Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν αποφάσισε σύγκρουση και εμφύλιο;

Η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πεισματική στάση των τούρκων πολιτών να διαδηλώνουν και να αμφισβητούν ευθέως την ακολουθούμενη τουρκική πολιτική, έθεσε τον τούρκο πρωθυπουργό σε ένα σαφέστατο δίλημμα: Πολιτική τακτική υποχώρηση ή σύγκρουση με στους αμφισβητίες του…;

Οι εμφανίσεις του κ. Ερντογάν τις δύο τελευταίες ημέρες και οι ομιλίες του, αποδεικνύουν ότι αποφάσισε την σύγκρουση. Την σύγκρουση μεταξύ των διαδηλωτών με τον δικό του κομματικό μηχανισμό, με το προσωπικό του παρακράτος, με τις αρχές ασφάλειας και την αστυνομία, σε ολόκληρη την τουρκική επικράτεια όπου εμφανίζονται αμφισβητίες του πολιτικού του «αλάθητου». Έτσι, είδαμε ροπαλοφόρους ισλαμιστές να κινούνται κατά διαδηλωτών, ενώ ακούσαμε τον τούρκο πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες» και «αναρχικούς» όσους τολμούν να του εναντιωθούν.

Στην ομιλία του στην Άγκυρα ο Ερντογάν έκανε ευθεία επίθεση εναντίον των διαδηλωτών.
«Όταν ξεκινούσαμε φορέσαμε το σάβανό μας», είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «λογαριασμό μπορεί να μας ζητήσει μόνο ο λαός και όχι κάποιες περιθωριακές ομάδες».
Επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «πλιατσικολόγοι», λέγοντας «αυτοί που καταστρέφουν και καίνε, ονομάζονται πλιατσικολόγοι. Και όσοι τους υποστηρίζουν, ανήκουν και αυτοί στην ίδια οικογένεια».
Επανέλαβε επίσης τα περί «λόμπι του επιτοκίου» που είχε πει, τονίζοντας ότι όσοι εμπλέκονται, «μία, δύο ή τρεις τράπεζες, εσείς που ξεκινήσατε αυτή τη μάχη εναντίον μας, θα το πληρώσετε πολύ ακριβά»
«Κάναμε υπομονή, αλλά και η υπομονή έχει τα όριά της», τόνισε ο Ερντογάν και υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν την 27η Απριλίου 2007». Πρόκειται για την ημερομηνία κατά την οποία το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων είχε εκδώσει ανακοίνωση εν όψει της τότε εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από την εθνοσυνέλευση. Η ανακοίνωση ήταν εναντίον του τότε υποψηφίου και σημερινού προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ. Η ανακοίνωση εκείνη έχει θεωρηθεί ότι ήταν από τους σημαντικούς λόγους που είχαν οδηγήσει, στη συνέχεια, στη σαρωτική νίκη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Ιουλίου 2007 με ποσοστό 46,58%.
Την τακτική που ακολούθησε κατά την προεκλογική περίοδο το 2007 αναπτύσσοντας αντιμιλιταριστική γραμμή, φαίνεται ότι υιοθετεί και τούτη τη φορά ο Ερντογάν, αλλά τούτη τη φορά θεωρώντας απειλή το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία.

Κάλεσμα στους οπαδούς του να δώσουν "ένα μάθημα" στους διαδηλωτές στις επόμενες δημοτικές εκλογές το Μάρτιο του 2014 απηύθυνε από τα Άδανα την Κυριακή ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
"Είναι δειλοί σε τέτοιο σημείο που υβρίζουν τον πρωθυπουργό αυτής της χώρας", τόνισε, χρησιμοποιώντας το όρο "βάνδαλοι" ή και "αναρχικοί" για να χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές. Ο Ερντογάν αμφισβητείται από τις ταραχές στη χώρα, που διαρκούν εννέα ημέρες.
"Δεν απομένουν παρά επτά μήνες, έως τις τοπικές εκλογές. Θέλω να δώσετε στους ανθρώπους αυτούς ένα πρώτο μάθημα με δημοκρατικά μέσα στις κάλπες", τόνισε σε ομιλία του, που αναμεταδόθηκε απ' ευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ενώπιον χιλιάδων οπαδών του που είχαν έλθει να τον επευφημήσουν στο αεροδρόμιο της πόλης αυτής.

