Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έκθεση κόλαφος των ΗΠΑ για την δράση της Τουρκίας στην Θράκη

Οι Πομάκοι της Ελληνικής Θράκης καταγγέλουν εκτουρκισμό μέσω χρηματισμών

Πριν από μερικούς μήνες μία επιτροπή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών περιδιάβαινε τη Θράκη. Εντύπωση είχε προκαλέσει τότε το γεγονός πως επέμεναν να επισκέπτονται περιοχές όπου κατοικούν Πομάκοι, ενώ δεν επεδίωξαν καμία απολύτως επαφή (πέραν των τυπικών) με τους τουρκοπράκτορες και γενικότερα τους ανθρώπους του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Επίσης, εντύπωση είχε προκαλέσει σε όσους παρατηρούσαν τις μετακινήσεις τους και η επίσκεψή τους σε οικισμούς όπου διαμένουν Αθίγγανοι (Rom). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως είχαν ελάχιστες επαφές με Ελληνικές κρατικές υπηρεσίες, ενώ απέφυγαν να συναντήσουν εκπροσώπους όλων των κομμάτων.

Τα αποτελέσματα εκείνης της επίσκεψης έγιναν γνωστά μέσα από την ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτή η έκθεση αποτελεί κόλαφο για την Τουρκία, αφού ξεγυμνώνει τον ρόλο της Άγκυρας και τις πρακτικές εκτουρκισμού των Ελλήνων μουσουλμάνων, επιβεβαιώνοντας τα επί χρόνια καταγγελόμενα σχετικά με τις πιέσεις που δέχονται οι Πομάκοι της Θράκης για να αρνηθούν την ταυτότητά τους και να δηλώσουν Τούρκοι.
Μάλιστα, στο σχετικό της απόσπασμα η έκθεση του State Department αναφέρει:
"Η επίσημα αναγνωρισμένη μουσουλμανική μειονότητα των περίπου 150.000 άτομων που κατοικούν στη Θράκη, αποτελούνται κυρίως από εθνικά τουρκικής, πομακικής και από κοινότητες των Ρωμά. Ορισμένα μέλη της κοινότητας των Πομάκων ισχυρίστηκαν ότι μέλη της τουρκόφωνης κοινότητας τους πίεσαν να αρνηθούν την ύπαρξη πομακικής ταυτότητας χωριστή από την τουρκική ταυτότητα. Ορισμένοι Πομάκοι ισχυρίστηκαν πως μέλη της κοινότητας των Πομάκων έλαβαν χρηματικά κίνητρα για να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι".
Μετά από αυτή την εξέλιξη, δεν γνωριζουμε τι ακριβώς προτίθεται να κάνει το αρμόδιο υπουργείο. Όμως, αυτή η χωρίς αμφισβήτηση "παρατήρηση" του αμερικανικού παράγοντα, αποτελεί ένα όπλο για την Ελληνική διπλωματία, το οποίο δεν επιτρέπεται να μείνει ανεκμετάλλευτο και μαζί με τις προ μηνός δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε απερίφραστα πως οι Πομάκοι δεν είναι Τούρκοι, σε συνδυασμό με την καταγεγραμμένη στραφή στην εκπαίδευση των Ελλήνων Πομάκων (εγκαταλείπουν τα μειονοτικά σχολεία και εγγράφονται στα Δημόσια Ελληνικά σχολεία) ίσως να δίνεται μοναδική προς εκμετάλλευση δυνατότητα θέματος παύσης λειτουργίας του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης των αρμοδίων υπηρεσιών ώστε να τεθεί θέμα απέλασης όλων όσων προσπαθούν με όποιεσδήποτε πράξεις τους να δημιουργήσουν αναστάτωση στους κατοίκους της Θράκης και λειτουργώντας με δόλο να υποσκάπτουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ελληνική ακριτική περιοχή.

