Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η μάχη της Ελλάδας απέναντι στην Γερμανία


«Πόλεμος» εξήντα ημερών ξεκινά για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, με ζητούμενο τη διάσωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και τη διατήρηση της χώρας μας σε αυτό. Αρχίζει με την επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα στις 22 Αυγούστου και ολοκληρώνεται με τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις 18 - 19 Οκτωβρίου.

Κρίσιμο ζητούμενο για την Ελλάδα αποτελεί η διετής επιμήκυνση της προσαρμογής, ώστε να επιμεριστεί το κόστος του πακέτου των 11,5 δισ. σε τέσσερα και όχι σε δύο χρόνια. Ζητούμενο δεν είναι η αποφυγή της ανειλημμένης υποχρέωσης αλλά η διασφάλισή της. Και αυτό επιτυγχάνεται αναμφίβολα με ηπιότερη επιβάρυνση - όχι με ένα νέο σοκ στον βαριά τραυματισμένο κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας.

Ας σκεφθούμε μόνο ότι η Ελλάδα πέτυχε μείωση του πρωτογενούς της ελλείμματος στο 2,4% το 2011 από το 10,6% το 2009, όταν η αντίστοιχη υποχώρηση στη Μ. Βρετανία που εφαρμόζεται σχέδιο λιτότητας, ήταν μόλις 1,8% του ΑΕΠ. Οι συνέπειες όμως αυτής της προσπάθειας είναι τραγικές για τις αντοχές μιας οικονομίας που διάγει το πέμπτο έτος ύφεσης. Μιας ύφεσης που αποδεκατίζει το κόστος των θυσιών του ελληνικού λαού.

Είναι χαρακτηριστικές οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις προοπτικές της ανάπτυξης που δημοσιεύει σήμερα η «Η». Χωρίς παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα έχουμε νέα ύφεση της τάξης του 2,5% - 4% το 2013 και μηδενική ανάπτυξη το 2014 ενώ, στην αντίθετη περίπτωση, η μείωση του ΑΕΠ θα είναι -1,5% το 2013 και το 2014 θα παρουσιάσει αύξηση 2%.

Αν το ζητούμενο λοιπόν είναι να σταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία ώστε να παραμείνει στο ευρώ με εφαρμογή όλων των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών, οι δανειστές μας έχουν κάθε λόγο να ανταποκριθούν.

Εκτός και αν το ζητούμενο είναι η θρυλούμενη τιμωρία της Ελλάδας προς σωφρονισμό έτερων «ατάκτων» της Ευρωζώνης. Με τέτοιες λογικές όμως, όχι μόνο οδηγούμαστε σε αδιέξοδο και σε τορπιλισμό της ευρωπαϊκής ιδέας, αλλά αναιρούμε και εαυτούς.

Υπενθυμίζουμε ότι η ιδέα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής δεν ήταν ελληνικό εύρημα, αλλά θέση που υποστήριξε το ΔΝΤ με τεκμηριωμένα επιχειρήματα κατά τις διαπραγματεύσεις του δεύτερου δανειακού προγράμματος.

Η χώρα στις συζητήσεις με τους εταίρους μας ούτε να αυτοταπεινώνεται χρειάζεται, ούτε βεβαίως, και να δίνει αφορμές που εδραιώνουν την κατηγορία της αναξιοπιστίας.

Εχει κάνει ήδη αρκετά, μπορεί και περισσότερα. Αλλά αυτή τη φορά το «συν Αθηνά και χείρα κίνει» αφορά και την κυρία Μέρκελ.

Γερμανία: "Δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών για την Ελλάδα"

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, Φόλκερ Κάουντερ προειδοποίησε σήμερα σε συνέντευξή του ότι «δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών» για την Ελλάδα.

Ο Κάουντερ μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δήλωσε: «Οι Έλληνες πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών, ούτε όσον αφορά τον χρόνο, ούτε την ουσία».

«Σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για μία ακόμη συμφωνία που δεν θα έχουν σεβαστεί. Αυτό ακριβώς μας οδήγησε στην κρίση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τους Financial Times της περασμένης Τετάρτης, η Ελλάδα θα ζητήσει να παραταθεί κατά δύο χρόνια η προθεσμία για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας που ακολουθεί, δηλαδή ως το 2016.

Οι ειδικοί της τρόικας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα στα μέσα Σεπτεμβρίου μια έκθεση για την πορεία της οικονομίας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Σπίγκελ, με την έκθεση αυτή η τρόικα θα ζητήσει από την Ελλάδα να εξοικονομήσει 14 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της τα επόμενα δύο χρόνια, δηλαδή 2,5 δισεκατομμύρια περισσότερα από το ποσό που είχε προβλεφθεί αρχικά.
Ο λόγος για την αύξηση αυτή, όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, είναι ότι έως σήμερα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις είναι κατώτερα των αναμενόμενων, όπως και τα δημόσια έσοδα εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας.

Ο Κάουντερ πάντως επανέλαβε ότι η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, όμως υπογράμμισε ότι η έκθεση της τρόικας θα είναι η βάση για τις μελλοντικές αποφάσεις.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να παραμείνουμε ενωμένοι. Όταν εμφανίζονται οι πρώτες δυσκολίες δεν πετάς τα παιδιά από το σπίτι. Θα περιμένω να δω τι θα πει η τρόικα», είπε χαρακτηριστικά.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]