Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι επικίνδυνοι «ηρωικοί» αυτοσχεδιασμοί και η Τουρκία που απειλεί, θα μας πάνε σε πόλεμο…


Αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και να εκμεταλλευθεί κάθε ευκαιρία, ώστε με το μικρότερο δυνατό κόστος να προκαλέσει και να εμπεδώσει μέσω των «γκρίζων ζωνών» την ουδετεροποίηση του Αιγαίου, εμφανίζεται η Άγκυρα.

Και το χθεσινό επεισόδιο με την «αποκάλυψη» από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, του περιστατικού στην βραχονησίδα Ανθρωποφάγοι, ηταν ο τελευταίος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα προκλήσεων και μεθοδεύσεων.

Οι κ. Γιλντιριμ και Τσαβούσογλου εκτέλεσαν χθες μια ακομη ψυχολογική επιχείρηση ενός καλοσχεδιασμένου υβριδικού πολέμου εναντίον της Ελλάδας, που δυστυχώς διευκολύνεται ορισμένες φορές από την ίδια την ελληνική πλευρά.

Γιατί είναι εντελώς διαφορετικό η μονομερής αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και άλλο η διαμόρφωση των συνθηκών ώστε να επιβεβαιώνεται με ελληνική ανοχή, η θεωρία των «γκρίζων ζωνών», όπως έγινε προσφάτως στα Ίμια.

Η Τουρκία αποδεικνύει ότι ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, τάσεων συσχετισμών, και προσώπων, έχει διαμορφωμένη στρατηγική πλήρους αμφισβήτησης του στάτους κβο του Αιγαίου και δεν αποτελούν ευκαιριακό γεγονός οι όλο και πιο συχνές προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος.

Απλώς βολεύει το ελληνικό πολιτικό σύστημα να αποδίδει την ζωτική αυτή απειλή για την εθνική ασφάλεια, σε συγκυριακά γεγονότα, στις εσωτερικές σκοπιμότητες και διεργασίες της Τουρκίας, καθώς έτσι θεωρεί ότι απαλλάσσεται από την ευθύνη της χάραξης μιας μακρόπνοης, ευέλικτης και αποτελεσματικής στρατηγικής έναντι της Τουρκίας.

Η πολιτική των «γκρίζων ζωνών» ήρθε (το 1996) για να μείνει, και ουδέποτε μέχρι τώρα υπήρξε το οποιοδήποτε δείγμα υπαναχώρησης από την πολιτική αυτή που αποτελεί την κορυφαία απειλή και αμφισβήτησης εθνικής κυριαρχίας.

Καθ’ όλη την διάρκεια των διερευνητικών επαφών, ακόμη και την περίοδο του ζεϊμπέκικου του Γιώργου Παπανδρέου, του εναγκαλισμού με τον αδύναμο τότε Ταγίπ Ερντογάν, με την κουμπαριά του κ. Κώστα Καραμανλή αλλά και μέχρι πρόσφατα, οι συνομιλίες προσέκρουαν πάντοτε στην απαίτηση της Τουρκίας για επιβολή καθεστώτος αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας όχι μόνο επί των βραχονησίδων, αλλά και των κατοικημένων νησιών στο Αιγαίο.

Η Τουρκία θα διατηρήσει πλήρως την αναθεωρητική αυτή ατζέντα της όχι γιατί θέλει να… κουρσέψει κάποιο ελληνικό νησί, αλλά θεωρεί ότι διατηρώντας υπό αμφισβήτηση το καθεστώς του Αιγαίου, αφενός αποτρέπει κάθε προσπάθεια της Ελλάδας από δω και πέρα για άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και συγχρόνως αποκτά ένα «όπλο» για μια μελλοντική διαπραγμάτευση όπου θα επιχειρήσει με το χαρτί των «γκρίζων ζωνών» να εξισορροπήσει το γεωγραφικό μειονέκτημα της στο Αιγαίο, επιτυγχάνοντας μια ουσιαστική συνεκμετάλλευση.

Δυστυχώς η Άγκυρα έχει αντιληφθεί πλήρως το πως αντιδρά η Ελλάδα και η ελληνική κοινή γνώμη στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αυτό έχει να κάνει όχι μόνο με το Αιγαίο, αλλά και με τις παραβιάσεις ακόμη και με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Το ανέβασμα των τόνων και οι λεκτικοί «παλικαρισμοί» από σημαντικούς και κορυφαίους παράγοντες στην Αθήνα, «εμπνέουν» ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως αυτή στους Φούρνους, που με καλή πίστη και θεωρώντας ότι πραγματικά υπηρετούν το εθνικό συμφέρον αποφασίζουν να υποκαταστήσουν το κράτος εκεί που τα πράγματα είναι εύκολα και απλά: στην αιφνιδιαστική ύψωση της ελληνικής σημαίας σε κάποιες από (και όχι όλες) τις βραχονησίδες. Και κανείς προφανώς δεν αναλογίζεται πως θα γίνει η διαχείριση του επόμενου σκέλους του εγχειρήματος, όταν αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση.

Η επιβεβαίωση και διατήρηση της ελληνικής κυριαρχίας αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας και όχι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Και φυσικά η εμπειρία των Ιμίων αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα. Όταν μια καλών προθέσεων πρωτοβουλία, οδήγησε σε ένα θερμό επεισόδιο που η τότε κυβέρνηση δεν μπορούσε να διαχειρισθεί και κατέληξε σε μια τραγωδία με τρεις Έλληνες στρατιωτικούς νεκρούς, και τα Ίμια «γκρίζα».

Η εξωτερική πολιτική δεν γράφεται με καλές προθέσεις ούτε με ιδιωτικές πρωτοβουλίες, ούτε με «ηρωικούς αυτοσχεδιασμούς».

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]