Έρχονται 150 προαπαιτούμενα και "πλαίσιο" μεταμνημονιακής εποπτείας
Της Δήμητρας Καδδά
Τον τεράστιο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία την εντός αλλά και τη μετά μνημονίου εποχή περιέγραψαν χθες αξιωματούχοι της Ε.Ε. επιβραβεύοντας πάντως την κυβέρνηση για την πρόοδο και την πρώτη τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση που πέτυχε το προηγούμενο Σάββατο.
"Οι όροι όπως καθαρή έξοδος δεν είναι οι πιο πρόσφορες εκφράσεις" ανέφερε ο επικεφαλής του κλιμακίου των Θεσμών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας χθες στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου. "Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο για το επόμενο στάδιο για να συνεχιστούν βιώσιμα οι μεταρρυθμίσεις", πρόσθεσε μιλώντας για ριζωμένα προβλήματα και για μία οικονομία που τώρα αρχίζει να ξεφεύγει από τον πάτο της ΕΕ.
Ο κ. Κοστέλο όπως και ευρωπαϊκές πηγές εξήγησαν ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να επιτευχθεί η ολοκλήρωση των περίπου 75 προαπαιτούμενων (σ.σ. εκκρεμούν περίπου τα δύο τρίτα των 110 προαπαιτούμενων είπαν χθες ευρωπαϊκές πηγές) για την πολιτική συμφωνία επί της τρίτης αξιολόγησης με τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και επιπλέον 82 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης που ακολουθεί και πρέπει να κλείσει έως τον Μάιο – Ιούνιο.
Μόνο αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό – είπαν - θα μπορέσει να κλείσει ομαλά το τρίτο μνημόνιο και να δοθεί χρόνος και χώρος συζήτησης για τα μεγάλα θέματα: την παρέμβαση στο χρέος (οι αποφάσεις για αυτή θα ακολουθήσουν και την τέταρτη αξιολόγηση) του ρόλου του ΔΝΤ που θα πρέπει στο μεσοδιάστημα να αποφασίσει τι θα κάνει, αλλά και για την επόμενη ημέρα του τρίτου μνημονίου.
Πλέον, έγινε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα ακολουθείται από ένα "πλαίσιο" βάσει του οποίου θα υποχρεώνεται να συνεχίσει να εφαρμόζει όσα έχει ήδη δεσμευθεί να πράττει και όσα αποφασιστούν τον Μάιο – Ιούνιο. Δηλαδή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για 10ετίες, εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος (απαιτείται η συνεχής διενέργεια πλειστηριασμών και η επέκτασή τους σε όλη την επικράτεια και για χρέη προς το δημόσιο με ηλεκτρονική μορφή ως προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης), αλλά και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων (καθώς τα έσοδά τους συνδέονται και με το χρέος).
Ο κ. Κοστέλο μίλησε για "πολλά ριζωμένα προβλήματα που θα παραμείνουν και μετά το 2018". Είπε πως το πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών, θα πάρει πολλά χρόνια μέχρι να εξυγιανθεί, δηλαδή μέχρι να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε βιώσιμα επίπεδα". Εξήγησε πως δεν θα λυθούν όλα τον Αύγουστο του 2018. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο, αλλά η αφετηρία ήταν πολύ χαμηλή, ενώ η χώρα βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία ανόδου από τον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια ώστε να πάψει να είναι κάτω από το μέσο όρο, να κινηθεί ώστε να γίνει μία από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη, ανέφερε.
Καταιγίδα νομοσχεδίων
Όσον αφορά στην τρίτη αξιολόγηση έγινε σαφές χθες από την ομιλία του κ. Κοστέλο ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να φέρει στη Βουλή τις πιο πολλές από τις παρεμβάσεις αυτές πριν τα Χριστούγεννα, δηλαδή μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. "Πρέπει να είναι όλα έτοιμα, πριν την 22α Ιανουαρίου που συνεδριάζει το Eurogroup ώστε να συνταχθεί η 'έκθεση συμμόρφωσης' της Κομισιόν" και σε αυτό το σενάριο το πακέτο δόσεων μπορεί να έρθει αρχές Φεβρουαρίου εξήγησαν χθες και οι πηγές της ΕΕ.
