Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Le Monde: Η Βρετανία θέλει να παραμείνει στο σύστημα "Γαλιλαίος"


Η Βρετανία αποφάσισε να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι για να μην απομονωθεί, μετά το Brexit, από το πρόγραμμα Γαλιλαίος, το σύστημα ευρωπαϊκών δορυφόρων, που ανταγωνίζεται το αμερικανικό GPS, γράφει η Le Monde.

Τον Ιανουάριο, η Επιτροπή ενημέρωσε "ιδιωτικά" τη βρετανική κυβέρνηση ότι μετά την έξοδό της από την ΕΕ, αυτή δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στο πιο προχωρημένο σήμα (πρόγραμμα Γαλιλαίος), το οποίο κρυπτογραφείται και χρησιμοποιείται στον τομέα της άμυνας, ειδικά στα συστήματα στρατιωτικής πλοήγησης. Το θέμα έχει σημαντική οικονομική διάσταση καθώς θα σημάνει την αυτόματη εξαίρεση των βρετανικών επιχειρήσεων από τις νέες προσκλήσεις ενδιαφέροντος, που αναμένονται τους ερχόμενους μήνες. Σε μια συζήτηση με ΜΜΕ που συγκλήθηκε επειγόντως (ανάμεσά τους και η Monde), o αρμόδιος υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, αποφάσισε να αντεπιτεθεί. "Είμαστε θορυβημένοι από την απόφαση της Επιτροπής. Δεν είναι αναγκαίο, και δεν είναι λογικό, όχι μόνο για εμάς αλλά και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια". Ο ίδιος εκτιμά ότι η Βρετανία είναι αυτή την στιγμή μία από τις βασικές ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις και ότι το σύστημα πληροφοριών της είναι εξαιρετικά χρήσιμο για το σύνολο των Ευρωπαίων.

Η συντήρηση της συνεργασίας στην πιο ολοκληρωμένη της μορφή αφορά το συμφέρον των Βρετανών αλλά επίσης και των Ευρωπαίων. Ανάμεσα στα άλλα το σύστημα έχει και τη διάσταση του δημοσίου συμφέροντος κρατώντας το σήμα σε λειτουργία ακόμα και στην περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης που θέτει τις υποδομές επικοινωνιών σε κίνδυνο. Η βρετανική κυβέρνηση υποπτεύεται ότι πίσω από την απόφαση βρίσκεται η Γαλλία, με τη βιομηχανία της να θεωρείται σε πιο ευνοϊκή θέση να την εκμεταλλευτεί. Ο Ντέιβις φοβάται επίσης επιπτώσεις και για άλλα ευρωπαϊκά σχέδια: "Δημιουργείται κακό προηγούμενο". Η έξοδος από την ΕΕ αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]