Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκικοί ενεργειακοί όμιλοι βλέπουν ζεστά την Ελλάδα

Της Άννης Καρολίδου

Περισσότεροι από τρεις τουρκικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, ενδιαφέρονται πολύ ζωηρά για τις ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της ενέργειας, στη χώρα μας, ενώ βιομηχανικοί όμιλοι της Τουρκίας, έχουν επίσης ενδιαφέρον για την εξαγορά ελληνικών βιομηχανιών του κλάδου των δομικών υλικών, προκειμένου να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους στις αγορές που δραστηριοποιείται ο τουρκικός κατασκευαστικός κλάδος.

Τα παραπάνω τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Ευρωσύμβουλοι ΑΕ Πάρις Κοκορότσικος, ο οποίος όμως υπογράμμισε ότι επενδυτικά κεφάλαια από την Τουρκία, δεν πρόκειται να περάσουν τα σύνορα, αν προηγουμένως δεν ξεκαθαριστεί το θέμα «ευρώ ή δραχμή».

Η Ευρωσύμβουλοι, μετά από ένα πολύ δύσκολο 2011, στο α' τρίμηνο του 2012 πέτυχε σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών, θετικά λειτουργικά αποτελέσματα και σημαντικά μειωμένες ζημίες στα προ φόρων αποτελέσματα, έχοντας εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Όπως είπε ο κ. Κοκορότσικος, η Τουρκία είναι υψηλά στα ενδιαφέροντα του ομίλου, τόσο σε ότι αφορά έργα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. στη γειτονική χώρα, αλλά σε ότι αφορά την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα εξαγορών και συνεργασία στο χώρο των ελληνικών επιχειρήσεων, που την περίοδο αυτή λόγω των γνωστών προβλημάτων ρευστότητας έχουν αυξημένη ανάγκη από εισροές κεφαλαίων.

Άλλωστε ο ελληνικός όμιλος, από το 2006, δραστηριοποιείται μέσω θυγατρικής στη Τουρκία, με την Euroconsultants Turkey, στην οποία μετέχει με το 50% ενώ το υπόλοιπο 50% ελέγχεται από τον τοπικό partner, τη MINEKS, εταιρεία συμβούλων που ασχολείται κυρίως με εξαγορές και συγχωνεύσεις.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ενεργειακούς ομίλους της Τουρκίας για τις ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα μας, για τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, καθώς το μοντέλο που υιοθετείται εδώ, είναι ανάλογο αυτού που ήδη έχει εφαρμοστεί στην αγορά της Τουρκίας. Αρκεί να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, να καταλήξει το ζήτημα παραμονής ή εξόδου από το ευρώ και, τελικά να υπάρξει ρητή δέσμευση συνέχισης των διαδικασιών των ιδιωτικοποιήσεων», είπε ο κ. Κοκορότσικος.

Η Euroconsultants Turkey επίσης υποστηρίζει συμβουλευτικά τις τουρκικές βιομηχανίες που κοιτάζουν για εξαγορές σε εταιρείες δομικών υλικών στην Ελλάδα. Πέραν όμως αυτών των δύο κατηγοριών δραστηριοτήτων, η θυγατρική της Τουρκίας τρέχει, στη γειτονική χώρα, ένα προενταξιακό πρόγραμμα για την υπουργείο Εργασίας, ενώ έχει υποβάλλει προτάσεις σε διαγωνισμούς για δράσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Τα οικονομικά μεγέθη βελτιώνονται

Με έντονα ανοδικούς ρυθμούς κινήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Ευρωσύμβουλοι ΑΕ στο α’ τρίμηνο του 2012. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της μητρικής ανήλθε σε 1,022 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 43% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2011, ενώ ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 1,140 εκατ.ευρώ, ενισχυμένος κατά 18%.

Επιπλέον, εταιρεία και όμιλος επέστρεψαν σε θετικά πρόσημα όσον αφορά στα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) που, διαμορφώθηκαν σε 130.000 ευρώ, για τον όμιλο και 160.000 ευρώ για την μητρική. Τέλος όσον αφορά στις ζημίες, και αυτές παρουσιάζουν σημαντική μείωση, και διαμορφώθηκαν στις 135.000 ευρώ για την μητρική, από 764.000 ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και, σε 167.000 ευρώ για τον όμιλο, από 856.000 ευρώ.

Η ανωτέρω εξέλιξη, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι αντίστοιχη για όλο το 2012, οφείλεται, σύμφωνα με την εταιρεία, στην αύξηση των εργασιών με την υπογραφή νέων συμβάσεων, εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά κυρίως στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει η διοίκηση της εταιρείας από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Η αναδιάρθρωση έφερε μειώσεις στο προσωπικό, αλλά και γενικότερα στα έξοδα της εταιρείας.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]