Στα κρίσιμα προαπαιτούμενα πέρα από τις τράπεζες και τις ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνεται και η ενέργεια, ο ΔΕΣΦΑ, οι διατάξεις για τις απεργίες (σ.σ. η διάταξη αποσύρθηκε χθες από τη Βουλή και θα επανακατατεθεί), οι παρεμβάσεις για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο και για την χρηματοδότηση των κομμάτων. Ο κ. Κοστέλο πρόσθεσε στη λίστα το Κτηματολόγιο, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.
Τέλος στον χαμηλό ΦΠΑ
Χθες οι Ευρωπαϊκές πηγές ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο διατήρησης για έναν χρόνο ακόμη του μειωμένου ΦΠΑ στα 32 νησιά του Β. Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Επικαλέστηκαν τεχνικά ζητήματα, είπαν ότι κατανοούν το πρόβλημα σε νησιά με προσφυγικές ροές και ότι αναζητούν αντισταθμιστικά μέτρα με τη μορφή επενδύσεων. Ανέφεραν ως τέτοια μέσα κυρίως το Πρόγραμμα Δημοσίων Δαπανών, εστιάζοντας στη Λέσβο.
Αντισταθμιστικά μέτρα μετακίνησης κονδυλίων από άλλες δράσεις του ΠΔΕ είχε προαναγγείλει το Σάββατο ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αναμένονται ανακοινώσεις προανήγγειλε χθες για το θέμα ο κ. Τζανακόπουλος λέγοντας ότι έγιναν συνομιλίες για το θέμα στο περιθώριο του Eurogroup και του Ecofin. Και μένει να φανεί αν θα υπάρξουν πέρα από μεταφορές κονδυλίων αντισταθμιστικά από επιπλέον χρηματοδότηση μέσα από το "δημοσιονομικό περιθώριο" του 2018 που παραδέχθηκαν χθες οι αξιωματούχοι ότι υπάρχει (σ.σ. δηλαδή παραδέχθηκαν υπεραπόδοση πλεονάσματος και το 2018).
Ο κ. Κοστέλο μίλησε χθες για τα περιθώρια που υπάρχουν και το 2018 ώστε να ασκηθεί κοινωνική πολιτική, η οποία τώρα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ για την περίοδο μετά το 2018 ανέφερε ότι παρά τους πολύ ψηλούς δημοσιονομικούς στόχους, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα τροφοδοτούνται και από την ανάπτυξη η οποία αναμένεται στο 2,5% το 2018. Εξήγησε ότι θα υπάρχει περιθώριο για να γίνουν προσαρμογές στο πλέγμα των εσόδων και των δαπανών. Αναφέρθηκε και σε πιθανό δημοσιονομικό περιθώριο λόγω των καλύτερων του αναμενόμενου επιδόσεων στο μέτωπο της φορολογικής διαχείρισης.
Μικρό πακέτο δόσεων
Το άλλο ανοικτό ζήτημα της τρίτης αξιολόγησης είναι το πακέτο δόσεων. Για 5 δισ. ευρώ ως ποσό εκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το πακέτο δόσεων της τρίτης αξιολόγησης έκαναν λόγο χθες οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές (ο προϋπολογισμός αναφέρει 5,5 δισ. ευρώ αλλά η ελληνική πλευρά ζητά περισσότερα) Χθες οι πηγές είπαν ότι σχεδιάζουν να δώσουν 18,4 δισ. ευρώ και για τις δύο αξιολογήσεις που απομένουν. Εάν ο προγραμματισμός παραμείνει ο ίδιος θα υπάρχει και ένα υπόλοιπο 27,4 δισ. ευρώ από το δάνειο των 86 δισ. του ESM. Και όπως είπαν, θα γίνει διαπραγμάτευση τον επόμενο Μάιο-Ιούνιο για το αν και πώς θα χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό.
Τα μέτρα του 2019 – 2020 παραμένουν ως έχουν
Για τα πακέτα μέτρων και αντίμετρων του 2019-2020, είπαν οι πηγές της ΕΕ χθες ότι ο σχεδιασμός ισχύει ως έχει και θα πρέπει το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει το αν θα μετέχει ή όχι τον επόμενο Μάιο-Ιούνιο οπότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Capital
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...