Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρώτη δημόσια παραδοχή ΥΠΕΞ για την δράση παρακρατικών της Τουρκίας στη Θράκη




Ενημέρωση για σειρά ζητημάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Αναφερόμενος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα πρέπει να αρθεί η απειλή του casus belli από την Τουρκία. «Δεν υπάρχουν για μας γκρίζες ζώνες. Αυτά είναι ξεκάθαρα. Ούτε συζήτηση ούτε παρερμηνεία δέχονται. Το ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση. Ας το καταλάβουν καλά αυτό» ανέφερε. 

Σε ό,τι αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο Δ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα τηρεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και στο πλαίσιο της πολιτικής ισονομίας και ισοπολιτείας. Απαντώντας δε σε σχετικές επισημάνσεις βουλευτών για δραστηριότητες παρακρατικών στη Θράκη, ο Δ. Αβραμόπουλος δεν το διέψευσε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «έχουν γνώση οι φύλακες για τη δραστηριότητα παρακρατικών οργανώσεων». Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά επισκέψεις Τούρκων βουλευτών και πολιτικών στη περιοχή, υποστηρίζοντας πως «δεν πρέπει να μας φοβίζουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Τούρκος ομόλογός του, Ahmet Davutoğlu, ενώ τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα έρθει στην Ελλάδα για συνομιλίες ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Edmond Panariti.

Για το κυπριακό, ο υπουργός υπογράμμισε: «Η Κύπρος παραμένει εξαιρετική, κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση και η οικονομική κρίση δεν θα επηρεάσει καθόλου τη στάση μας». Χαρακτήρισε δε «σφάλμα στρατηγικό της Άγκυρας που δεν εκμεταλλεύτηκε την ΑΟΖ Κύπρου για την εξομάλυνση των σχέσεων της».

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι το κονδύλι είναι μόλις το 0,18% του κρατικού προϋπολογισμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ το 2008 ήταν στα €485 εκατ. ενώ το 2012 ανέρχεται μόλις σε €290 εκατ., μία μείωση δηλαδή της τάξης του 40% σε διάστημα τεραετίας. «Κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες ασκείται η εξωτερική πολιτική. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό» ανέφερε και πρόσθεσε: «Φροντίζουμε οι Έλληνες διπλωμάτες να κάνουν καλά τη δουλειά τους κάτω από όρους στοιχειώδους αξιοπρέπειας». Ο ίδιος μίλησε για ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών του υπουργείου και στο πλαίσιο αυτό ενέταξε τόσο την αναστολή λειτουργίας διπλωματικών υπηρεσιών στο εξωτερικό, και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε πρεσβείες μας που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες με στοχευμένο όμως, όπως είπε, τρόπο για να μη δημιουργηθούν κενά, όσο και την πώληση κτιρίων που ανήκουν στο δημόσιο και βρίσκονται σε άλλες χώρες.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα συγκληθεί στις 8 Οκτωβρίου μετά από περίοδο 19 μηνών. Τέλος, προανήγγειλε τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενη από επιστήμονες, διπλωμάτες και ακαδημαϊκούς, με αντικείμενο της εκπόνηση πρότασης για το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Όπως είπε ο υπουργός, η Επιτροπή αναμένεται να παραδώσει την πρότασή της αρχές του 2013, και παράλληλα δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με κόμματα, Βουλή, διπλωμάτες και φορείς εντός και εκτός Ελλάδας, για να διευκρινίσει ότι σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο θα έχουν ο πρωθυπουργός και η Βουλή.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Τα γνωρίζουμε και τα λέμε χρόνια τώρα.....
    Τί γίνεται και τι θα γίνει τελικά ?
    Αφήστε ακόμη το τουρκομόγγολο προξενείο να κάνει ότι κάνει και όλα τα "επίσημα" τουρκομόγγολα να κυκλοφορούν και να κάνουν δηλώσεις.....περί της "τουρκομογγολίας" στην Ελληνικότατη από χιλιετηρίδων Θράκη.
    Η μειονότητα των Πομάκων (Αρχαίοι Αγριάνες-Απόμαχοι του Μ.Αλεξάνδρου)μπορεί να εξισλαμίσθηκαν μέσω των προηγούμενων αιώνων, αλλά βασικά είναι Ελληνική φυλή και Ελληνες πολίτες και αυτό δεν αλάζει.....
    Άσχετα αν οι αρχιπροδότες ΓΑΠ, Σημίτης κσι λοιποί τουρκολάγνοι προδότες πολιτικοί, έφτασαν την κατάσταση εδώ που είοναι σήμερα.
    Τίποτα από τα ...τουρκο...πάπαρα δεν είναι νόμιμο, Η ΘΡΑΚΗ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
    Στον Νταβούτογλου, που θα επισκεφθεί την ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ, καλό θα είναι να του γίνει Ελληνική Υποδοχή που θα του μείνει αξέχαστη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]