Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αφόρητες πιέσεις από την Γερμανία στην Κύπρο

Με μελανά χρώματα περιέγραψε μετά την συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της Αφέρωφ Νεοφύτου, την στάση των Γερμανών απέναντι στην Κύπρο. Ο κ. Νεοφύτου είπε, ότι ο Γερμανός Βουλευτής της Αριστεράς «έθεσε δυστυχώς επιτακτικά το θέμα της αύξησης του εταιρικού φόρου».

«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και αξιόπιστοι στις διαπραγματεύσεις. Αφού υπάρχει ένα ζήτημα που όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, τον εταιρικό φόρο, και συμφωνούν όλα ανεξαίρετα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όλοι οι επαγγελματικοί φορείς, Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, χρειάζεται να το προστατεύσουμε γιατί δυστυχώς άρχισε να τίθεται και δημόσια από τους Ευρωπαίους», συμπλήρωσε ο κ. Νεοφύτου. Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής οι Γερμανοί Ευρωβουλευτές ανέφεραν, ότι με βάση τις αρμοδιότητες τους, συμμετέχουν σε όλες τις αποφάσεις της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, αφού κάθε απόφαση θα πρέπει να τύχει διαβούλευσης και σύμφωνης γνώμης της γερμανικής Βουλής, όσον αφορά τους Μηχανισμούς Στήριξης αλλά και το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Ο Γερμανός Βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Στούμπγκεν ζήτησε ενημέρωση για τις αρμοδιότητες της κυπριακής Βουλής στα αντίστοιχα θέματα, λόγω και της αίτησης της Κύπρου για ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης.Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι συνταγματικά η κυπριακή Βουλή έχει διακριτές εξουσίες σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία, ωστόσο όλα αυτά τα θέματα συζητούνται στην παρούσα φάση στην κυπριακή Βουλή, αφού η Κυβέρνηση στερείται κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Τόνισε επίσης, την ανάγκη συνεννόησης των αντιστοίχων Επιτροπών της κυπριακής και της γερμανικής βουλής για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν αναφορικά με τη διαμόρφωση του προσχεδίου του μνημονίου.Ο Βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς Αλεξάντερ Ούρλιχ ανέφερε, ότι το κόμμα του έχει επικρίνει στο παρελθόν τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την Τρόικα και συρρικνώνουν το κοινωνικό κράτος. Ανέφερε ωστόσο, ότι στην Κύπρο υπάρχει πολύ χαμηλή φορολογία και διερωτήθηκε κατά πόσο η Κύπρος προτίθεται να τον αυξήσει για να υπάρξουν περισσότερα έσοδα για το κράτος.

Πρόσθεσε, ότι την ώρα που ζητείται αλληλεγγύη χωρών όπως της Γερμανίας, καλείται ο Γερμανός να στηρίξει μια χώρα που δεν θέλει να επιβάλει υψηλούς φόρους. Είπε επίσης ότι αν δεν αυξηθεί ο εταιρικός φόρος τότε η Τρόικα δεν θα έχει άλλη επιλογή από την περικοπή μισθών και κατάργηση θέσεων στο δημόσιο τομέα.
Απαντώντας ο κ. Νεοφύτου, υπεραμύνθηκε του εταιρικού φόρου και ανέφερε ότι στην Κύπρο υπάρχει συναίνεση σε αυτό το θέμα ακόμα και από το κόμμα της αριστεράς. Παρέπεμψε μάλιστα στον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμο Αδάμου, ο οποίος συμμετείχε στην Επιτροπή.
Ο κ. Αδάμου εξέφρασε τη συμφωνία του με τον Γερμανό Βουλευτή της Αριστεράς, αναφέροντας ωστόσο, ότι ο εταιρικός φόρος είναι ένα από τα μοναδικά σημαντικά έσοδα που έχει η Κύπρος, η οποία δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία. Πρόσθεσε, ότι αν χαθεί και αυτό το έσοδο δεν πρόκειται να συνέλθει εύκολα η οικονομία και ότι δεν είναι θέμα δεξιάς ή αριστερής προσέγγισης αλλά βλέπει το συμφέρον της πατρίδας. Τα άμεσα αποτελέσματα μίας τέτοιας εξέλιξης, θα ήταν να αποχωρήσουν πολλές εταιρείες από την Κύπρο... για πιο ευνοϊκούς φορολογικούς προορισμούς, όπως αυτός της Μάλτας.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]