Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στην Αθήνα ο Ερντογάν με την «απειλή πολέμου» ενεργή!


Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιήσει ένα «περίεργο» ταξίδι στην Ελλάδα αύριο, ως ο πρώτος Πρόεδρος της Τουρκίας που θα επισκεφθεί τη χώρα μας μετά από 65 χρόνια, κάτι που δείχνει το πραγματικό καθεστώς των σχέσεων Αθηνών και Άγκυρας.

Η διήμερα επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου περιλαμβάνει συναντήσεις και συνομιλίες με τους πολιτειακούς παράγοντες της χώρας καθώς και επίσκεψή του στη Θράκη προκειμένου να μεταφέρει εμπράκτως το μήνυμα της Τουρκίας ότι νοιάζεται για τα «αδέλφια» της.

Ο κ. Ερντογάν επισκέφτηκε την Ελλάδα – δύο φορές ως πρωθυπουργός το 2004 και το 2010 – και ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντίριμ μας επισκέφθηκε τον Ιούνιο, αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί επίσκεψη αρχηγού κράτους από τότε που ο τρίτος πρόεδρος της Τουρκίας Τζελάλ Μπαγιάρ έκανε ταξίδι το 1952, πριν οι σχέσεις των δυο χωρών πληγούν από την Τουρκική βαρβαρότητα για μια ακόμη φορά.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεσογειακών γειτόνων παραμένουν ανταγωνιστικές για μεγάλο μέρος των περασμένων έξη δεκαετιών. Κάποιες ελληνικές ανθρωπιστικές κινήσεις και η ανάγκη της Τουρκίας νε περάσει την πόρτα της ΕΕ έφεραν τις δυο χώρες πλησιέστερα αλλά μόνο σε επίπεδο πολιτικής προπαγάνδας εκατέρωθεν καθώς τη δεκαετία του ’70, η Άγκυρα επιβάρυνες τις διμερείς σχέσεις με την απειλή του “casus belli”, δηλαδή την απειλή πολέμου σε περίπτωση που η Ελλάδα συμπεριφερόταν στο Αιγαίο με βάση τις διεθνείς συνθήκες που ορίζουν το Δίκαιο της Θάλασσας..

Ωστόσο, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδεινωθεί καθώς ο κ. Ερντογάν απομακρύνεται από τη Δύση και τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ και την ίδια ώρα αναπτύσσει μια ανατολική πολιτική επιχειρώντας να αναπτύξει τις σχέσεις του με το σύνολο των αντιπάλων του ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει, όπως το Ιράν, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή.

Οι επικριτές του κ. Ερντογάν παραπονούνται ότι η Τουρκία έχει αποξενωθεί από τους πρώην δυτικούς συμμάχους και εμφανίζεται ολοένα και πιο απομονωμένη και υποστηρίζουν πως για την αλλαγή αυτή της εικόνας του, ενόψει των εκλογών του 2019, ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται την Ελλάδα επιδιώκοντας να πείσει πως «δεν έχει ξεχάσει τις δυτικές του καταβολές».

Τρία κοινά έργα μεγάλης κλίμακας – μια συνοριακή γέφυρα, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις και μια σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας – βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των χωρών πριν από μια συνάντηση συνεργασίας τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός που είχε επισκεφθεί την Αθήνα προ δυο εβδομάδων προετοιμάζοντας την επίσκεψη.

Άλλα διμερή ζητήματα περιλαμβάνουν τη στασιμότητα της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο, τα κύματα μεταναστών που έχουν μετακινηθεί τα τελευταία χρόνια από την Τουρκία στην Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι «Τούρκοι» που ζουν στην Ελλάδα και οι Έλληνες στην Τουρκία, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει για πολλοστή φορά, την έκδοση οκτώ μελών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που κατέφυγαν στην Ελλάδα σε στρατιωτικό ελικόπτερο μετά από αποτυχημένο πραξικόπημα πέρυσι. Οι άνδρες, από τους οποίους ο υψηλότερος βαθμός ήταν λοχαγός, ζήτησαν άσυλο. Η Ελλάδα αρνήθηκε να τους παραδώσει αμέσως μετά και τους χορήγησε άσυλο τον Ιανουάριο.

¨Όμως η κυβερνητική προπαγάνδα του Κόμματος Δικαιοσύνης, στην Τουρκία, έχει επιχειρήσει να πείσει ότι ο κ. Ερντογάν θα επιστρέψει στην Άγκυρα έχοντας μαζί του δεμένους τους τούρκους στρατιωτικούς κάτι που είναι αναληθές.

Η Ελλάδα έχει αναφέρει αύξηση των αιτημάτων ασύλου από Τούρκους πολίτες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Περίπου 1.000 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση το τελευταίο έτος μετά το επεισόδιο αυτό. Η τουρκική αστυνομία συνόρων ανέφερε περιστασιακά ότι οι Τούρκοι προσπαθούν ακόμη και σήμερα να περάσουν στην Ελλάδα.

Πριν από την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, η ελληνική αστυνομία συνέλαβε εννέα Τούρκους πολίτες, ύποπτους για συνδέσεις με την άκρως αριστερή ομάδα, το Δημοκρατικό Κόμμα Απελευθερωτικού Λαϊκού Κόμματος (DHKP-C) στην Αθήνα.

Η επίσκεψη Ερντογάν όμως «διευκολύνει» και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς επιχειρεί πάντα να εμφανιστεί τόσο στην Τουρκία όσο και στην ΕΕ, σαν ο «χρήσιμος μεσάζων» ενώ προσπαθεί να πείσει πως η πολιτική συνεργασία με την Άγκυρα αποτελεί «χρήσιμο εργαλείο», την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί καθημερινά στο Αιγαίο και να αμφισβητεί τα εθνικά σύνορα και κυρίαρχα εθνικά συμφέροντα.

"Σημειώσεις"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]