Λάβρος ο Πούτιν εναντίον των Τραπεζών
Τρεις ολόκληρες ώρες άφησε ο Πούτιν τους μεγαλύτερους Τραπεζίτες της Ρωσίας να περιμένουν στον προθάλαμό του. Και όταν τους συνάντησε, ήταν λάβρος εναντίον τους. Μια τέτοια στάση απέναντι σε Τραπεζίτες, συναντάται εξαιρετικά σπάνια από πολιτικούς ηγέτες.
Στις 4 Ιουλίου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε συνάντηση με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων ρωσικών Τραπεζών στην εξοχική προεδρική κατοικία Νοβο-Ογκαριόβο, προκειμένου να κατανοήσει γιατί τα επιτόκια των δανείων για επιχειρηματικότητα στη Ρωσία είναι τόσο υψηλά. Αφήνοντας κατ’ αρχήν τους Τραπεζίτες να τον περιμένουν τρεις ώρες, στη συνέχεια ο αρχηγός του κράτους τους κατέκρινε για μονοπωλιακή πολιτική, απληστία, και όρθωση εμποδίων στην οικονομική ανάπτυξη.
Στην προεδρική κατοικία που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα, προσκλήθηκαν η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπούλινα, ο σύμβουλός της, Σεργκέι Ιγκνάτιεφ, και οι επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών, Σεργκέι Ιγκνάτιεφ (Sberbank), Αντρέι Κόστιν (VTB), Αντρέι Ακίμοφ (Gazprombank), Πιοτρ Άβεν (Alfa-bank) και Ολέγκ Βιούγκιν (MDM-bank). Ο κ.Πούτιν άρχισε τον επικριτικό του λόγο αναφέροντας ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από φθηνό και μακροπρόθεσμο χρήμα, αλλά επικρατεί η άποψη ότι στη Ρωσία το κόστος των τραπεζικών δανείων είναι σαφώς αυξημένο. Το κόστος αυτό -είπε- συνδέεται στενά με τον πληθωρισμό και την αύξηση των διατιμήσεων, αλλά στη Ρωσία, τα επιτόκια δεν εξαρτώνται καθόλου από τον πληθωρισμό. Η αύξηση των τιμών επιβραδύνεται, αλλά το τραπεζικό χρήμα δανεισμού γίνεται όλο και πιο ακριβό.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος είπε ότι οι Τράπεζες αποδίδουν αυτό το γεγονός στους ενδεχόμενους κινδύνους. Ωστόσο, παρατήρησε, αν και οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι στην Ευρωζώνη είναι πολύ υψηλότεροι, εκεί τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλότερα απ' ότι στη Ρωσία. «Πρέπει να διασαφηνιστεί ποιοι παράγοντες, εκτός από το κυνήγι του κέρδους, ωθούν τις Τράπεζές μας να αυξάνουν τα επιτόκια και γιατί εδώ δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, παρότι έχουμε 900 Τράπεζες», κατέληξε ο κ.Πούτιν κατηγορώντας ουσιαστικά τους Τραπεζίτες για απληστία. Και στο σημείο αυτό κατηγόρησε τον τραπεζικό τομέα για μονοπωλιακές πρακτικές, λέγοντας ότι «ίσως αυτό οφείλεται στο ότι μεγάλες Τράπεζες έχουμε μόνο 4-5 και όλες τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με το κράτος, και το γεγονός αυτό ασκεί μια συγκεκριμένη επίδραση στη δραστηριότητά τους;».
Βρόγχος για τους μικρομεσαίους
Τα υψηλά επιτόκια δανεισμού επιβραδύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας, καθώς δεν αφήνουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Συνολικά, μέσα σε ενάμιση χρόνο οι ρυθμοί των πιστώσεων των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά το ήμισυ, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, παραθέτοντας αυτό το συγκεκριμένο στοιχείο. «Οι μεγάλες εταιρίες -σημείωσε- μπορούν να λαμβάνουν πιστώσεις από το εξωτερικό, αλλά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν αυτή την επιλογή. Για μια επιχείρηση που ξεκινά, τα επιτόκια είναι 20% και περισσότερο, χωρίς να υπολογίζονται οι προμήθειες. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει κανένας λόγος για κερδοφορία. Βέβαια, είναι ευκολότερο να συνεργάζεσαι με μεγάλες εταιρίες, αλλά αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση όλη η οικονομία».
Ο κ.Πούτιν προέτρεψε τους Τραπεζίτες να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων «με μεθόδους της αγοράς», πόσο μάλλον που «τα κέρδη αυξάνονται». Υπενθυμίζουμε ότι πριν από κάποιο διάστημα ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε παροτρύνει την κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες να αναζητήσουν τις συνταγές για αναζωογόνηση της οικονομίας, η ανάπτυξη της οποίας τους πέντε πρώτους μήνες του 2013 ήταν μόνο 1,8%, παρά τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.
Πηγές Moskovskiy Komsomolets και RBK Daily.
Ειναι καιρος οι λαοι να αναλαβουν τις τραπεζες των .
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο δεν γινεται αυτο , φτωχεια και πολεμος .
Στη Ρωσία , επίσης, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να δρουν ξένες τράπεζες...
ΑπάντησηΔιαγραφή