Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Συρία σημαδεύει την προεδρία Ομπάμα


Η τραγωδία της Συρίας εξελίσσεται σε φαρσοκωμωδία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναδεικνύεται σε παγκόσμιο παίκτη -χωρίς να έχει τη στρατιωτική ισχύ που απαιτείται- και τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να φαίνεται ένας αδύναμος ηγέτης, όπως ομολόγησε πρωτοσέλιδα, εκφράζοντας ανησυχία, η «New York Times».

Η αμερικανική κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει ότι η ρωσική πρόταση ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων στο πιο υψηλό επίπεδο των δύο κυβερνήσεων, αν και τα γεγονότα όπως και οι εξελίξεις που ακολούθησαν με τις ισχυρές διαφωνίες των δύο πλευρών αποδεικνύουν πως ο Λευκός Οίκος «έπιασε» την ευκαιρία από τα μαλλιά για να διασωθεί ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος μέσα σε μία εβδομάδα απώλεσε την υποστήριξη της κοινής γνώμης και των συμμάχων του στο Κογκρέσο, καθώς δεν είχε αντιληφθεί έγκαιρα ότι οι Αμερικανοί -ακόμα και η ίδια η σύζυγός του- είχαν κουραστεί από τους πολέμους.

Ευρισκόμενος τόσα χρόνια στις ΗΠΑ, πρώτη φορά ένιωσα την οργή των πολιτών να ξεχειλίζει λόγω της απόφασης του προέδρου τους, μία απόφαση που τα παλαιότερα χρόνια αφορούσε μία δημοφιλή επιλογή: τον πόλεμο. Οι συζητήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες και οι διαφορές τεράστιες. Οι αναλυτές έχουν δίκιο να ομιλούν για χάσμα Ουάσιγκτον - Μόσχας, διότι οι Αμερικανοί απαιτούν ψήφισμα του Σ.Α. «με δόντια», που σημαίνει ότι εάν ο Ασαντ δεν εφαρμόσει τις πρόνοιες της απόφασης του εκτελεστικού οργάνου του ΟΗΕ, θα τιμωρηθεί με στρατιωτική επίθεση όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από τους συμμάχους τους. Και αυτό θα συμβεί με τη «βούλα» των ΗΕ. Αντιθέτως οι Ρώσοι επιθυμούν μία «λάιτ» δήλωση του προέδρου του Σ.Α. που ΔΕΝ σημαίνει τίποτα.

Πώς θα μπορέσουν οι κ. Κέρι και Λαβρόφ να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα, ένας Θεός ξέρει. Το μείζον ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που διαφωνήσουν και οι συνομιλίες επί της ρωσικής πρότασης καταρρεύσουν. Η απάντηση δεν είναι δύσκολη... Η Αμερική θα συρθεί να αναμειχθεί στον εμφύλιο και ο κ. Ομπάμα θα στιγματίσει την προεδρία του με μία μεγάλη ήττα, που θα καθορίσει και τη συνέχεια, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν να λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες του λαού και οι Δημοκρατικοί να νοιάζονται για μία χώρα που δεν επηρεάζει την υπερδύναμη...


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]