Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ευθεία αναφορά από Γιλντιρίμ σε «γκρίζες ζώνες»


Τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στην πλήρη ανάπτυξή της επανέφερε ουσιαστικά χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ισχυριζόμενος ότι η τουρκική ακτοφυλακή υπέστειλε ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος, στα νοτιοανατολικά των Φούρνων. Ο κ. Γιλντιρίμ επισήμανε ότι το καθεστώς της βραχονησίδας παραμένει «ακαθόριστο», επαναλαμβάνοντας τον συνήθη, τα τελευταία χρόνια, τουρκικό ισχυρισμό, βάσει του οποίου τα νησιά και οι ακατοίκητες νησίδες που δεν αναφέρονται ρητά (σύμφωνα πάντα με την τουρκική οπτική γωνία) στη Συνθήκη της Λωζάννης δεν ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά συνιστούν έδαφος αδιευκρίνιστης κυριαρχίας. Προφανώς, η Ελλάδα απορρίπτει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό κατά πάγια τακτική. Εμπειροι παρατηρητές, με αντίληψη των συσχετισμών στην Τουρκία, ανέφεραν ότι οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Γιλντιρίμ απευθύνονταν και στο εσωτερικό ακροατήριο, σε μια κρίσιμη πολιτική καμπή στη γειτονική χώρα.

«Ενημερωθήκαμε για κάποιες ενέργειες από τους γείτονές μας, την Ελλάδα, που ενισχύουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ένταση στο Αιγαίο. Τελευταία, έχουν αυξηθεί οι συγκεκριμένες πρακτικές. Συγκεκριμένα, βλέπουμε γεγονότα ανάλογα με τα Ιμια, που σχετίζονται με την κυριότητα ακαθόριστων βραχονησίδων», είπε χθες, χαρακτηριστικά, ο κ. Γιλντιρίμ. Και ανέφερε ότι «στα τουρκικά παράλια, σηκώθηκε ξανά μία ελληνική σημαία σε βραχονησίδα που είναι ακαθόριστη. Η τουρκική ακτοφυλακή παρενέβη και κατέβασε τη σημαία από εκεί». Εν συνεχεία, ο κ. Γιλντιρίμ προχώρησε σε παραινέσεις προς την Ελλάδα ζητώντας από τη χώρα μας να μείνει μακριά «από προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση».

Μια άλλη εκδοχή των γεγονότων έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι τη σημαία κατέβασαν Τούρκοι κομάντος. «Αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε», είπε ενδεικτικά ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος, μάλιστα, αναφέρθηκε στην «ακαθόριστη κυριαρχία» νησιών και νησίδων του Αιγαίου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ άφησε αιχμές και εναντίον του υπουργού Εθνικής Αμυνας λέγοντας ότι «δεν πρέπει να χαλάσουμε (σ.σ.: Ελλάδα και Τουρκία) τη σχέση μας λόγω αυτού του ανθρώπου». Οξείς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε χθες και ο Τούρκος αντιπρόεδρος Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι «η Ελλάδα είναι τέτοια χώρα που δεν πρέπει να την παίρνει κανείς πολύ στα σοβαρά». Παρέπεμψε, μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γιλντιρίμ, λέγοντας «όπως είπε και ο πρωθυπουργός μας, “ας καθίσουν ήσυχα”, τίποτα άλλο δεν θέλουμε». Σύμφωνα με τον Χακάν Τσαβούσογλου, «όταν οι Ελληνες πολιτικοί τα βρουν σκούρα, κάνουν δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας. Ετσι παίρνουν δύναμη». Αναφερόμενος στην ένταση στο Αιγαίο, ο Τούρκος αντιπρόεδρος την απέδωσε στην Ελλάδα και ισχυρίστηκε ότι «προσπαθούν να κάνουν τον ελληνικό λαό να ξεχάσει τα οικονομικά προβλήματα λέγοντάς του ότι “υπάρχει πιο σημαντική απειλή και κίνδυνος, υπάρχει η Τουρκία”».

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως αυτές εξελίσσονται αναφέρθηκε χθες η βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στη διάρκεια ομιλίας της στο Πανεπιστήμιο Κοτς στην Κωνσταντινούπολη. «Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, δεν θα υπάρξει νικητής», είπε η κ. Μπακογιάννη και επισήμανε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ξεπερασμένες ιδέες, όπως ο εθνικισμός, να διαμορφώσουν το κοινό μας μέλλον». Η πρώην ΥΠΕΞ είπε, επίσης, ότι «είναι εύκολο να ορίσουμε τον εχθρό και να εισέλθουμε σε έναν φαύλο κύκλο επιθετικότητας. Ωστόσο, δεν είναι ο ρόλος που εμείς έχουμε επιλέξει. Η δέσμευσή μας παραμένει η διπλωματία, οι καλές και ανοικτές σχέσεις γειτονίας και οι ισχυροί δεσμοί». Αναφερόμενη στους δύο κρατούμενους Ελληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη, έκανε λόγο για «μείζον θέμα», επισημαίνοντας ότι «κανείς Τούρκος δεν μπορεί σήμερα να είναι υπερήφανος γι’ αυτό το περιστατικό».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]