Οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών διχάζουν τη Γερμανία
Του Guy Chazan
Financial Times
Οι Γερμανοί πολιτικοί από την αριστερά και τη δεξιά έχουν ασκήσει κριτική κατά της κυβερνητικής απόφασης να απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, λόγω της επίθεσης με νευροτοξική ουσία, κατά του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό τον μήνα, λέγοντας ότι δεν υπήρξε αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι η Ρωσία ήταν πίσω από τη δηλητηρίαση.
Ο Rolf Mützenich, ανώτερος βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, περιέγραψε την απέλαση ως «πολύ βιαστική», λέγοντας στην εφημερίδα Die Welt ότι «δεν πληρούνται τα πολιτικά κριτήρια που έπρεπε» στην περίπτωση της δηλητηρίασης του κ. Σκριπάλ.
«Λυπάμαι για το γεγονός ότι 14 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τόσο αυθόρμητα απελαύνουν διπλωμάτες χωρίς νέα στοιχεία – τουλάχιστον κάποια που να γνωρίζω», είπε επίσης σε γερμανικό ραδιόφωνο.
Η κριτική έδειξε ότι η Αριστερά στη Γερμανία παραμένει βαθιά διχασμένη όσο αφορά τη Ρωσία, με κάποιους Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές – συγκεκριμένα ο Heiko Maas, ο νέος υπουργός Εξωτερικών – να πιέζουν για σκληρή γραμμή κατά της Μόσχας, ενώ άλλοι προκρίνουν συγκράτηση.
Το γεγονός θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να διατηρήσει την ενότητα στην κυβέρνηση, που συνδυάζει ένα συντηρητικό μπλοκ, ήδη χτυπημένο από τις διαφωνίες για τους πρόσφυγες και τον ρόλο του Ισλάμ στη γερμανική κοινωνία, και ένα SPD διχασμένο σε υποστηρικτές και αντιπάλους της συμφωνίας για τον μεγάλο συνασπισμό με το κόμμα της κας Μέρκελ.
Ο κ. Maas είπε τη Δευτέρα ότι η απόφαση για απέλαση των διπλωματών «δεν πάρθηκε ελαφρά τη καρδία» αλλά ότι «τα γεγονότα και τα στοιχεία δείχνουν τη Ρωσία». Ζήτησε από τη Μόσχα «να εκπληρώσει την υποχρέωση της για ξεκαθάρισμα του γεγονότος».
Το υπουργείο εξωτερικών επίσης σημείωσε ότι η επίθεση στη νοτιοανατολική αγγλική πόλη του Σάλσμπερι ήρθε μετά την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση κατά του συστήματος ΙΤ της γερμανικής κυβέρνησης, για την οποία οι αρχές έχουν κατηγορήσει Ρώσους χάκερς.
Ωστόσο, άλλοι πολιτικοί του SPD εξέφρασαν τις διαφωνίες τους με τις απελάσεις. «Γενικά, οι κυρώσεις πρέπει να βασίζονται σε γεγονότα και όχι σε υποθέσεις», είπε ο Günter Verheugen, πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine.
Παρομοίωσε τα επιχειρήματα της υπόθεσης Σκριπάλ με «μία δικαστική ποινή που λέει: “Δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε το έγκλημα, αλλά δεν θα αφήσουμε να το προσπεράσει”.
Ο κ. Verheugen, που ήταν Επίτροπος της ΕΕ από το 1999 έως το 2010, πρόσθεσε: «Η νοοτροπία ότι, αν υπάρχει αμφιβολία, ο Πούτιν και οι Ρώσοι θα κατηγορηθούν για τα πάντα, είναι δηλητηριώδης και πρέπει να σταματήσει».
Ο Sigmar Gabriel, προκάτοχος του κ. Maas ως υπουργός εξωτερικών και σήμερα βουλευτής του SPD, υποστήριξε τα σχόλια του κ. Verheugen, κάνοντας retweet με τα λόγια: [Αυτά] δείχνουν θάρρος και ψύχραιμη σκέψη».
Η δεξιά πτέρυγα του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» επίσης επιτέθηκε στις απελάσεις. «Το τεκμήριο της αθωότητας θα έπρεπε να βρίσκει εφαρμογή και στη διεθνή διπλωματία επίσης», είπε ο Alexander Gauland, ηγέτης του κόμματος. Ο κ. Maas δεν είχε «δείξει θάρρος, όσο αφορά τις παράλογες απαιτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου» και είχε «δράσει κατά των γερμανικών συμφερόντων», είπε.
Η Βρετανία έχει πει ότι «δεν υπάρχει άλλη πιθανή εξήγηση» από το να είναι η Ρωσία πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του κ. Σκριπάλ και της κόρης του, η οποία ήταν «η πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα σε ευρωπαϊκό έδαφος από την ίδρυση του ΝΑΤΟ».
Η Τερέζα Μέι, η Πρωθυπουργός, είπε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, ότι καμία άλλη χώρα «έχει τον συνδυασμό της δυνατότητας, της πρόθεσης και του κινήτρου για να προβεί σε μία τέτοια πράξη». Είπε ότι περισσότεροι από 130 άνθρωποι στο Σάλσμπερι θα μπορούσαν να έχουν εκτεθεί στο νευροτοξικό παράγοντα.
Ωστόσο, ο Jürgen Trittin, ειδικός των Γερμανών Πράσινων στην εξωτερική πολιτική, είπε ότι ήταν «παράτολμο να δράσουν κατά της Ρωσίας με αυτό τον τρόπο και να "παραπατήσουν" σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο χωρίς δυνατά στοιχεία και μόνο στη βάση των συγκεκριμένων ενδείξεων».
Ο κ. Trittin, που είναι ενεργός πρόεδρος της γερμανορωσικής κοινοβουλευτικής ομάδας, είπε ότι η Ρωσία θα αντιδράσει με την απέλαση Ευρωπαίων διπλωματών και «θα μπλοκάρει τους περαιτέρω διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα».
Ως αποτέλεσμα, «η Δύση δεν θα κερδίσει τίποτα από τις απελάσεις», είπε.
Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved
Euro2day
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...