Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αιφνιδιαστικά στο προσκήνιο τα Βαλκάνια...


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, επέκρινε τη στάση των πρεσβευτών των ΗΠΑ και της Ευρώπης που τον κατηγόρησαν για την εθνικιστική ρητορική του, σηκώνοντας ψηλά τον αμανέ. Είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί, κι άλλες αναταραχές στην καμπούρα του, αφού στην Μέση Ανατολή τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο.

Την ίδια ώρα πολιτικοί κύκλοι στην Αλβανία δεν βλέπουν με καλό μάτι μια ενδεχόμενη Ρωσική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια. Η χώρα που φέρνει την Ρωσία στα Βαλκάνια είναι η Σερβία, βασική γεωπολιτική αντίπαλος της Αλβανίας, μαζί με την Ελλάδα, αφού υπογράφονται στρατιωτικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών.

Είναι λογικό οι Αλβανοί να φοβούνται τους Ρώσους, αφού η παρουσία τους στα Βαλκάνια θα ενοχλήσει τον άξονα Άγκυρα – Σεράγεβο – Πρίστινα – Τίρανα, κάτι που δεν συμφέρει ούτε τους ίδιους, που ονειρεύονται Μεγάλη Αλβανία, ούτε τους Τούρκους, ούτε τους Αμερικανούς. Γι’ αυτό και ενεργοποιήθηκε η Βουλγαρία  (αν και ορθόδοξη χώρα, πάντα στο λάθος στρατόπεδο), η οποία φέρεται να ζήτησε Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφός της, για να διδαχτούν, υποτίθεται, οι αντίστοιχοι Βούλγαροι από την εμπειρία τους.

Ρόλο-κλειδί θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε, στα πλαίσια μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Άλλωστε τι μας συμφέρει περισσότερο ο ισλαμικός άξονας ή η ρωσική παρουσία στα Βαλκάνια; Τι θα κρατούσε ισορροπίες υπέρ μας;

Μην ξεχνάμε ότι τα Βαλκάνια αποτελούν την αρχή του κομβικού γεωγραφικού σημείου «Βαλκάνια-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος», άρα έχουν τεράστια γεωστρατηγική σημασία τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο και για την Ρωσία. Δεν θα ήταν υπερβολή αν ισχυριζόμασταν, ότι και αυτή η περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για σύρραξη. 

Πηγή: Πυγμή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]