Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κρίση στην Αίγυπτο προκαλεί αναστάτωση στην Άγκυρα

Γράφει ο Νίκος Στέλγιας

Η μεγάλη κρίση στην Αίγυπτο, η οποία ξέσπασε με αφορμή το στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο απομάκρυνε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αιγύπτου από την εξουσία, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο επιτελείο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρωί της Δευτέρας, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στην δημοσιότητα ένα νέο ανακοινωθέν, το οποίο στρέφεται κυρίως κατά του αιγυπτιακού στρατού.

«Καταδικάζω την σφαγή, η οποία έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της πρωινής προσευχής στην Αίγυπτο, στο όνομα των βασικών αξιών της ανθρωπότητας», τονίζει από τον επίσημο λογαριασμό του twitter, ο Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών προσθέτει τα εξής:

«Παρά τις προβοκάτσιες, πιστεύουμε ότι τα αδέλφια μας στην Αίγυπτο θα υπερασπιστούν με σθένος την δημοκρατία και την ελεύθερη βούληση τους. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μας στον αδελφό λαό της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος εκφράζει την ελπίδα της Μέσης Ανατολής για τον εκδημοκρατισμό. Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του λαού της Αιγύπτου».

Με την παραπάνω τοποθέτηση, η τουρκική κυβέρνηση επανέλαβε την υποστήριξη που παρέχει στο κίνημα των Μουσουλμάνων Αδελφών. Χθες, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Σε αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία, ο κ. Ερντογάν εστίασε στις τελευταίες εξελίξεις της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον κ. Μουν να συμβάλλει στην άμεση αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών στην Αίγυπτο.

Λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Μουν, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια ταξιδιωτική οδηγία για τους Τούρκους πολίτες, οι οποίοι επισκέπτονται την Αίγυπτο. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τους Τούρκους πολίτες να αποφεύγουν την χρήση των αυτοκινητόδρομων και την προσέγγιση των περιοχών, όπου λαμβάνουν χώρα μεγάλες διαδηλώσεις.

Ένταση και στους δρόμους της Τουρκίας
Την στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση εκφράζει την συμπαράσταση της στην έκπτωτη κυβέρνηση της Αιγύπτου, στους δρόμους των τουρκικών πόλεων εξακολουθούν να υπάρχουν μικρές εστίες έντασης.

Το απόγευμα του Σαββάτου, η αστυνομία πραγματοποίησε χρήση πλαστικών σφαιρών και αντλιών νερών για να διαλύσει χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι επιχείρησαν να προσεγγίσουν το Πάρκο Γκεζί στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης. Τις ίδιες ώρες, ένταση επικράτησε και στο κέντρο της Άγκυρας και της Σμύρνης. Σε μια περίπτωση, στα περίχωρα του Πέρα, μια μικρή ομάδα, η οποία υποστηρίζει την τουρκική κυβέρνηση, επιτέθηκε με σπαθιά και μαχαίρια σε μια ομάδα διαδηλωτών.

Η νομαρχία της Κωνσταντινούπολης έχει ανακοινώσει ότι σήμερα το Πάρκο Γκεζί θα ανοίξει τις πύλες τους στους κατοίκους της Πόλης. Διάφορες οργανώσεις προγραμματίζουν μαζικές συγκεντρώσεις στο Πάρκο Γκεζί το απόγευμα της Δευτέρας.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]