Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Σερβία ως πότε θα συνεχίζει να πατά σε δύο βάρκες;


Η αναγνώριση ως νόμιμης της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου δεν προσκρούει μόνον στην αντίθετη γνώμη του σερβικού λαού, αλλά και στη θέση της Ρωσίας

Η χθεσινή είδηση φέρει την Ε.Ε. να αποδέχεται την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμφώνως προς την οποία Σερβία και Μαυροβούνιο πληρούν τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής τους στην Ε.Ε.

Και ως προς το Μαυροβούνιο, δεν γίνεται καν λόγος, αφού πρόκειται για λαθρεμπορικό κράτος, με τον επί δεκαετίες ηγέτη του να διώκεται από τις ιταλικές Αρχές, ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης -που αποτελούνταν από Σέρβους, Μαυροβούνιους και Ιταλούς- και λειτουργούσε κατά το πρότυπο της σικελικής Μαφίας και της ναπολιτάνικης Καμόρα

Σημείωσε, κατά την ιταλική Δικαιοσύνη, εξαιρετικές επιδόσεις στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, οπλών και ναρκωτικών, στο τράφικινγκ, στην παράνομη εξαγωγή κεφαλαίων, στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στην υπόθαλψη Ιταλών καταζητούμενων στην επικράτεια του Μαυροβουνίου, το οποίο λειτουργεί ως προτεκτοράτο, απολύτως αφοσιωμένου στην Δύση.

Η Σερβία όμως, η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. -αλλά όχι και στο ΝΑΤΟ- είναι εξοπλιστικά εξαρτημένη από την Ρωσία, ενώ υπόκειται σε εκβιασμό προκειμένου να ενταχθεί στην Ε.Ε., να αναγνωρίσει ως νόμιμη την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από την επικράτειά της. Αυτό δεν προσκρούει μόνον στην αντίθετη γνώμη του σερβικού λαού, αλλά και στη θέση της Ρωσίας περί μη αναγνωρίσεως ως κράτους του Κοσσυφοπεδίου, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει τυχούσες παρόμοιες ενέργειες στην δική της επικράτεια [τυπικώς, η Ρωσία είναι Ομοσπονδία].

Πρόβλημα όμως αποτελεί και η θέση των Σέρβων που παρέμειναν στο Κοσσυφοπέδιο, σε έναν Τομέα μάλιστα που το υπέδαφός του κρύβει αμύθητο πλούτο. Σε δημοψήφισμα που διενήργησαν προ ετών, από το σύνολο των ψηφισάντων το 99,74% ψήφισε "Όχι", στο ερώτημα εάν θα αποδέχονταν τους θεσμούς της Πρίστινας (ψήφισαν 35.500 πολίτες και μόνον 60 ψήφοι είχαν καταφατική απάντηση).

Όμως, η όλη διενέργεια του δημοψηφίσματος, αμφισβητεί τις προσπάθειες της Σερβίας και της Ε.Ε. να επιλύσουν τις εδαφικές διαφορές του Κοσσυφοπεδίου και να υπάρξει αναγνώρισή του. Το δημοψήφισμα, είχε επίσης και γεωπολιτική σημασία. Η ουσία της συνίσταται στην οριστική μετατροπή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου σε αυτοτελή παράγοντα της βαλκανικής πολιτικής, κάτι που αποτελεί άμεση πρόκληση όχι μόνο κατά της Πρίστινας, αλλά και κατά της Ε.Ε. και του Βελιγραδίου.

Το φθινόπωρο του 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε θετικό πόρισμα σχετικά με την αίτηση της Σερβίας για την ένταξή της στην Ε.Ε. και το Βελιγράδι βρίσκεται από τότε μπροστά στο δίλημμα: ή να ομαλοποιήσει αμέσως τις σχέσεις του με τις Αρχές της Πρίστινας, ή να εγκαταλείψει την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Γερμανία, ως ανεπίσημη ηγέτιδα της Ε.Ε., απαιτεί συνεχώς από τη Σερβία να αποσύρει τις αντιρρήσεις της σχετικά με την ισότιμη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στα διεθνή φόρουμ και να συμβάλει ακόμα και στη διάλυση των σερβικών οργάνων εξουσίας στους Δήμους του Βορείου Κοσσυφοπεδίου.

Κρίνοντας από τις πληροφορίες που φθάνουν από το Βελιγράδι, οι αρχές της Σερβίας δεν έχουν αποφασίσει ακόμα οριστικά να εκπληρώσουν ή μη την απαίτηση (στην ουσία τελεσιγράφου) των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου σχηματίστηκε η γνώμη ότι οι Αρχές του Βελιγραδίου, πίσω από τις πλάτες τους, συνάπτουν συμφωνίες με τους Αλβανούς αυτονομιστές. Η επιμονή των Σέρβων σχετίζεται, πρώτ’ απ’ όλα, με την ηθική προσβολή τους ως λαού και το γεγονός αυτό τους προκαλεί μεγάλες ανησυχίες.

Υπάρχουν προτάσεις από πολιτικούς και των δύο πλευρών να γίνει ανταλλαγή εδαφών. Να ενσωματωθεί το σερβικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία και να παραχωρηθεί από τη Σερβία το Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο. Αλλά, αλβανικά κόμματα τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στα Σκόπια αντιτίθενται σε μια αμοιβαία ανταλλαγή εδαφών μεταξύ των κρατών.

Θεωρούν ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, μάλιστα δε, υπάρχουν Κοσοβάροι πολιτικοί, που δεν θα είναι ικανοποιημένοι με την αποδοχή μόνον του Πρέσεβο, αλλά θα απαιτήσουν την ιστορική ενότητα του πρώην βιλαετίου του Κοσσυφοπεδίου που είχε πρωτεύουσα τα Σκόπια.

Αυτή η άποψη, περί αποκατάστασης του ιστορικού βιλαετίου με πρωτεύουσα τα Σκόπια, συμπίπτει με τις απόψεις του προέδρου του Συνδέσμου Βετεράνων Πολέμου του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (UCK) των Κοσοβάρων, του Φαζλί Βελίου, ο οποίος δηλώνει ότι όποια αλλαγή συνόρων του Κοσσυφοπεδίου θα επιφέρει αλλαγές, που σήμερα είναι αδιανόητες.

Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]