Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συρία: "Ανακαλύψαμε κρησφύγετο με χημικά αρκετά για να καταστραφεί μια μεγάλη πόλη"


Aν οι χώρες είχαν όλες ίσα δικαιώματα, μια αποκάλυψη όπως η σημερινή θα αρκούσε για να αποτραπεί μια ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Αν...  

Του ανταποκριτή του RIA Novosti στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη 
Πρακτορείο RIA Novosti
9 Απριλίου 2013 
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Ο πρεσβευτής της συριακής κυβέρνησης στα Ηνωμένα Έθνη προέβη χθες το βράδυ στην εξής δήλωση σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη:


«Οι συριακές αρχές ανακάλυψαν μυστικό κρησφύγετο τοξικών χημικών ουσιών, η ποσότητα των οποίων επαρκεί για να καταστραφεί μια μεγάλη πόλη, αν όχι χώρα».

Εικάζεται ότι η μυστική αυτή αποθήκη, που βρέθηκε στη βορειοδυτική Συρία, ανήκε στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και σήμερα έχει εγκαταλειφθεί. 

Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ, Bashar Ja'afari, είπε ακόμη ότι στην αποθήκη βρέθηκαν 280 περίπου containers μεγάλου μεγέθους που περιείχαν διάφορες τοξικές ουσίες, όπως αιθυλενογλυκόλη, αιθανολαμίνη, διαιθανολαμίνη και τριαιθανολαμίνη.

«Η ποσότητα των ουσιών αυτών είναι τόσο μεγάλη που επαρκεί για να καταστραφεί μια μεγάλη πόλη, αν όχι μια ολόκληρη χώρα», τόνισε ο Ja'afari, χωρίς να αναφέρει την ημερομηνία κατά την οποία έγινε η ανακάλυψη.

«Αυτή τη στιγμή, η έρευνα σχετικά με τη συγκεκριμένη παρτίδα των χημικών όπλων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη».

Όλες οι ουσίες που ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Ja'afari είναι αποδεδειγμένα άκρως επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται ευρέως για την κατασκευή διάφορων βιομηχανικών και άλλων καταναλωτικών προϊόντων. Και όμως, κανένα από αυτά δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ ως χημικό όπλο.

Ο πρεσβευτής της Συρίας δήλωσε ότι η μυστική αποθήκη τελούσε υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των ένοπλων αντικυβερνητικών ομάδων.

Και οι δύο πλευρές, οι οποίες εμπλέκονται στη συνεχιζόμενη σύρραξη στη Συρία, έχουν προβεί σε δηλώσεις σχετικές με την ύπαρξη και χρήση χημικών όπλων κατά τους τελευταίους μήνες. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης κατηγορούν τις δυνάμεις της λεγόμενης «αντιπολίτευσης» για χρήση χημικών όπλων κατά του Στρατού του Άσαντ κατά τη διάρκεια μιας τρομοκρατικής επίθεσης τον περασμένο Μάρτιο στα περίχωρα του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία.

Ο Σύριος διπλωμάτης κάλεσε μια ειδική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών να προβεί σε διερεύνηση της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, ενώ παράλληλα προσκάλεσε την επικεφαλής της Επιτροπής του ΟΗΕ για Θέματα Αφοπλισμού, Angela Kane, να επισκεφθεί τη χώρα του προκειμένου να διεξαχθούν και νέες έρευνες για το ίδιο ζήτημα.

«Παρ’ όλα αυτά», διευκρίνισε ο Bashar Ja'afari, «οι έλεγχοι θα είναι δυνατόν να διεξαχθούν μόνο στο Χαλέπι, και όχι σε άλλες περιοχές της Συρίας, όπως είχε προηγουμένως προτείνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 93.000 άτομα εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου από τον Μάρτιο του 2011 πολέμου μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας και των μισθοφόρων «ανταρτών».



Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως απόδειξη, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι ...



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]