Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αγώνας δρόμου του Βερολίνου για μια "γερμανική ευρωζώνη" - Μεγάλοι χαμένοι οι Νότιοι

Χωράει η Ελλάδα στη νέα ευρωζώνη, που οικοδομούν μέσα στους «Ειδούς του Αυγούστου» η Ανγκελα Μέρκελ και οι βόρειοι σύμμαχοί της μαζί με το διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι;
Η απάντηση δεν είναι αυτονόητη, αφού ακόμη και ο πρόεδρος του SPD (και πιθανός υποψήφιος καγκελάριος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δεν τοποθετήθηκε αρνητικά απέναντι σε μια «μικρότερη ευρωζώνη». Εστω κι αν αυτό έγινε στο πλαίσιο της πρότασής του για αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους και δημοψηφίσματα με στόχο την αλλαγή του γερμανικού και του ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Δεν είναι μόνο οι «επίγονοι» του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, που κάνουν λόγο για «διαχειρίσιμη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», όπως πέταξε προχθές ο συνήθης ύποπτος , Μίκαελ Φουξ, επικεφαλής της ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών στην Μπούντεσταγκ.

Η επίθεση που εξαπέλυσε την Παρασκευή στη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίκαελ Σπίντελεγκερ, κατηγορώντας την ότι «εξαπάτησε τους Ευρωπαίους» και «θα έπρεπε να είχε ήδη αποβληθεί από την Ευρωζώνη αν υπήρχε σχετική πρόβλεψη», δημιούργησε την εντύπωση ότι κάποιοι συντηρητικοί πολιτικοί από χώρες του σκληρού ευρωπυρήνα λειτουργούν σαν «λαγοί» του Βερολίνου. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πληθαίνουν οι ενδείξεις πως οι χώρες του Βορρά και οι γερμανικές τράπεζες ολοκληρώνουν τα «οχυρωματικά τους έργα» απέναντι σε Grexit και χρεοκοπία της Ελλάδας - χωρίς καν να το κρύβουν.

Προφανώς δεν έπεσαν στην τύχη οι ρουκέτες του Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών, Ερκι Τουομιόγια, στη βρετανική «Telegraph» περί «προετοιμασιών στη χώρα του για διάλυση της ευρωζώνης» και για διαβουλεύσεις σε προχωρημένο στάδιο ανάμεσα σε Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο (σ.σ. τα τέσσερα ΑΑΑ των οίκων αξιολόγησης) με στόχο τη δημιουργία μηχανισμού αποβολής «άτακτων» κρατών από το κοινό νόμισμα.

Αυτό, όμως, που πρέπει να ανησυχεί την Ελλάδα -περισσότερο και από την προτροπή του «Spiegel» να... χρεοκοπήσει για να σωθεί- είναι oι «διαρροές» Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters ότι επίκειται νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 30% ή 100 δισ. ευρώ συνολικά. Οι πληροφορίες θέλουν τη Γερμανία και την ΕΚΤ να υποκύπτουν στις πιέσεις του ΔΝΤ να αναλάβουν κι εκείνοι μέρος της ζημίας από τη νέα ελληνική αναδιάρθρωση (κάτι που απέφυγαν στο πρώτο PSI). Είναι βέβαιο, όμως, πως η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θα μετακυλίσουν το λογαριασμό στους Ευρωπαίους πολίτες, με απρόβλεπτες αντιδράσεις, ολοκληρώνοντας παράλληλα την οικονομική εξόντωση της Ελλάδας με τα ανταλλάγματα που θα της ζητήσουν.

Για να αποφευχθούν οι κοινωνικές παρενέργειες από την «ελληνική λύση» και τις επικείμενες αιματηρές «διασώσεις» Ισπανίας και Ιταλίας, η Μέρκελ (ή καλύτερα η Bundesbank…) και η ΕΚΤ φαίνεται πως κατέληξαν σε έναν «ιστορικό συμβιβασμό». Δεν έγραψαν γι’ αυτόν μόνο έγκυρες οικονομικές ιστοσελίδες, όπως ο capital.gr , αλλά σχεδόν τον… βροντοφώναξε και η ίδια η καγκελάριος από τον Καναδά, διαβεβαιώνοντας πως το υπό διαμόρφωση σχέδιο του Μάριο Ντράγκι για παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων «βρίσκεται σε πλήρη αρμονία» με τις θέσεις των ευρωπαϊκών πολιτικών ηγεσιών.