Η μέχρι σήμερα παθητική στάση, η επιλογή της ήπιας και χαμηλών τόνων άσκηση εξωτερικής πολιτικής και γενικότερα η ασκούμενη πολιτική και διπλωματία της Ελλάδας που κινείται μοναχικά μέσα σε ένα ανύπαρκτο πλαίσιο Ελληνοτουρκικής φιλίας, έχει δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα (π.χ. Ρόδος, νησίδες και ξερονήσια του Αιγαίου, Καστελλόριζο κ.α.) στην Ελλάδα, αφού η Τουρκία αντιλαμβάνεται την "καλή θέληση" ως αδυναμία. Ίσως, λοιπόν, δίνεται μία λαμπρή ευκαιρία για μία στροφή  180 μοιρών στην ασκούμενη εξωτερική πολιτική και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκειμένου να δοθεί ένα νέο στίγμα για την αντίληψη και τις διαθέσεις της Ελλάδας απέναντι στους ισχυρισμούς και τις γενικότερες  μεθοδεύσεις και λειτουργίες της Άγκυρας.

Μπορεί η Τουρκία την χρονική αυτή περίοδο να εμφανίζεται ως ισχυρή (λόγω κυρίως της συμφωνίας της με τους Κούρδους και της -προσωρινής έστω- απαλλαγής ενός σημαντικού προβλήματος και μετώπου συγκρούσεων), αυτό όμως δεν σημαίνει πως η Ελλάδα είναι αδύναμη. Εξάλλου (κι επειδή είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί μία σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας -λόγω κοινής συμμετοχής στο ΝΑΤΟ- πέραν ενός θερμού επεισοδίου) ο σημερινός χώρος αντιπαράθεσης των δύο χωρών είναι στην διπλωματία. Η Ελλάδα οφείλει να χρησιμοποιεί τα απροσδόκητα δώρα του διεθνούς παράγοντα, τα οποία είναι απολύτως αξιοποιήσιμα προς την ενίσχυση των Ελληνικών θέσεων και συμφερόντων. Και η τελευταία έκθεση του State Department στην αναφορά της για τον ρόλο της Τουρκίας στην Ελληνική Θράκη, χρήζει άμεσης και πλήρους εκμετάλλευσης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλη την έκθεση του Αμερικανικού ΥΠΕΞ


Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Ενδιαφέρον, Κωνσταντίνε. Αλλά κατά τα άλλα, το αμερικανικό Υπ. Εξωτερικών διατηρεί άριστες σχέσεις με τα τουρκοπρακτόρια και κανονίζει φιλικές συναντήσεις και τα δεξιώνεται. Έτσι είναι οι κοσμοκράτορες. Θέατρο μια ζωή και πισώπλατα χτυπήματα. "Φιλία" πούλαγαν στους Έλληνες μέχρι που οργάνωσαν την εισβολή στην Κύπρο το '74. Κόλαφος και αγχόνη περίμενε και τον Σαντάμ μετά από χρόνια "φιλίας". Αλλά εμείς οι δαρμένοι δεν πρέπει να μασάμε. Πίσω από κάθε αλλαγή ρότας κρύβεται κάτι που θέλουν και θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά ρε παιδία αυτή η χωρά είναι μπάτε σκύλοι αλέστε οποίος θέλει μπαίνει και κάνει ότι γουστάρει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πατριωτη δεν ειναι χωρα πλεον , ειναι χωρος και ετοιμαζονται να τον μουσουλμανοποιησουν απ'ακρη σ'ακρη .
      Πριν μερικους μηνες , στον Καναδα , στα σχολεια τους εστειλαν χαρτες με θρησκευτικες μειονοτητες στη ευρωπη , και η Ελλαδα , απο την Λαρισα και κατω την εδειχναν μουσουλμανικη .
      Δηλαδη , και εμεις οι Ευβοιωτες ειμαστε μουσουλμανοι .

      Διαγραφή
  3. Χαλια ανομολογητα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]