Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε επιφυλακή η κυβέρνηση για προβοκάτσια στο Αιγαίο


Η κυβέρνηση διέψευσε το νέο «περιστατικό τύπου Ίμια» στη βραχονησίδα κοντά στους Φούρνους, ωστόσο ουδείς από τους επιτελείς μπορούν να απαντήσουν κατηγορηματικά στο ερώτημα εάν κάτι ανάλογο «ψήνεται» για να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η Αθήνα επιμένει να μην υποτιμά το κακό σενάριο, που θέλει τους Τούρκους να «σπρώχνουν» προς θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, με τρόπο ώστε να χρεωθεί στην Ελλάδα.

Αυτό είναι το ένα σενάριο στις ασκήσεις επί χάρτου που μελετούν καθημερινά στην κυβέρνηση. Το δεύτερο αφορά στην επιλογή της Άγκυρας όχι μόνο να συντηρεί αλλά να διευρύνει την πολιτική γκρίζων ζωνών ως απάντηση στην αντιπολίτευσή της, που την κατηγορεί ότι «έχει εκχωρήσει νησιά στην Ελλάδα».

Σ' αυτή την εκδοχή συνηγορεί το γεγονός ότι ενώ τα Ίμια απέχουν περίπου τρία ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές, η βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς δίπλα στους Φούρνους Ικαρίας απέχει 27 μίλια. Που σημαίνει ότι η διεύρυνση των γκρίζων ζωνών υπακούει στην ανοικτή αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, που αποτελεί διακηρυγμένη πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν.

Και τα δύο σενάρια μαζί, άλλωστε, «οδηγούν αναπόφευκτα σε πρόσκληση θερμού επεισοδίου», επομένως «σε προβοκάτσια», ώστε να στηθεί το κατηγορητήριο εναντίον της ελληνικής πλευράς.

Μέσα (και) σε αυτό το πλαίσιο, δεν πέρασε απαρατήρητη η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά από το Λουξεμβούργο: «Η Τουρκία, με την επίθεση στην Αφρίν παραβίασε το διεθνές δίκαιο γιατί καταπάτησε τη συμφωνία της Λωζάνης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Καλώντας ταυτόχρονα την ΕΕ «να φτιάξει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, καταδικάζοντας οποιαδήποτε πρακτική εις βάρος του διεθνούς δικαίου, από οπουδήποτε και αν προέρχεται».

Κατέβασαν τη σημαία οι Τούρκοι;

Από αυτή την άποψη, περνά σε δεύτερη μοίρα εάν έγινε ή όχι την Παρασκευή το περιστατικό που περιέγραψε χθες ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, δηλαδή το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας από τουρκικές δυνάμεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανίσθηκε χθες ιδιαίτερα προσεκτικός: «Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρ' όλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα. Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών", ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας», είπε.

Κυβερνητικό στέλεχος με αρμοδιότητα επιχειρεί τη δική του «πινελιά» στην προσεκτική διάψευση, επισημαίνοντας τη διαρροή από το Πεντάγωνο ότι «τις τελευταίες ημέρες δεν καταγράφηκε παρουσία τουρκικού πολεμικού πλοίου ή πλοίου του τουρκικού Λιμενικού». Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται η παρουσία ιδιωτικού σκάφους («φουσκωτού»), με ή χωρίς κομάντος...

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πάντως ότι, σε αντίθεση με τα Ίμια, στο φερόμενο περιστατικό οι Τούρκοι δεν ανέβασαν τουρκική σημαία, κίνηση που δεν υποτιμάται -εάν, βεβαίως, έγινε το περιστατικό. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται σε κάθε τόνο ότι «εξωτερική πολιτική δεν ασκείται από θερμόαιμους πατριώτες και δημάρχους», οι οποίοι, έστω και εν αγνοία τους, παίζουν το παιχνίδι της τουρκικής προκλητικότητας.

Στο Καστελόριζο ο Α. Τσίπρας

Οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν περισσότερο σημαντική από ποτέ την επίσκεψη που προγραμματίζει για σήμερα το πρωί (11 π.μ.) ο Αλέξης Τσίπρας στο Καστελόριζο.

Την αφορμή δίνουν τα εγκαίνια της μονάδας αφαλάτωσης στο νησί και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να σταλεί στην ελληνική κοινωνία καθαρό μήνυμα για την έξοδο από τα μνημόνια, οκτώ χρόνια μετά την ανακοίνωση για την είσοδό της, που είχε κάνει ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τον ίδιο χώρο.

Συμβολισμό που υπερβαίνει ωστόσο η τελευταία τουρκική πρόκληση.

Σκοπιανό: Blame game ή τελευταίες μπλόφες

Στο έτερο εθνικό θέμα, το Σκοπιανό, τα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση Ζάεφ είναι ότι η προσπάθεια για κοινά αποδεκτή συμφωνία οδεύει προς ναυάγιο.

«Τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση», όπως σημειώνει διπλωματική πηγή, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο να προτιμά η ηγεσία της ΠΓΔΜ μετάθεση της προσπάθειας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, το ορόσημο του Ιουλίου θα χαθεί και η ΠΓΔΜ θα παραμείνει πάλι στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ, εντείνοντας την υπαρξιακή αγωνία από την οποία διακατέχεται ένα (σημαντικό) τμήμα των πολιτών της.

Η Αθήνα πάντως δηλώνει αμετάπειστη από τις τρεις βασικές θέσεις που έχει θέσει ως προαπαιτούμενα για συμφωνία:

* Σύνθετη ονομασία με ενιαία χρήση έναντι όλων (erga omnes).

* Δεν υπάρχει… erga omnes εξωτερικού (σ.σ. αυτό προς απάντηση στην τελευταία πρόταση Ζάεφ να ισχύει το συνταγματικό όνομα «Μακεδονία» στο εσωτερικό της χώρας).

* «Η Ελλάδα θα σηκωθεί τελευταία από το τραπέζι των συνομιλιών», για να μη βρεθεί στον ρόλο του θύτη στην περίπτωση του blame game.

Εν αναμονή.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]