Η αδιαλλαξία του Ερντογάν υποδαυλίζει τις διαμαρτυρίες
Στην Τουρκία μετά από ανάπαυλα μιας εβδομάδας επανήρχισαν οι διαμαρτυρίες, στις οποίες η αστυνομία και πάλι απαντά με βία. Ο κατάλογος των απαιτήσεων των διαμαρτυρόμενων από την κυβέρνηση αυξάνεται, ωστόσο οι Αρχές δεν θέλουν να λάβουν υπόψη την αντιπολίτευση.
Η σημερινή κυβέρνηση δεν πρέπει να υπολογίζει σε ήρεμη διακυβέρνηση, πιστεύουν πολλοί εμπειρογνώμονες επισημαίνοντας, όμως, ότι προς το παρόν ούτε και βίαιη ανατροπή δεν την απειλεί.
Το Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ακύρωσε το σχέδιο ανασυγκρότησης της Πλατείας Ταξίμ και του πάρκου Γκεζί. Ακριβώς αυτό το σχέδιο ήταν η αφορμή για την έναρξη των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Όμως η απόφαση των δικαστών δεν ικανοποίησε τους διαδηλωτές και όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ουσία του ζητήματος δεν είναι το πάρκο. Είναι αρκετό να δούμε τον κατάλογο των απαιτήσεων που προβάλλονται στην κυβέρνηση: σ΄αυτόν, π.χ., υπάρχει σημείο για την αποκατάσταση του δικαιώματος της ελευθερίας του συνέρχεσθαι. Όμως το κυριότερο είναι ότι όλο και περισσότερες οργανώσεις με επιρροή στη χώρα δεν είναι ικανοποιημένες από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ερντογάν, επισημαίνει ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου εθνικής στρατηγικής Πάβελ Σβιατενκόφ:
- Πρώτον - είναι η πολιτική του εξισλαμισμού και ακόμα και η πολιτική του λεγόμενου νεοθωμανισμού, δηλαδή, η πολιτική για την αποκατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία προσπαθούσε για μερικά συνεχόμενα χρόνια ο Ερντογάν. Ένα πράγμα είναι η μετριοπαθής δόση του Ισλάμ και άλλο η μετατροπή της Τουρκίας σε νέα αυτοκρατορία με ισλαμική ιδεολογία.
Ανάμεσα στους δυσαρεστημένους με τις Αρχές είναι οι στρατιωτικοί. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ερντογάν οι θέσεις τους αποδυναμώθηκαν σημαντικά, γι΄αυτό η πιθανότητα άμεσης δράσης από μέρους του στρατού είναι μικρή. Όμως, κατα την άποψη πολλών εμπειρογνωμόνων, αν ο πρωθυπουργός θέλει να διατηρήσει την εξουσία, δεν θα ήταν άσχημο να κάνει σοβαρές αλλαγές στην πολιτική του. Πολλοί παρατηρητές ανέμεναν ότι ο Ερντογάν να κάνει παραχωρήσεις στους διαδηλωτές, ή τουλάχιστον να αφήσει να εννοηθεί ότι άκουσε τα μηνύματά τους. Ωστόσο η ουσία του προβλήματος είναι ότι ο σημερινός πρωθυπουργός είναι γνωστό για την αδιαλλαξία του. Το κόμμα του νίκησε με μεγάλη διαφορά, γι΄αυτό δεν θεωρεί απαραίτητο να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των αντιπάλων του.
Η αστυνομία καταστέλλει τις διαμαρτυρίες, όμως αυτό προκαλεί ανησυχία στη Δύση, η οποία, όπως επισημαίνει ο Πάβελ Σβιατενκόφ, παίζει αισθητό ρόλο στα τελευταία γεγονότα στη Μέση Ανατολή:
Η Δύση δεν θέλει ολοκληρωική κρίση στην περιοχή και ποντάρει στο χτύπημα των ισλαμικών καθεστώτων. Στην Αίγυπτο αυτό ήδη το πέτυχε, όμως στην Τουρκία οι θέσεις του Ερντογάν είναι υπό ερωτηματικό.
Οι Αιγύπτιοι στρατηγοί ήδη έχουν δείξει ότι υπό τη συγκάλυψη των λαϊκών διαδηλώσεων είναι δυνατή η αλλαγή της εξουσίας χωρίς την άμεση χρήση του πραξικοπήματος. Πάντως, πολλοί εμπειρογνώμονες παρόλα αυτά υπολογίζουν ότι τα γεγονότα στην Τουρκία θα ακολουθήσουν άλλο σενάριο και ότι την κύρια μάχη στον Ερντογάν οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα τη δώσουν στις προσεχείς εκλογές.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...