Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν δεν "βλέπει" μόνο την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τα Βαλκάνια


Η αποτυχία της Τουρκίας να προσεταιριστεί τις αραβικές χώρες την οδηγεί να στρέψει το βλέμμα της πιο έντονα στα Βαλκάνια

Μη φανταστεί κάποιος ότι έχοντας ο Ερντογάν στραμμένη την προσοχή του στα ενεργειακά της Ανατ. Μεσογείου και του Αιγαίου, παραμελεί την ικανοποίηση των άλλων ενδιαφερόντων του, και κυρίως την διείσδυσή του στην βαλκανική.

Οι Οργανισμοί που δρουν στα Βαλκάνια υπό την καθοδήγηση της ΜΙΤ δεν έπαυσαν δραστηριοποιούμενοι, τόσο στον δήθεν φιλανθρωπικό τομέα δια της ΤΙΚΑ, όσο και στη δημιουργία ισχυρών δεσμών με τις μουσουλμανικές κοινότητες της Βαλκανικής, από την Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας. Αλλά, και ο τουρκικός στρατός δεν παύει να προσφέρει από τα αποθέματά του εξοπλιστικό υλικό στις χώρες των Βαλκανίων.

Η αποτυχία της Τουρκίας να προσεταιριστεί τις αραβικές χώρες -παρά τις μεθοδευμένες "εξεγέρσεις" από την κυβέρνηση Ομπάμα και την Χίλαρυ Κλίντον- την οδηγεί να στρέψει το βλέμμα της πιο έντονα στα Βαλκάνια (μη εξαιρουμένης φυσικά της Ελλάδας).

Η τοποθέτηση του Ερντογάν, μιλώντας παλαιότερα με τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών στο Βαλκανικό Φόρουμ που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη, ήταν σαφής: Είχε τονίσει «τους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και των Βαλκανίων», ενώ παράλληλα είχε πει πως η περιοχή θα πρέπει να ξεπεράσει την ταραγμένη της ιστορία προκειμένου να συνεργαστεί και να ενωθεί για να συγκροτήσει ένα κοινό μέλλον.

«Στο μέλλον, η μεγαλύτερη ανάγκη των Βαλκανίων θα είναι να μάθουν από τις εμπειρίες τους και να ξεκινήσουν να βαδίζουν προς την ευημερία, την ανάπτυξη και την ειρήνη», είχε πει, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε προβλήματα δημιουργούνται στα Βαλκάνια επηρεάζουν άμεσα την Τουρκία λόγω των ιστορικών δεσμών αδελφότητας. Να σημειωθεί, ότι η απουσία της Σερβίας και της Ελλάδας από το φόρουμ, λόγω της παρουσίας του Κοσσυφοπεδίου και της πΓΔΜ αντίστοιχα, αποτελούσε μια ξεκάθαρη υπενθύμιση πως τα Βαλκάνια εξακολουθούν να μη αποτελούν ενιαία ενότητα. Όμως ο Ερντογάν μιλά για "αδελφότητα".

Σε ρεπορτάζ των South East European Times, ο πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων της Τουρκίας (TUSKON), είχε περιγράψει τα Βαλκάνια ως «την πύλη της Τουρκίας προς τη Δύση». Είπε πως η Τουρκία μεταμορφώθηκε οικονομικά από το 2002 και μετά, και είναι πλέον η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία παγκοσμίως, ενώ παράλληλα έχει σημειώσει τεράστια αύξηση εξαγωγών (λησμόνησε όμως να αναφέρει ότι οι εισαγωγές είναι μεγαλύτερες από τις εξαγωγές, και το έλλειμμα διευρύνεται).

Εκείνο που επιμελώς αποφεύγει να αναφέρει η Τουρκία, είναι ότι η ασφυκτική της πίεση, ενοχλεί ακόμη και Αλβανούς, Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, όπου δεν είναι λίγες οι φωνές που υπενθυμίζουν πως δεν είναι αδελφοί λαοί, όπως υποστηρίζει ο Ερντογάν, αλλά η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταπίεσε τους Αλβανούς επί 400 χρόνια.

Υπάρχουν πράγματι πολλά περιστατικά καταπίεσης, όμως η ιστορία τους έχει συνδέσει ως Τουρκαλβανούς, μια ενιαία οντότητα, όπου αφενός Αλβανοί κατείχαν σημαντικές θέσεις στην Αυτοκρατορία, αφετέρου τα θηριωδέστερα οθωμανικά στρατεύματα ήσαν Τουρκαλβανοί, με κύριο καθήκον την καταστολή των δεκάδων τοπικών εξεγέρσεων των Ελλήνων [για 77 εξεγέρσεις γίνεται λόγος, ενώ υπάρχουν και ιστορικοί που τις αναβιβάζουν σε 120].

Πέραν τούτου, όταν η Ιταλία, παρά πάσα έννοια δικαίου, επέτυχε την ίδρυση αλβανικού κράτους το 1912, ώτε δι’ αυτού να ελέγχει την Αδριατική, αποκλειομένης της Ελλάδας από την Β. Ήπειρο, και ενώ οι Αλβανοί δεν πολέμησαν κατά των Οθωμανών προς απελευθέρωσή τους, αλλά ομού με τους Οθωμανούς εναντίον των τεσσάρων συμμάχων βαλκανικών κρατών, ο Εσάτ πασάς Τοπτανί, εκκίνησε επανάσταση για επαναφορά της νεοσύστατης Αλβανίας στους κόλπους της οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Επομένως, υπάρχουν δεσμοί μεταξύ Τούρκων και Αλβανών, τους οποίους ενισχύει παντοιοτρόπως ο Ερντογάν, ενισχυόμενος από την πολιτική Ομπάμα να καλυφθεί από μουσουλμάνους η βαλκανική χερσόνησος, ώστε η χριστιανική μειονότητα να μη αποτελεί ισχυρό σύμμαχο των Ρώσων. Μη εκπλήσσει επομένως το γεγονός, ότι οι Αλβανοί αποδεικνύονται καλοί μαθητές των Τούρκων, στα ζητήματα που μας χωρίζουν.

Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]