Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σημερινό βέτο από Ρωσία και Κίνα στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία

Η στιγμή του σημερινού βέτο της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Πρακτορείο RIA Novosti

Η Ρωσία και η Κίνα απέρριψαν με βέτο το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, που καλεί τον πρόεδρο Bashar al-Assad να παραιτηθεί.

Από τα 15 μέλη του συμβουλίου, τα 13 ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, στόχος του οποίου ήταν να μπει ένα τέλος στη βία στη Συρία.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Vitaly Churkin, δήλωσε μετά την διαδικασία ψηφοφορίας: "Το σχέδιο ψηφίσματος που τέθηκε σε ψηφοφορία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα στην Συρία και έστειλε αντιφατικά μηνύματα προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας αυτής".

Πριν από τη δήλωση του πρέσβη προηγήθηκε μια άλλη, από τον υπουργό Εξωτερικών, Sergei Lavrov: "Στο ψήφισμα δεν καθορίζονται επαρκώς οι όροι που αφορούν στη δράση ένοπλων αντικαθεστωτικών ομάδων στη Συρία". Δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο να διακινδυνεύσει ο εθνικός διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στη Συρία.

Σε προηγούμενη δήλωσή του, το περασμένο Σάββατο, ο Lavrov ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών επί Εξωτερικών Υποθέσεων, Mikhail Fradkov, θα επισκεφθούν στις 7 Φεβρουαρίου τη Συρία, όπου θα συναντηθούν με τον Σύριο πρόεδρο, Βashar al-Assad.

H επίσκεψη, για την οποία ο Lavrov δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, προγραμματίστηκε μετά από εντολή του Ρώσου προέδρου, Dmitry Medvedev

Σήμερα είναι η δεύτερη φορά που η Ρωσία και η Κίνα, ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προβάλλουν βέτο στο ζήτημα της Συρίας. Τον περασμένο Οκτώβριο, οι δύο χώρες μπλόκαραν ένα ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ψήφισμα που καταδίκαζε τη Συρία και την απειλούσε με πιθανές κυρώσεις.

Τουλάχιστον 5.400 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους 11 μήνες, σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής της συριακής κυβέρνησης εναντίον διαδηλωτών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ωστόσο, οι συριακές αρχές θεωρούν υπεύθυνες για τις βιαιοπραγίες ένοπλες συμμορίες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, οι οπόίες, σύμφωνα με το συριακό καθεστώς, έχουν σκοτώσει πάνω από 2.000 στρατιώτες και αστυνομικούς.

Η Δύση προσπαθεί εδώ και μήνες να πείσει τη Μόσχα να υποστηρίξει ένα ψήφισμα που θα δώσει το πράσινο φως για μια αποτελεσματική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας, αλλά η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η επιμονή των Δυτικών για μια ισχυρότερη καταστολή στη Συρία είναι στην πραγματικότητα μια προετοιμασία για επανάληψη του "σεναρίου της Λιβύης".

Η Ρωσία, ένας από τους σταθερούς υποστηρικτές του προέδρου Assad καθ' όλη τη διάρκεια των βίαιων εξεγέρσεων κατά του καθεστώτος του, είχε δηλώσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ασκήσει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα καλεί τον Assad να παραιτηθεί. Η Μόσχα είχε προτείνει ένα δικό της σχέδιο, το οποίο η Δύση επέκρινε ως "υπερβολικά επιεικές".




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]