Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Την «ασφαλή» οδό της μείωσης μισθών και συντάξεων επιλέγει η τρόικα

Να «ξεζουμίσει» ακόμα περισσότερο τους μισθοσυντήρητους και ειδικά τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους δικαιούχους ΕΚΑΣ που είχαν υποστεί ως τώρα τις λιγότερες περικοπές -αλλά και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις λόγω της κρίσης- έχει βάλει στόχο τώρα η κυβέρνηση, για να καλύψει τα 11,5 δισ. ευρώ που απαιτούν τις ορέξεις των δανειστών.

Η Τρόικα πιέζει πλέον ώστε τα 9,5 δισ. (από το πακέτο των 11,5 δισ.) να εξοικονομηθούν από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αντί για 7 δισ. που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Ζητάει μείωση της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, αλλά και στο ΕΚΑΣ. Στο τραπέζι μπαίνουν όμως και οριζόντιες περικοπές μισθών για το στενό δημόσιο τομέα, της τάξεως του 5%.

Από το «πετσόκομμα» μισθών, συντάξεων και επιδομάτων που έχει πια δρομολογηθεί, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξοικονομήσει 8,5 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθεί άλλο ένα δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα είναι το δημοσιονομικό όφελος από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, τότε ήδη είναι 9,5 δισ. ευρώ οι περικοπές που πρόκειται να επιβληθούν.

Οι μειώσεις στις συντάξεις θα ξεκινούν, με βάση το σχέδιο αυτό, όχι από τα 1000 ευρώ, αλλά από πολύ χαμηλότερα, ίσως και από τα 600 ευρώ μικτά. Επίσης, τίθεται θέμα περικοπής της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ που θα πάει κοντά στα 400 ευρώ, ενώ επανέρχεται και το ενδεχόμενο περικοπής της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ από τα 360 στα 330 ευρώ.

Δεδομένο θεωρείται πια ότι στα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί συμπεριλαμβάνονται και η κατάργηση του υπόλοιπου από τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο τομέα, αλλά και η κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλειδώσει το νέο πακέτο μέτρων μέχρι την ερχόμενη Κυριακή προκειμένου να κατατεθεί στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τις 8 Οκτωβρίου οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup για να εξετάσει τα πορίσματα της τρόικας.

Χθες ο κ. Στουρνάρας μιλώντας σε ελληνοκινεζικό συνέδριο επιχειρηματικότητας τόνισε ότι οι περικοπές 11,5 δισ. ευρώ θα γίνουν σε βάθος 4ετίας, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την πολυσυζητημένη επιμήκυνση. Παραδέχθηκε όμως πως η Ελλάδα θα παραμείνει για τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια στο τούνελ της ύφεσης, σημειώνοντας ότι έως το τέλος του έτους το ΑΕΠ θα έχει συρρικνωθεί κατά 20% μέσα σε 5 χρόνια, απώλειες που θα φτάσουν στο 25% το 2014.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]