Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ψέματα και αλήθειες για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Του Θεόδωρου Κατσανέβα

Καταντά κωμική η προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στον Ανδρέα Παπανδρέου και στην οκταετία 1981-88. Γιατί δηλ. να γυρίσουμε πίσω μόνο 30 και όχι 50, 100, 200 ή και περισσότερα χρόνια και να μην αναζητήσουμε ευθύνες στον Χαρίλαο Τρικούπη και στην τουρκοκρατία! Και αν η οκταετία 1981-88 είναι η μήτρα του κακού (!), γιατί οι επόμενες κυβερνήσεις δε φρόντισαν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα; Προφανώς, για να απαλλαγούν οι πραγματικοί ένοχοι της σημερινής τραγωδίας. Που δεν είναι άλλοι από την ένταξή μας στην ευρωζώνη το 2002 και την αθλιότατη κακοδιοίκηση των τελευταίων 10-15 ετών.

Οι δείκτες που αφορούν τα δημόσια ελλείμματα είναι γνωστό ότι παραποιούνται εύκολα. Με τα καταγέλαστα «Greek statistics» των Σημίτη - Goldman Sachs, μειώθηκε εικονικά το δημόσιο έλλειμμα τόσο ώστε να γίνει αποδεκτή η είσοδός μας στον «παράδεισο» του ευρώ το 2002. Ο μόνος σχετικά έγκυρος στατιστικά οικονομικός δείκτης, είναι αυτός του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ο οποίος στην περίοδο 1981-88, δείχνει πορεία της χώρας μας συγκρίσιμη με την τότε διεθνή συγκυρία ( βλ. πίνακα).

H απόλυτη ανατροπή του μύθου, βρίσκεται στο αποκαλυπτικό σύγγραμμα του πρύτανη των οικονομικών αναλυτών και κάθε άλλο παρά φιλο-Ανδρεϊκού Νίκου Νικολάου, «Πρόσωπα της Οικονομίας, Εκδόσεις Λιβάνη, 2008», όπου στις σελίδες 121-125, αναφέρει:

«Παρ' ότι και εγώ τότε σαν οικονομικός συντάκτης της «Καθημερινής» καταστροφολόγησα αρκετά, τώρα, ύστερα από τόσα χρόνια, ανασκοπώντας χωρίς φανατισμό τις τότε εξελίξεις πρέπει να παραδεχθώ ότι η πολιτική του Ανδρέα ήταν σωστή κοινωνικά και πολιτικά, γιατί ανέλκυσε από το περιθώριο και ενέταξε στο κοινωνικό σώμα, στρώματα μη προνομιούχων... Το ότι τότε δεν έγινε ανατροπή της οικονομικής ισορροπίας προκύπτει σαφώς από τις μακροοικονομικές σειρές που έχει επεξεργαστεί για την ελληνική οικονομία η Eurostat... Ένα άλλο επιχείρημα κατά των αυξήσεων που και αυτό είναι έωλο, είναι ότι εξαιτίας αυτών καταχρεώθηκε δήθεν η χώρα και αυξήθηκε το δημόσιο χρέος...».

Στη δεκαετία του 1980, ο Ανδρέας Παπανδρέου, μοίρασε ψωμί και ελευθερία στον κοσμάκη που έζησε πολύ καλύτερες μέρες. Γι' αυτό και η μεγάλη έρευνα της κοινής γνώμης το 2007 από την εταιρεία Public Issue, τον ανέδειξε μακράν, ως τον καλύτερο πρωθυπουργό της μεταπολιτευτικής περιόδου 1974-1977, με ποσοστό 48%, έναντι 26% του Κωσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου και κάτω του 10% των υπολοίπων. Και ότι στην περίοδο 1981-88 η δημοκρατία, το βιοτικό επίπεδο και η οικονομία, βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όλες τις άλλες. (Καθημερινή, 12.12.07).

