Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κλείνει πρεσβείες σε 20 χώρες η Γαλλία, για το φόβο επεισοδίων

Πρεσβείες και σχολεία σε 20 χώρες κλείνει προληπτικά το Παρίσι, φοβούμενο αντιδράσεις για τη δημοσίευση σκίτσων στα οποία εικονίζεται ο Μωάμεθ στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Τα γραφεία του περιοδικού φρουρούνται από μονάδες της αστυνομίας για να αποτραπούν τυχόν επεισόδια.

Το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo δημοσίευσε την Τετάρτη αρκετά σκίτσα που σατιρίζουν τον Μωάμεθ - ανάμεσα στα οποία και μερικά στα οποία απεικονίζεται γυμνός - μετά το χάος που προκάλεσαν οι σκηνές της περιβόητης «βλάσφημης» ταινίας Innocence of Muslims.

Για το φόβο αντιδράσεων, το Παρίσι προχωρά προληπτικά την Παρασκευή στο κλείσιμο πρεσβειών και σχολείων σε 20 χώρες.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε την απαγόρευση της διαδήλωσης στο Παρίσι κατά της επίμαχης ταινίας, λέγοντας πως όσοι αισθάνονται προσβεβλημένοι μπορούν να κινηθούν δικαστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, μέρος της εισόδου των γραφείων του περιοδικού είχε καεί όταν άγνωστοι είχαν ρίξει μολότοφ μετά τη δημοσίευση άλλων σκίτσων που επίσης θεωρήθηκαν προσβλητικά για τους μουσουλμάνους.

Το σάιτ του περιοδικού είχε πέσει το μεσημέρι της Τετάρτης. Το περιοδικό ανακοίνωσε ότι η ιστοσελίδα του έγινε στόχος κυβερνοπειρατείας.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού απεικονίζεται ένας υπερορθόδοξος Εβραίος να σπρώχνει έναν μουσουλμάνο σε καροτσάκι, με τίτλο «Αθικτοι 2» και επισήμανση «μην σατιρίζετε» (η αναφορά γίνεται σε ταινία με αυτόν τον τίτλο που προβλήθηκε πέρυσι στη Γαλλία, με κεντρικούς χαρακτήρες έναν ανάπηρο πλούσιο και τον υπηρέτη του).

Μέσα στο περιοδικό δημοσιεύονται αρκετά σκίτσα του Μωάμεθ, σε μερικά από το οποία είναι γυμνός. Και μόνο η απεικόνιση του Μωάμεθ θεωρείται βλασφημία για τους μουσουλμάνους.

Το περιοδικό είχε δηλώσει την πρόθεσή του να δημοσιεύσει τα σκίτσα τις τελευταίες ημέρες, με τη γαλλική κυβέρνηση να είχε καλέσει τους πάντες να δείξουν υπεθυνότητα και αποφευχθούν οι υπερβολές. Η διεύθυνση του περιοδικού υπερασπίστηκε την Τετάρτη τη δημοσίευση.

Αφού κυκλοφόρησε το περιοδικό την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ανέφερε στο γαλλικό ραδιόφωνο: «Είναι έξυπνο να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά σε αυτό το περιβάλλον; Η απάντηση είναι όχι».

«Είμαι πολύ ανήσυχος» ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, εξηγώντας ότι «μόλις είδα το εξώφυλλο έδωσα εντολή να ληφθούν μέτρα ασφάλειας [στις γαλλικές αποστολές] σε όλες τις χώρες που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα».

Οι αντιδράσεις

Ο υπεύθυνος του Αλ Αζχαρ, κορυφαίου θεσμού του σουνιτικού Ισλάμ που εδρεύει στο Κάιρο, καταδίκασε τη δημοσίευση από τη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo γελοιογραφιών με τον προφήτη Μωάμεθ.
«Το Αλ Αζχαρ και όλοι οι μουσουλμάνοι αρνούνται κατηγορηματικά την εμμονή μιας γαλλικής έκδοσης να δημοσιεύει γελοιογραφίες που καταφέρουν πλήγμα στο Ισλάμ και στον Προφήτη του», δηλώνει ο σεΐχης του Αλ Αζχαρ, Αχμεντ αλ Τάγεμπ, σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena.
Οι ενέργειες αυτού του είδους «που υποκινούν το μίσος εξ ονόματος της ελευθερίας είναι απολύτως απορριπτέες», προσθέτει ο αλ Τάγεμπ, υπεύθυνος του θεολογικού και πανεπιστημιακού αυτού ιδρύματος, υπογραμμίζοντας «την ανάγκη η ελευθερία να σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου». 
Παράλληλα ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε «αυτοσυγκράτηση» και κάλεσε αυτούς που αισθάνονται προσβεβλημένοι από τις γελοιογραφίες αυτές, τις οποίες χαρακτηρίζει και ο ίδιος προσβλητικές, να εκφράσουν την αντίδρασή τους με ειρηνικό τρόπο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη δημοσίευση των γελοιογραφιών, ο Αραβικός Σύνδεσμος, που εδρεύει στο Κάιρο, απευθύνει επίσης έκκληση για συμφιλίωση και σεβασμό των διαφορετικών πολιτισμών.

Απαγορεύτηκε η διαδήλωση κατά της αμερικανικής ταινίας για τον Μωάμεθ


Ο γάλλος Πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε την απαγόρευση της διαδήλωσης στο Παρίσι κατά της αμερικανικής αντι-ισλαμικής ταινίας.

Την ίδια ώρα που τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης καλούν σε διαδήλωση το Σάββατο εναντίον της ταινίας «Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων», η προβολή της οποίας έχει προκαλέσει αιματηρές διαδηλώσεις σχεδόν σε όλο τον κόσμο, ο γάλλος Πρωθυπουργός τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL: «Κοινοποιήθηκε η οργάνωση της διαδήλωσης και αυτή η κοινοποίηση απορρίφθηκε».

«Δεν υπάρχει λόγος να αφήσουμε να προκληθούν στη χώρα μας συγκρούσεις που δεν αφορούν τη Γαλλία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερό.

«Ζούμε σε μια Δημοκρατία που δεν έχει την πρόθεση να αφήσει να την εκφοβίσουν οποιοιδήποτε υποστηρίζουν αυτές τις αξίες» πρόσθεσε.

«Δεν θα ανεχτούμε τις ακραίες ενέργειες», είπε ο γάλλος Πρωθυπουργός και εξήρε το «πνεύμα υπευθυνότητας και μετριοπάθειας» των υπευθύνων του μουσουλμανικού πολιτισμού.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]