Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Στο 11% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα


Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Απρίλιο με τη λίρα να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό, εγείροντας ανησυχίες για την αποτυχία της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών.

Σύμφωνα με το Reuters, ο πληθωρισμός άγγιξε το 11% σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 1,87%, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 1,6% και 10,85% αντίστοιχα. Παράλληλα, ο δομικός δείκτης ανήλθε στο 12,24%.

Η λίρα, το χειρότερο νόμισμα αναδυόμενης αγοράς για αυτό το έτος, υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 4,2487 έναντι του δολαρίου, από τα 4,1785 που έκλεισε την Παρασκευή.

Ο διψήφιος αριθμός του πληθωρισμού είναι ένα πιεστικό οικονομικό πρόβλημα για την Τουρκία και μια εντεινόμενη ανησυχία για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, καθώς μπαίνουν στην τελική ευθεία των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν, ένας άνθρωπος που έχει αυτοχαρακτηριστεί ως εχθρός των επιτοκίων, έχει επανειλημμένα καλέσει για την ανάγκη χαμηλότερου κόστους δανεισμού για να ενισχύσει την ανάπτυξη των δανείων και να τονώσει την τουρκική οικονομία. Όμως, η διστακτικότητα της κεντρικής τράπεζας για πιο σφιχτή πολιτική έχει δημιουργήσει ανησυχίες για ότι βρίσκεται υπό πολιτική πίεση.

Ο αναλυτής της Credit Agricole, Γκιγιόμ Τρέσκα, ανέφερε πως «ο πληθωρισμός είναι υψηλός, θα μπορούσε να επιταχυνθεί, η κεντρική τράπεζα πιέζεται. Δεν έχουν αρκετό χώρο για ευελιξία λόγω πολιτικών πιέσεων ενόψει των εκλογών».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]