Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί ενοχλεί (και ποιους) η πορεία του Ελληνισμού


Με σχολικά βιβλία, με τετράτομες Ιστορίες των Βαλκανίων τις οποίες χρηματοδοτούν διεθνείς χρηματιστές, με ψευδοϊστορικά ντοκιμαντέρ ιδιωτικών σταθμών και με άλλους τρόπους βάλλεται κατά τα τελευταία χρόνια η διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού. Ο στόχος όλων των επιθέσεων κατά του μαθήματος της Ιστορίας, κατά των ορθόδοξων Θρησκευτικών και κατά των Αρχαίων Ελληνικών δεν είναι απλώς η αλλαγή παιδαγωγικού προτύπου. Είναι η αποκοπή των Ελλήνων, και μάλιστα των νέων, από τις ρίζες και από το παρελθόν τους. Να είναι δέντρα χωρίς ρίζα, ώστε να λυγίζουν πιο εύκολα. Να μη γνωρίζουν την πραγματική τους καταγωγή, να μη μαθαίνουν για αρχαίους σοφούς, για βυζαντινά παλικάρια, για κλεφτουριά και νεομάρτυρες, ώστε να υποδουλώνονται ευκολότερα. Και οι υποδουλώσεις δεν είναι μόνο στρατιωτικού τύπου. Εχουν άλλοτε μορφή πολιτιστική, άλλοτε οικονομική, άλλοτε θρησκευτική.

Η συνέχεια του Ελληνισμού πρέπει να διατηρηθεί ως θησαυρός πολύτιμος, ώστε να εξέλθουμε νικητές από τη σημερινή μάχη με την κρίση. Για να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, για να σηκώσει κεφάλι ο λαός μας, που υποφέρει οικονομικά, κοινωνικά, πνευματικά. Στερείται υλικών αγαθών, αλλά επιπλέον στερείται προτύπων, ιδανικών. Για να επικρατήσει η ανθρωπιά σ’ αυτόν τον τόπο, χρειαζόμαστε το χριστιανικό μήνυμα της αλληλεγγύης, πρέπει να ξαναγίνουμε άνθρωποι κατά την αρχαιοελληνική έννοια. Οι άνω θρώσκοντες, αυτοί που ανεβαίνουν προς τα επάνω, που κοιτάζουν προς τον Θεό, που έχουν υψηλούς στόχους, ηθικούς και πνευματικούς. Η διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού, αρχαιότητα, Βυζάντιο, τουρκοκρατούμενος - φραγκοκρατούμενος και νεότερος Ελληνισμός, πρέπει να διδάσκεται σωστά σε μικρούς και μεγάλους. Μακριά από φανατισμούς και ιδεοληψίες. Ούτε θα γίνουμε ρατσιστές και εθνικώς αλαζόνες ούτε όμως θα υποκύψουμε στην ισοπεδωτική παγκοσμιοποίηση, στην εθνική μειονεξία, στην ηττοπάθεια.

Η διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού κράτησε όρθιο το Εθνος μας σε δύσκολες στιγμές. Στη ζοφερή περίοδο της Τουρκοκρατίας, η αναφορά στην αρχαιότητα και στο Βυζάντιο (Ρωμανία) έδινε δύναμη και ελπίδα για εθνική ανάσταση. Με αρχαία ελληνικά, ορθόδοξη πίστη και ιστορική γνώση γαλουχήθηκε το Γένος στα κρυφά και φανερά σχολεία των υποδούλων. Ο Ομηρος, τα «μαθηματάρια» με επιλογή κειμένων του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, το Ψαλτήριο και η Οκτώηχος στο πρωτότυπο, αυτά και πολλά άλλα πνευματικά εφόδια στήριξαν τη Μεγάλη Ιδέα και οδήγησαν στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση.

Την αρχαία Ελλάδα επικαλούνται οι επαναστατημένοι του 1821. Ο Αθανάσιος Διάκος σε προκήρυξή του θυμάται τον Λεωνίδα και τις Θερμοπύλες, οι Μανιάτες γράφουν «εκ του σπαρτιατικού στρατοπέδου». Αλλά και το Βυζάντιο τους εμπνέει. Τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο θεωρεί ως βασιλέα του ο Θ. Κολοκοτρώνης, τους νόμους των «χριστιανών ημών αυτοκρατόρων» θέτουν ως πρώτη νομοθεσία του ελεύθερου κράτους οι Εθνοσυνελεύσεις του Αγώνος.