Τα χρηματιστήρια πανηγύρισαν για την ειρήνευση Γερμανίας - ΕΚΤ, αλλά οι ευρωπαϊκοί λαοί -πρωτίστως του Νότου- έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Οι πληροφορίες λένε πως η ΕΚΤ θα βάζει μπροστά τη μηχανή του προγράμματος κρατικών ομολόγων χωρίς πλαφόν, αλλά μόνο για τις χώρες που θα ζητάνε βοήθεια από το EFSF/ESM και θα αποδέχονται τη δέσμευση με ένα «Μνημόνιο Κατανόησης» (MoU), όπως αυτό της Ελλάδας. Δηλαδή, οι χώρες θα εκχωρούν πλήρως την οικονομική και πολιτική τους κυριαρχία στην ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφαρμόζοντας αυτόματα κάθε αλλαγή που θα τους υποδεικνύεται.

Με τη συγκεκριμένη μεθόδευση, της «οικειοθελούς» προσχώρησης σε προγράμματα σωτηρίας, οι Γερμανοί θα πετύχουν σταδιακά την πολυπόθητη οικονομικοπολιτική ενοποίηση, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες! Φυσικά η προσχώρηση των χωρών-μελών σε αυτό το μοντέλο δεν θα είναι και τόσο οικειοθελής, αφού στην πραγματικότητα θα βρεθούν αντιμέτωπες με το δίλημμα: «Ή παραχωρείτε την εθνική σας κυριαρχία και σώζεστε ή φεύγετε από το ευρώ και οδηγείστε σε άτακτη χρεοκοπία».

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τις χώρες, που βρίσκονται ήδη σε Μνημόνιο, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Θεωρητικά έχουν κάποιες ελπίδες να μπουν στον επωφελή για τους υπόλοιπους (ο Θεός να τον κάνει…) κοινό μηχανισμό, όπως αφήνεται να διαρρεύσει από πηγές του Βερολίνου.

Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, ώστε παραμένει αμφίβολο αν οι γερμανικές ασκήσεις επί χάρτου θα υλοποιηθούν ακόμη και στο «φιλικό περίγυρο». Για παράδειγμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ολλανδίας (σχεδόν… πιστό αντίγραφο του ΣΥΡΙΖΑ) προειδοποίησε ότι, αν κερδίσει τις εκλογές στις 12 Σεπτεμβρίου, θα θέσει σε δημοψήφισμα το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, δυναμιτίζοντας την οικονομικοπολιτική ενοποίηση αλά γερμανικά. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην πρώτη θέση με 37-40 έδρες επί συνόλου 150 και ο αρχηγός του, Εμίλ Ρούμερ, ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα αντισταθεί «στην πολιτική της άνευ όρων εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας και υποβάθμισης της οικονομικής πολιτικής σε ένα σύνολο κανόνων που περιγράφουν μόνο πώς θα μειωθεί το χρέος».

Κάτι τέτοιες παρενέργειες ώθησαν τον υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, να περιοδεύσει αυτές τις μέρες σε Ολλανδία, Φινλανδία, Εσθονία, Σλοβακία και Πολωνία για να τις «ομαδοποιήσει» γύρω από τις γερμανικές θέσεις. Τις μεγαλύτερες χώρες (στις οποίες παρεισέφρησε σαν σφήνα και η Ελλάδα) ανέλαβε η ίδια η Μέρκελ, με τις διαδοχικές επαφές που θα έχει στις 23, 29 Αυγούστου και 6 Σεπτεμβρίου με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και τον Ισπανό Μαριάνο Ραχόι.

