Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παρασκηνιακές πιέσεις από ΗΠΑ για συμβιβασμό στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ



Mυστικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ – έξω από το πλαίσιο της διαμεσο­λαβητικής αποστολής του Matthew Nimetz – γίνονται το τελευταίο διάστημα υπό στενή αμερικανική καθοδήγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ποντίκι, την περασμένη εβδομάδα οι πρώτες διερευνητικές επαφές αυτής της προσπάθειας πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα με την επίσκεψη κλιμακίου Αμερικανών διπλωματών στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής αυτής της αμερικανικής διπλωματικής ομάδας, η οποία είχε έναν ευρύ κύκλο επαφών σε υπηρεσιακό επίπεδο, ήταν η δεύτερη στην ιεραρχία στην αμερικανική πρεσβεία των Σκοπίων.

Όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, βασικός στόχος της Ουάσιγκτον είναι να αρθούν οι ελληνικές επιφυλάξεις και να προχωρή­σει τάχιστα – μέχρι το τέλος του χρόνου – η ένταξη της ΠΓΔΜ στο NATO. Προκειμένου να δρομολογηθεί αυτή η διαδικασία, οι Αμερικανοί απαιτούν από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επιστολή προς το NATO, στην οποία θα διατυπώνει ότι η χώρα αυτή πληρεί τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η διαδικασία ένταξής της.

Στην εν λόγω επιστολή θα υποβιβάζεται το πρόβλημα της ονομασίας σε εκκρεμότητα η οποία θα πρέπει να διευθετηθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφο­ρίες που υπάρχουν, το προτεινόμενο όνομα, που και οι Αμερικανοί προω­θούν προκειμένου να υπάρξει ο συμβιβασμός, είναι το “Άνω Μακεδονία”.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]