Μετά την πτώχευση του 1893, την ήττα του 1897 και την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου το 1898, η συνέχεια του Ελληνισμού αφυπνίζει συνειδήσεις και προετοιμάζει τη μεγάλη εξόρμηση των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913. Ο Κωστής Παλαμάς γράφει τη «Φλογέρα του βασιλιά» και την εκδίδει το 1910, για να παρουσιάσει αυτήν την αδιάσπαστη ενότητα. Από την αρχαιότητα και τον Μέγα Αλέξανδρο έως τον Βυζαντινό Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο, τους κλέφτες και τους αρματολούς. Ο Κων. Παπαρρηγόπουλος και ο Σπ. Ζαμπέλιος τού είχαν προετοιμάσει το έδαφος.

Αυτή η ελληνική διάρκεια, η αδιάσπαστη πορεία του Εθνους, εμπνέει διαχρονικά και τον εκτός Ελλάδος Ελληνισμό, όπως σήμερα την αγωνιζόμενη Κύπρο μας. Αντιγράφω μία παράγραφο από τη σοφή εγκύκλιο που εξέδωσε στις 15/9/2013 η Εκκλησία της Κύπρου: «Δεν αρκεί μόνο να δημιουργήσουμε μία κοινωνία ελεύθερων και δημοκρατικών πολιτών. Χρειαζόμαστε μία κοινωνία με ταυτότητα. Και αυτή η ταυτότητα δεν μπορεί να είναι άλλη από την ελληνική και ορθόδοξη». Γένοιτο!


Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

 1. ΚΑΛΑ ...ΣΟΒΑΡΟΛΟΓΕΙΤΕ;
  ΠΟΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ...
  ΔΕΙΤΕ ΤΡΙΓΥΡΩ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙ (ΟΧΙ ΠΟΙΟΥΣ) ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ.... ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΛΙΠΟΣ!
  ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΑΦΘΝΟ ΛΙΠΟΣ (ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ) ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥ..
  ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ...ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ..
  ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΔΕΛΥΓΜΑ-ΠΛΕΟΝ-ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ..
  ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΟΤΕ ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τωρα που το λες εσυ...μαλλον δικιο εχεις...

   Διαγραφή
  2. Κάτι τύποι σαν εσου θα έπρεπε να εξαφανιστούν .
   Οι Ελληνες παγιδευτικαν απο Ελληνοφονους , αλλά ξανά βρίσκουν το βήμα τους....

   Διαγραφή
 2. Χρειαζόμαστε μία κοινωνία με ταυτότητα. Και αυτή η ταυτότητα δεν μπορεί να είναι άλλη από την ελληνική και ΚΑΘΟΛΟΥ ορθόδοξη=εβραικος γιαχωβας» ΓΙΝΕΤΑΙ!

  Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΦΥΠΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΤΡΙΨΗ ΟΣΑ ΚΤΗΝΗ ΞΕΡΑΣΑΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΥΘΟΠΟΛΙΝ ΘΑ ΑΝΑΣΚΟΛΟΠΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΡΟΜΠΕΣ ΤΗΣ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΛΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ηρέμησε. άσε την φανατίλα σου και μείνε εκεί που πιστεύεις. αν θέλεις να σε σέβονται

   Διαγραφή
  2. Εσύ είσαι πιο επικίνδυνος και απο τους προδότες κοινοβουλευτικός όλους μαζί .
   Επειδή είσαι όργανο του ίδιου αφεντικού τους .
   Ασχετος και αμόρφωτος .
   Ασχετος επειδή δεν έχεις ιδέα περί του αθάνατοι Ελληνικού πνεύματος . Πνεύματος Α- λήθειας .
   Και ο φανατισμός σου , ειναι απόδειξη της αμορφωσιας .
   Σιωπάσε και άκουσε......
   Είσαι πιο επικίνδυνος διότι εισαι σκλάβος και δεν το γνωρίζεις . Ενώ οι 300+ το κάνουν έν πλήρη γνώση τους .
   Είσαι όπως αυτοί οι άλλοι φανατικοί του αλλού στρατοπέδου , που ξεσικωνουν τα ανεγκέφαλα ένθεν και ένθεν , για μπορέσει ο αφέντης όλων σας , να κλέψει την Πατρίδα μας .
   Θα τον βοηθήσετε ;
   Γία αυτόν ( ους) που βριζεις.....λέω .

   Διαγραφή
  3. Δυστυχώς συνέλληνα δεν καταλαβαίνεις τον "ελληνικό τρόπο" και τα καινά δαιμόνια του Σωκράτη. Βρίσκεσαι στο Μεσαίωνα των αγράμματων Δυτικών.

   Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]