Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Και πάλι ασκήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν επιπρόσθετα στρατεύματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για μερικά πολεμικά πλοία και 4 χιλιάδες πεζοναύτες.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λεόν Πανέτα αιτιολόγησε την κοινητοποίηση των δυνάμεων στη Μέση Ανατολή με το επιχείρημα της υπεράσπισης του διπλωματικού προσωπικού. Η ενίσχυση θα παραμείνει στην περιοχή για 7 μήνες. Σε ποια ακριβώς περιοχή προς το παρόν είναι άγνωστο. Οι πεζοναύτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στις μεγαλύτερες στην ιστορία της περιοχής στρατιωτικές ναυτικές ασκήσεις. Σ΄αυτές συμμετέχουν 25 χώρες υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ.

Ο στόχος των ασκήσεων είναι η δοκιμή του σχήματος για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της καταπολέμησης των ναρκών στα νερά της Ερυθράς θάλασσας, του κόλπου του Ομάν και του Περσικού κόλπου. Το Πεντάγωνο υπογραμμίζει ότι αυτές ήταν προγραμματισμένες στα πλαίσια τακτικού σχεδίου. Πάντως, ας δούμε τι είπε στη "Φωνή της Ρωσίας" ο στρατιωτικός αναλυτής Κωνσταντίν Σιβκόφ:

- Αυτές οι ασκήσεις μπορεί να αποτελούν μέρος της προετοιμασίας των ενόπλων δυνάμεων και κυρίως των στρατιωτικών ναυτικών δυνάμεων και της αεροπορίας για την εξαπόλυση χτυπήματος στο Ιράν. Όμως στο σημερινό στάδιο η ετοιμότητα για εξαπόλυση χτυπήματος εναντίον του Ιράν είναι μικρή.

Όπως είναι γνωστό, το Ιράν φοβάται πως θα δεχτεί χτύπημα κατά των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Σε περίπτωση έξωθεν επίθεσης η Τεχεράνη υπόσχεται να κλείσει τα στενά του Ορμούζ, που αποτελούν δρόμο-κλειδί για τη μεταφορά πετρελαίου. Οι ιρανικές αρχές αντέδρασαν στις ασκήσεις στον Περσικό κόλπο πολύ οδυνηρά. Την ερχόμενη βδομάδα στην Ισλαμική Δημοκρατία αρχίζουν ασκήσεις των δυνάμεων αεράμυνας, που θα είναι επίσης οι μεγαλύτερες στην ιστορία της χώρας. Το Ιράν επιδεικνύει ότι έχει δυνατότητες αντιχτυπήματος, θεωρεί ο εμπειρογνώμονας:

- Το Ιράν θα μπορέσει να αποκρούσει αεροπορικό χτύπημα συγκροτήματος 300 έως 500 αεροσκαφών. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αεροσκαφών – 1500 έως 2000 – οι αεροπορικές δυνάμεις της αεράμυνας του Ιράν θα εξουδετερωθούν και έτσι ο στόχος της συντριβής του πυρηνικού προγράμματος του Ιραν μπορεί να επιτευχθεί. Όμως 1500-2000 αεροσκάφη είναι πολύ μεγάλος αριθμός και στο δεδομένο στάδιο δεν υπάρχει.

Εννοείται ότι το στρατιωτικό δυναμικό των ΗΠΑ και των συμμάχων δεν μπορεί να συγκριθεί με το δυναμικό του Ιράν. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση πραγματικής σύγκρουσης οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να μη χρησιμοποιήσουν το στρατό τους, θεωρεί ο προφέσορας του ΜΓΚΙΜΟ Σεργκέι Ντρουζιλκόφσκι:

- Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν τα αεροπλανοφόρα από τον Περσικό κόλπο, γιατί αυτά είναι ο μόνος τρωτός για τα χτυπήματα του Ιράν αμερικανικός στόχος. Το χτύπημα κατά του Ιράν, αν υπάρξει, θα εξαπολυθεί εξ αποστάσεως – από απόσταση χίλιων χλμ. από το έδαφος του Ιράν, από αέρος.

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]