Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τώρα οι Τούρκοι γκριζάρουν νησιά με μια δήλωση και με την ανοχή της Αθήνας!


Μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση για την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου δημιουργείται από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε την ελληνική σημαία από ακατοίκητο νησί του Αιγαίου. Δίνοντας μια διαφορετική απόχρωση, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι την ελληνική σημαία κατέβασαν Τούρκοι κομάντος.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι σημειώθηκε τέτοιο περιστατικό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού δεν γνωρίζουν το παραμικρό για παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων.


Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο αφορά την ουσία του ισχυρισμού των Τούρκων ότι κατέβασαν ελληνική σημαία από νησίδα την οποία δεν μπήκαν καν στον κόπο να κατονομάσουν επισήμως, αν και με διαρροές σε Μέσα Ενημέρωσης όπως η Hurriyet αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Μικρό Ανθρωποφάγο στο σύμπλεγμα των Φούρνων.

Επί της ουσίας:
- Είτε οι δηλώσεις Γιλντιρίμ και Τσαβούσογλου είναι αληθινές και οι Τούρκοι υπέστειλαν την ελληνική σημαία,
- Είτε η τουρκική κυβέρνηση λέει ψέματα άρα δεν υπήρξε επιχειρησιακή διάσταση στο ζήτημα, δηλαδή δεν υπήρξαν κομάντος ή ακτοφυλακή που δήθεν κατέβασαν την ελληνική σημαία.

Για την ελληνική πλευρά όμως και οι δύο εκδοχές της υπόθεσης «υποστολή ελληνικής σημαίας από νησίδα στο Αιγαίο» είναι προβληματικές.

Για ποιο λόγο;
Διότι καταλήγουμε να γκριζάρουμε μια περιοχή εντός της ελληνικής επικράτειας ακόμη και έπειτα από μια απλή δήλωση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας! Κι αυτό πού; Όχι σε μια περιοχή όπως τα Ίμια που βρίσκονται μια ανάσα από τις τουρκικές ακτές αλλά στους Φούρνους που σίγουρα απέχουν πολύ από τα ανατολικότερα σύνορα της χώρας και αν μη τι άλλο είναι πιο κοντά στο Κεντρικό Αιγαίο παρά στην Τουρκία...

Επιπλέον, στην περίπτωση των Ιμίων το 1996 χρειάστηκε επιχειρησιακή αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας οι οποίες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου για να καταφέρουν οι Τούρκοι να γκριζάρουν τις βραχονησίδες στα Δωδεκάνησα.

Στην περίπτωση της νησίδας Μικρός Ανθρωποφάγος, που βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, δηλαδή στο Κεντρικό Αιγαίο, χρειάστηκε απλώς μια δήλωση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας. Ούτε καν βίντεο με την τουρκική ακτοφυλακή ή τους Τούρκους κομάντος να κατεβάζουν -αν υπέστειλαν ποτέ- την ελληνική σημαία από την ελληνική νησίδα... Με μια απλή δήλωση, οι Τούρκοι έκαναν τη «δουλειά» τους και έπεισαν την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί (ή να ανεχθεί, αν το προτιμάτε) το γκριζάρισμα ελληνικού εδάφους.

Διότι τι άλλο παρά αποδοχή της τουρκικής θέσης ότι είναι αδιευκρίνιστο το νομικό καθεστώς και άρα η κυριαρχία επί της βραχονησίδας Μικρός Ανθρωποφάγος αποτελεί η ενέργεια του Λιμενικού να αποκλείσει την πρόσβαση στη βραχονησίδα στέλνοντας πλοίο να περιπολεί αποτρέποντας όσους θα ήθελαν να φτάσουν στο νησί!
Γιατί δεν μπορεί κάποιος να προσεγγίσει ελληνικό έδαφος; Μήπως επειδή η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται σιωπηρά ότι η νήσος Μικρός Ανθρωποφάγος είναι δήθεν αμφισβητούμενης κυριαρχίας;

Αυτά επί της ουσίας. Διότι η σημερινή εικόνα από το Καστελόριζο έδειχνε τον πρωθυπουργό, δίπλα σε έναν υπάλληλο της ΕΡΤ ο οποίος κρατούσε ρεφλεκτέρ για να φωτίζεται καλύτερα ο Αλέξης Τσίπρας, να λέει ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται και δεν παζαρεύει ούτε σπιθαμή γης...

Βεβαίως, υπάρχει κι η άποψη που διατύπωσε ο Νίκος Ξυδάκης, βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι πιο περίπλοκο το ζήτημα με τους Τούρκους, από το να πάει ένας θερμόαιμος νέος ή ένας κοινοτάρχης και να αναρτά σημαίες σε μία έρημη βραχονησίδα, που δεν έχει ούτε ένα βοσκό επάνω» τόνισε ο κ. Ξυδάκης κατηγορώντας τους νέους που ανήρτησαν την ελληνική σημαία σε βραχονησίδες στο στρατιωτικό σύμπλεγμα των Τούρκων.

Προφανώς και δεν μπορεί να ασκεί ο καθένας εξωτερική πολιτική. Όμως δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιηθεί η ανάρτηση της ελληνικής σημαίας σε νησιά του Κεντρικού Αιγαίου από ανθρώπους που σήμερα λένε χωρίς να ντρέπονται ότι τη σημαία στον Μικρό Ανθρωποφάγο την πήρε ο αέρας και δεν την κατέβασαν οι Τούρκοι... Κι αυτό το λένε κάποιοι από τους ανθρώπους που επί χρόνια επικρίνουν και διαπομπεύουν τον Θόδωρο Πάγκαλο επειδή είπε στους Αμερικανούς - δεν πρόκειται για δήλωση αλλά για αναφορά που περιέχεται σε διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ- ότι η Ελλάδα δεν θα υποστείλει τη σημαία στα Ίμια, αλλά απλώς θα αφήσει να την πάρει ο αέρας και δεν θα την αντικαταστήσει...


Μάκης Πολάτος
Πρώτο Θέμα



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]