Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο μύθος της ευημερίας του ευρώ καταρρέει, με βάση στοιχεία

Γιατί μένουμε στην ευρωζώνη που μας καταστρέφει;

Το χειρότερο που έχει συμβεί στην Ευρώπη είναι ότι το “όραμα” της ενωμένης ηπείρου, έχει ανεπανόρθωτα “τσαλακωθεί”. Η Ελλάδα ήταν και είναι η αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση σε πολλές χώρες με κύριο ερώτημα: “τι κάνουμε στην ΕΕ”; Και αναφερόμαστε σε χώρες που δεν έχουν τα μεγάλα δομικά προβλήματα της Ελλάδας, αλλά διαθέτουν και βαριά βιομηχανία και πρωτογενή αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία και τουρισμό!

Η Ιταλία για παράδειγμα. Πριν μερικές μέρες η Ουάσινγκτον Ποστ έθεσε το ερώτημα: τι κάνει μια χώρα όπως η Ιταλία που η οικονομία της αυξήθηκε μόλις κατά 4,6% από την ημέρα ενταξής της στο ευρώ;
“Είναι δύσκολο να πούμε τι πήγε στραβά με την Ιταλία, επειδή τίποτα δεν πήγε ποτέ σωστά. Το μερίδιο της αυξήθηκε κατά 4% το πρώτο έτος της στη ζώνη του ευρώ, αλλά σχεδόν καθόλου στα 15 χρόνια που ακολούθησαν από τότε”!
Η εφημερίδα παρουσιάζει και ένα διάγραμμα που δείχνει την πορεία Ελλάδας και Ιταλίας κατά την διάρκεια συμμετοχή τους στην ευρωζώνη.


Όπως αναφέρει η Ουάσινγκτον Πόστ παρά τις επισημάνσεις του ΔΝΤ για τα διαρθρωτικά προβλήματα που έχει και η ιταλική οικονομία , δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι τελικά το πρόβλημα είναι το ίδιο το ευρώ.
“Είναι πάρα πολύ ακριβό για τους Ιταλούς εξαγωγείς, και υπερβολικά περιοριστικό για την κυβέρνηση που έπρεπε να έχει μειώσει τον προϋπολογισμό της”,γράφει.

Οι συντάκτες του ρεπορτάζ επισημαίνουν την αντίφαση που ζουν οι ευρωπαίοι πολίτες.

"Οι ευρωπαίοι πολίτες μισούν τα μέτρα λιτότητας, αλλά αγαπούν το ευρώ. Έχουν ένα συναισθηματικό δεσμό με ό, τι αυτό σημαίνει. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι το ευρώ είναι ο λόγος που πρέπει να περικόψουν τους προϋπολογισμούς τους. Γι΄ αυτό και τα κόμματα που είναι ενάντια στην λιτότητα υπόσχονται το αδύνατο. Ότι μπορούν να κάνουν περικοπές του προϋπολογισμού των χωρών τους χωρίς να τερματίσουν την ένταξή τους στο ευρώ". Και φέρνουν ως παράδειγμα τα όσα έγιναν στην Ελλάδα. Και κυρίως πως αντιμετωπίστηκε η κυβέρνησή της.

“Το μάθημα ήταν σαφές. Να μην εκλέγονται κόμματα που είναι κατά της λιτότητας. Όμως, τουλάχιστον στην Ιταλία, αυτά τα κόμματα έχουν μάθει το αντίθετο μάθημα. Δεν αποκλείουν την έξοδο από το ευρώ”.

Ενδεικτικά αναφέρουν τα όσα υποστηρίζει ο Beppe Grillo, ο κωμικός που έγινε πολιτικός και είναι επικεφαλής του δεύτερου πιο δημοφιλούς κόμματος της Ιταλίας, του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Ο Grillo αναφερόμενος στην επιλογή Τσίπρα να συμφωνήσει σε όσα του ζήτησαν οι Ευρωπαίοι με αντάλλαγμα την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είπε ότι “ήταν η θανατική του καταδίκη”.

Όλα αυτά κάνουν βεβαιότητα αυτό που μέχρι τώρα απλά ακούγαμε ως υποψία. Η Ευρώπη , η ΕΕ έτσι όπως την φανταζόμασταν δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ. Κι όπως τη ζούμε είναι πολύ πιθανότερο να υποθέσουμε ότι οδεύει προς την αυτοκαταστροφή της με …γερμανική ακρίβεια.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]