Στη συστηματική προσπάθεια αποδόμησης του Ανδρέα Παπανδρέου, οι σημερινοί επίγονοι του «γιαλαντζί» ΠΑΣΟΚ, δεν απαντούν με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, αλλά ψελλίζουν παράπονα. Το ΙΣΤΑΜΕ, το Ινστιτούτο Ανδρέα Παπανδρέου, ένας ερευνητικός φορέας με τεράστιους οικονομικούς πόρους, δεν έχει να επιδείξει ούτε μία μελέτη για την εποχή της Αλλαγής. Οι λόγοι είναι αυτονόητοι και αφήνονται στην κρίση του αναγνώστη.


Πηγή: Το Παρόν

\
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Ναι σωστη οικονομικη πολιτικη .
    Μας καταχρεωσε ΚΡΥΦΑ (οπως και οι επομενοι) για να βολεψη ΟΛΑ τα αχρηστα ρεμαλια και να στρωση τον δρομο της σκλαβιας .
    Μια μαφια ειναι ολοι τους και Εθνοπροδοτες . Οσοι απ'δαυτους ειναι Ελληνες .
    Μην προσπαθητε αλλο . Αρκετο κακο κανατε στην Πατριδα .
    Δανειζοταν (κρυφα) και τα σκορπαγε σε αντιστασιακους δηδεν 5-6 !χρονων .
    Ενας αλητης ηταν και αυτος .
    Εκλεισαν ΟΛΑ τα εργοστασια και γονατισαν την οικονομια .
    Και στο τελος ο ξεμωραμενος ηθελε και γαμους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΚ. έφαγε "ψωμί" ο κόσμος, αλλά έπαψε να παράγεται το "ψωμί"!... αφού στα γραφεία ως γνωστόν δεν παράγεται, ούτε στους συνεταιρισμούς (απαραίτητο εργαλείο) που λειτουργούν με κομματικά κριτήρια, ούτε με βάσεις που μένουν φεύγοντας, ούτε με μέγαρο που ενώ το 1976 ήταν "΄εργο βιτρίνας" έγινε "θα μείνει στην ιστορία του τόπου", ουτε με διχαστικά διλήμματα κλπ.
    Καποιος συνομιλητής του μας παρέδωσε πως τον άκουσε να λέει πως αντί να μας τα τρώνε οι εξοπλισμοί καλύτερα να τα τρώει ο "λαός", καλό αλλά λίγο...
    Καλό μέχρι το 90 με το δίπολο, τις πληθωριστικές δραχμούλες και τους δασμούς που διέσωζαν τα προσχήματα, μετά ποιό ήταν το σχέδιο στο διαλυτήριο της ΕΕ και τί μας άφησε ως παρακαταθήκη;
    Και κυρίως τί μας άφησε ως συνέχεια του; Τα τέκνα του με τις πεποιθήσεις τους δεν τα ήξερε;
    Κρίμα το "μπόι" του θα έλεγα εγώ, ήθελε να τα έχει με όλους καλά χωρίς να πληρώνει κανείς τις αναδιανομές, αλλα... ες αύριον.
    Έτσι όμως νοικοκύρεμα δεν γίνεται και οι άρπαγες επικράτησαν στο κόμμα, στους πιό επικίνδυνους μάλιστα χρόνους και αυτοί είναι παντός καιρού και ιδεολογίας.
    Τα στερνά τιμούν τα πρώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κωνσταντίνε συγγνώμη, το γράφημα που δημοσιεύεις πού το βρήκες; Είναι από το Παρόν; Είναι από το άρθρο τού Κατσανέβα;
    Διότι αν είναι πράγματι, διεκδικούν βραβείο γελοιότητας.
    Το γράφημα δείχνει όχι άνοδο του ΑΕΠ, αλλά άνοδο του χρέους (ως ποσοστό τού ΑΕΠ), το οποίο εκτοξεύεται επί ΠΑΣΟΚ.
    Ούτως ή άλλως, αν το γράφημα είναι σωστό, αυτά που λέει ο Κατσανέβας τα κονιορτοποιεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ μεγαλόψυχος είναι ο κ. Κατσανέβας, να υποστηρίζει κάποιον που τον χαρακτήρισε "όνειδος" της οικογενείας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]