Με την πλάτη στον τοίχο Ολάντ, Μόντι και Ραχόι

Οι πρώτες 100 μέρες του Ολάντ απογοήτευσαν τους οπαδούς του σε Γαλλία και Ευρώπη, καθώς έδωσαν την εντύπωση πως το Παρίσι απέχει από τις έντονες διεργασίες και βαδίζει ψηλαφητά στην αναζήτηση ρόλου «εντός και εκτός» του γαλλογερμανικού άξονα. Το σίγουρο είναι πως η Μέρκελ δεν συγκαταλέγει τον Ολάντ στους στενούς της συμμάχους (ολλανδο-φινλανδο-αυστριακούς), καθώς ο ένοικος των Ηλυσίων αναμένεται να της προβάλει αντιρρήσεις στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, με διαδικασίες εξπρές. Πάντως η Γαλλία βρίσκεται στριμωγμένη, καθώς στις 22 Αυγούστου το Υπουργικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος στο 3%, σε κλίμα ύφεσης και αρνητικών προβλέψεων για τη γαλλική οικονομία.

Μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ στον Καναδά (όπου μετέβη ως επικεφαλής… επιχειρηματικής αντιπροσωπίας της ThyssenKrupp και άλλων γερμανικών κολοσσών, όπως άλλωστε έκανε και στην Ινδονησία), η Μέρκελ δεν έκρυψε την αγωνία της να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η ευρωπαϊκή ενοποίηση, μέσα από εκχώρηση εθνικών εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυστηρή εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Οι Μόντι, Ραχόι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα προ των αντιδράσεων που θα αντιμετωπίσουν στο εσωτερικό, αλλά τα υψηλά σπρεντ δανεισμού τούς υποχρεώνουν κακήν κακώς να υπακούσουν. Καθώς το ιταλικό χρέος άγγιξε τα 2 τρισ. ευρώ, ο Μόντι προειδοποίησε τους συμπατριώτες του ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης, έβγαλε στο σφυρί 350 μεσαιωνικά μνημεία για να ενισχύσει τα ταμεία και παρέπεμψε στις καλένδες τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Οσο για τον Ραχόι, περιμένει χειρότερη κοινωνική έκρηξη, όταν αρχίσει να εφαρμόζεται ο αυξημένος ΦΠΑ από 1 Σεπτεμβρίου και κλιμακωθούν οι εξώσεις ανθρώπων που αδυνατούν να πληρώσουν το στεγαστικό ή το νοίκι. Αντιμέτωπος με καταλήψεις δημόσιων κτημάτων και την ανταρσία των περιφερειών στα προγράμματα περικοπών και τις τράπεζες-ζόμπι με επισφάλειες-ρεκόρ, ο Ραχόι δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει μια δυναμική επιστροφή των «Αγανακτισμένων» της 15ης Μαΐου (Indignados) που ξεφούσκωσαν κατά τη θερινή περίοδο.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των όρων για την Ελλάδα

Οι κυβερνητικοί βουλευτές Κλάους Πέτερ Βιλς και Φρανκ Σέφερ αποκάλυψαν προχθές στο Bloomberg πως η Μέρκελ εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους όρους προς την Ελλάδα, όσο κι αν οι επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις μιλούν για «απαρασάλευτη εφαρμογή του προγράμματος και καμία συζήτηση ωσότου δημοσιευθεί η έκθεση της Τρόικας τον Σεπτέμβριο».

«Πιθανώς η Μέρκελ να επιδιώξει έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό με τον Σαμαρά», δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ο βουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών, Φρανκ Σέφερ, φέρνοντας ως παράδειγμα το επίτευγμα της Ισπανίας να απαλλάξει το δημόσιο χρέος της από το πρόσθετο βάρος των 100 δισ. ευρώ, για τη σωτηρία των τραπεζών της.

Ο Σέφερ πρόβλεψε πως το ισπανικό Μνημόνιο θα είναι πιο ελαστικό από τα προηγούμενα, γεγονός που λογικά θα προκαλέσει αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης από την πλευρά της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Πάντως, τόσο ο Χριστιανοδημοκράτης Βιλς όσο και ο Σέφερ δεν εξειδίκευσαν τι θα μπορούσε να παραχωρήσει η Μέρκελ στην Ελλάδα ούτε καν στο θέμα της επιμήκυνσης κατά δύο χρόνια που -όπως έγραψαν οι «FinancialTimes»- o Ελληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει από την καγκελάριο στις 24 Αυγούστου.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]