμα της Παναγίας -όπως ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος-, γεγονός που μας κάνει να σκεπτόμαστε ότι οι άθεοι της κυβέρνησης, με την καταπληκτική αθόρυβη διπλωματία τους, ενεργοποίησαν και επουράνιες δυνάμεις.

Μου προξένησε εντύπωση η ένδεια των επιχειρημάτων του Μαξίμου -από το ΥΠΕΞ δεν περίμενα κάτι διαφορετικό- που φαίνεται ότι μάλλον βρίσκεται σε πανικό, και οι περισπούδαστοι προπαγανδιστές του, της Σχολής Τσεχοσλοβακίας και Σόφιας, αδυνατούν να βρουν κάτι πειστικό. Έφθασαν στο σημείο να υποστηρίξουν, ότι ένας από τους λόγους που οδηγηθήκαμε στην απελευθέρωση των στρατιωτικών μας, είναι και η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα, την οποία αποκαλούν… επιτυχημένη! [Για τον Ερντογάν, ήταν βεβαίως].


Εν πάση περιπτώσει, αναζητούνται οι λόγοι που ο Ερντογάν προέβη σ’ αυτήν την ενέργεια, που πρέπει να είναι πολλοί και σύνθετοι, εκφεύγοντες φυσικά από τις αστειότητες περί επιτυχίας της αθόρυβης διπλωματίας μας. Είναι δε τόσο αθόρυβη, ώστε φαίνεται να μη υπάρχει καν.

Ο καθηγητής του Παντείου Άγγελος Συρίγος, μας είχε προϊδεάσει προ καιρού κάνοντας λόγo για μια φήμη πως το τίμημα για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών θα ήταν κάποια κίνηση σχετικά με τις μουφτείες στην Θράκη… Θυμίζω τα προηγηθέντα.

Ο Γαβρόγλου, είχε δηλώσει, μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, για τον διορισμένο μουφτή: «Θα πρέπει να αρχίσει μια πολλή σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων. Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος. […] Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα»

Είχε προηγηθεί το αίτημα του Ερντογάν για εκλογή μουφτήδων, τουρκοπρακτόρων φυσικά, αλλιώς γιατί να το απαιτεί επί χρόνια; «Κατά τη γνώμη μου συνιστά μια σοβαρή πληγή και πιστεύω ότι ο αξιότιμος Πρωθυπουργός θα μεριμνήσει για την επίλυση και τη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος. Βεβαίως αυτό είναι σαφές ότι αποτελεί ένα εσωτερικό θέμα της χώρας, δεν διαφωνούμε. Αλλά αν μας δίνεται η άδεια, προφανώς και μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας. Διότι εμείς εμπιστευόμαστε τη γείτονα χώρα και γι΄ αυτό δείχνουμε το ενδιαφέρον μας για το εσωτερικό της Δίκαιο».

Ο Γαβρόγλου αποκαλεί πληγή τον διορισμό του μουφτή, χωρίς να εξηγεί στον ελληνικό λαό, γιατί αυτή η "πληγή" εφαρμόζεται σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες, και στην Τουρκία φυσικά, όπου ο μουφτής διορίζεται. Τι κίνητρο έχει ο Γαβρόγλου, να θέλει να παραδώσει την μουσουλμανική μειονότητα στην Τουρκία; Πρέπει να έχει σοβαρό κίνητρο.

Σημειώνω συνοπτικά, επειδή θα επανέλθω, ότι ο Ερντογάν επέτυχε να στείλει μήνυμα στην Δύση, ότι η Δικαιοσύνη αποφασίζει. Επομένως όπως είναι σεβαστή η απόφαση για τους Έλληνες, έτσι πρέπει να σεβαστή και για τους Αμερικανούς, δηλώνοντας ουσιαστικώς ότι δεν κρατά ομήρους.

Κυρίως όμως, έδωσε ανακούφιση στην τουρκική λίρα, αφενός επειδή επέδειξε φιλάνθρωπο πρόσωπο [Δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι απελευθέρωσε τους δύο παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, μίας από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας. Ήξερε τον αντίκτυπο που θα προκαλούσε στον ελληνικό λαό η κίνηση αυτή]. Αμέσως, το τουρκικό νόμισμα πήρε λίγη ανάσα.

Ο καθηγητής Ι. Μάζης, δίνει και μια άλλη διάσταση. Επρόκειτο περί μίας πρωτοβουλίας του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία είχε σαν αντικείμενο και στόχευση να διχάσει, ουσιαστικά, τη Δύση και συγκεκριμένα να θέσει τις ΗΠΑ απέναντι στην Ευρώπη, έχοντας κοντά του και την Μέρκελ.

Με την κίνησή του αυτή ο Ερντογάν, πέτυχε πολλούς στόχους. Δεν είναι τυχαίος. Άλλωστε όλοι λένε ότι η παράνοια με την ευφυία έχουν κοινά σύνορα. Όσο για την αθόρυβη διπλωματία του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, μάλλον την έχει για πρόγευμα. Το κακό είναι ότι οι δηλώσεις των κυβερνητικών της Ελλάδας, εκθέτουν την χώρα διεθνώς με την ελαφρότητά τους. Λες και οι ξένοι, δε καταλαβαίνουν τι συνέβη.

Ο Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]