Μέσα από όλα αυτά καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η Τουρκία κατρακυλάει σε μία εμφυλιοπολεμική κατάσταση, άκρως επικίνδυνη για την πολιτική και την οικονομική της σταθερότητα. Όμως, αυτή του την επιλογή φαίνεται πω ς δεν μπορούν να την ακολουθήσουν όλοι στην Τουρκία. Έτσι, σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της Hürriyet, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν γίνει στόχος δριμείας κριτικής για την εκτεταμένη χρήση βίας κατά τις διαδηλώσεις, ωστόσο ο Σεζέρ ισχυρίστηκε ότι οι αστυνομικοί πιέστηκαν υπερβολικά για να εργαστούν υπό αντίξοες συνθήκες.
Ειδικά αυτοί που μετακινήθηκαν από άλλες πόλεις κοιμούνταν πάνω σε κλαδιά, στις ασπίδες τους ή σε χαρτόκουτα λόγω μη παροχής καταλυμάτων από τις κρατικές Αρχές, πρόσθεσε ο Σεζέρ.
«Η βία που βλέπετε εσείς στο τέλος είναι η αντανάκλαση της βίας που έχουν υποφέρει οι αστυνομικοί. Δεν είναι μόνο θύματα βίας από διαδηλωτές, αλλά και της συνεχόμενης βάρδια 120 ωρών χωρίς φαγητό ή τρώγοντας μόνο μπαγιάτικο ψωμί. Η αστυνομία είναι ήδη θύμα βίας μέσα στην ίδια της τη μονάδα», τόνισε ο επικεφαλής της Ένωσης.
Επεσήμανε ακόμη, ότι οποιαδήποτε έλλειψη σεβασμού απέναντι στους αστυνομικούς, τους επικεφαλής και το σύστημα των αστυνομικών δυνάμεων θα τελείωνε πολύ φυσικά εάν οι πολίτες έβλεπαν αστυνομικούς να κοιμούνται στο έδαφος ή πάνω στις ασπίδες τους.
«Καίγεται η ψυχή μας βλέποντας αυτές τις εικόνες (των αστυνομικών να κοιμούνται σε αντίξοες συνθήκες). Ως ένωση, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να δώσουμε στους διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί αυτές τις φωτογραφίες και τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία για να κατατεθεί μήνυση στον εισαγγελέα. Σας τονίζω ότι βάζοντας σε αυτές τις συνθήκες τους αστυνομικούς είναι το ίδιο με την προδοσία προς τη χώρα», κατέληξε.

Νέα βίαια επεισόδια στην Άγκυρα το βράδυ της Κυριακής
Μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων και κανόνια νερού χρησιμοποίησε απόψε η τουρκική αστυνομία για να διαλύσει διαδήλωση πολλών χιλιάδων ανθρώπων στο κέντρο της Άγκυρας, κατά τη δέκατη ημέρα του κινήματος αμφισβήτησης της ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εκατοντάδες αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων έκαναν άφθονη χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία Κιζιλάι, θέατρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο ανθρώπων.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αντιμέτωπος με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη διάρκεια της θητείας του, κάλεσε τους υποστηρικτές του να ετοιμαστούν για συλλαλητήρια υπέρ της κυβέρνησης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα.
"Το Σάββατο, είστε έτοιμοι για μια μεγάλη συνάντηση στην Άγκυρα;... Την επομένη θα έχουμε τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης", είπε ο Ερντογάν στα πλήθη που τον επευφημούσαν στην Άγκυρα, καθώς η αστυνομία επιτίθετο στους διαδηλωτές λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα.
Ο Ερντογάν είπε επίσης πως οι χρηματοοικονομικές αγορές της χώρας δέχονται επίθεση από εγχώριους και διεθνείς κερδοσκόπους και κάλεσε το λαό να τοποθετεί τα χρήματά του στις κρατικές παρά στις ιδιωτικές τράπεζες.
«Αν καταρρεύσει το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, εσείς (οι κερδοσκόποι) θα είστε κάτω από τα ερείπια, όχι ο Ταγίπ Ερντογάν», είπε ενώπιον του ενθουσιώδους πλήθους των υποστηρικτών του στην Άγκυρα.
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο.

Διαβάστε επίσης

                                                                                       
           

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

           

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

       
   
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Στο "Ολυμπία" υπάρχει ένα άρθρο που με link παραπέμπει σ'αυτή τη σελίδα. Προφανώς έγινε κάποιο λαθάκι.

    http://olympia.gr/2013/06/10/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B5%CF%87%CF%8E%CF%82/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι περισσότερο από προφανές, αφού δεν έχουμε δημοσιεύσει ΠΟΤΕ κάτι τέτοιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]