Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κάθε ψηφοφορία και καημός


Μέρα τη μέρα μετράνε οι συνεργάτες του Παπαδήμου για την επιβίωση της κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά έχει κατεβάσει τα «μολύβια» και αναμένει το πέρας των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές προκειμένου να… υπολογίσει το προσδόκιμο ζωής της. Η μία πρόκληση για την κυβέρνηση Παπαδήμου διαδέχεται την άλλη και οι υποστηρικτές του κάνουν τον σταυρό τους σε κάθε «κάβο» που προσπερνούν. Το αλαλούμ στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου, με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και τους βουλευτές μεμονωμένα να «σολά-ρουν» επικίνδυνα, απέδειξε πως κάθε ψηφοφορία αποτελεί και μια δοκιμασία επιβίωσης. Η αποχώρηση Ν.Δ. και ΛΑΟΣ από τη Βουλή προχτές στη συζήτηση για το νομοσχέδιο Παπαϊωάννου που αφορά την αποσυμφόρηση των φυλακών είναι ενδεικτική της «εύθραυστης» κυβερνητικής ισορροπίας.

Αυτό το προεκλογικό κλίμα πανικού των «κυβερνητικών» βουλευτών σε συνδυασμό με τα όρια δράσης της κυβέρνησης που με αυστηρότητα διατύπωσε εντός της τελευταίας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ο Αντώνης Σαμαράς έθαψε οποιαδήποτε ελπίδα μακροημέρευσης του εγχειρήματος Παπαδήμου. Μάλιστα, πολλοί επισημαίνουν ότι ανεξαρτήτως της έκβασης της δανειακής σύμβασης και του PSI η όλη κυβερνητική πορεία ώς τώρα υπονόμευσε πλήρως την όποια ελπίδα Παπαδήμου να επανέλθει μετεκλογικά ως πρωθυπουργός συνεργασίας. Η παρατήρηση που διατύπωσε μέχρι και η πιο φανατική υποστηρίκτριά του Άννα Διαμαντοπούλου, ότι έχει καταντήσει πρωθυπουργός του PSI, εμπεριέχει ψήγματα κριτικής ότι δεν κατόρθωσε να εμπνεύσει συλλογικότητα και έντονη κινητικότητα στην κυβέρνησή του, ούτε προσπέρασε το τεχνοκρατικό του παρελθόν, παρ’ ότι πολλοί επιχείρησαν να τον «φωτίσουν» ως το νέο πολιτικό αστέρι.

Σκληρά μέτρα

Το μεγαλύτερο ερώτημα που απασχολεί έντονα τους συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι αν οι βουλευτές θα ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση, που αναμένεται να εμπεριέχει νέα, πολύ σκληρά μέτρα, που θα αποδομούν πλήρως την αγορά εργασίας και το εναπομείναν κοινωνικό κράτος.

«Εκτίμηση και προσδοκία μου είναι ότι οι Έλληνες βουλευτές θα πράξουν με γνώμονα το συμφέρον της χώρας» είπε από τις Βρυξέλλες ο Λουκάς Παπαδήμος, παρεμβαίνοντας για πρώτη φορά δημόσια στο θέμα της στάσης των βουλευτών. Με δεδομένο ότι αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είτε δημόσια είτε στις ιδιωτικές συνομιλίες τους, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα επώδυνα μέτρα, επιχειρώντας έτσι να αποσείσουν και νέα βάρη από τις πλάτες τους, το εγχείρημα υπερψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης καθίσταται το νέο μεγάλο θρίλερ. Κι αυτό γιατί και στη Ν.Δ. υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με βουλευτές που εμμένουν στο σκληρό αντιμνημονιακό τους παρελθόν, ενώ ο παραπαίων ΛΑΟΣ μπορεί την τελευταία στιγμή να τη στρίψει α λα γαλλικά.

Παρ’ ότι ώς τώρα δεν έχει γίνει σαφές με ποιο τρόπο θα ζητήσουν να υλοποιηθεί η σαφής δέσμευση για την τήρηση της νέας δανειακής σύμβασης, όλοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει αναλογία με την Πορτογαλία και θα ζητήσουν εκ νέου υπογραφές των 3 αρχηγών, όπως έγινε και με την 6η δόση. Τώρα, αν θα ξεπεραστεί κι αυτό το εμπόδιο με την «κοινοποίηση επιστολών», όπως και την προηγούμενη φορά, είναι ένα ζητούμενο, με το δεδομένο ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές και ήδη ο Αντώνης Σαμαράς έχει μιλήσει για επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. επιχείρησε στην τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Παπαδήμο να βάλει πάγο στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες υπουργών του ΠΑΣΟΚ που επιχειρούν να δώσουν έναν τόνο κυβερνητικής συνέχειας στη δράση τους. Ο τόνος που χρησιμοποίησε, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, είναι ενδεικτικός της πεποίθησης που έχει ότι ο πρωθυπουργός προωθεί την πολιτική ΠΑΣΟΚ, δεν παίρνει αποστάσεις από τη διετία Παπανδρέου και επιθυμεί παράταση του βίου της κυβέρνησής του και για να διευκολύνει το πλειοψηφούν κόμμα στην επιχείρηση επανασύνταξής του. Γι’ αυτό και δεν παραλείπει να τονίζει διαρκώς ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να πάνε πέρα από την η Απριλίου.

Κόκκινες γραμμές

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι πώς θα αντιδράσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στη νέα σύσκεψη που δρομολογείται ακόμα και σήμερα ή αύριο με δεδομένο ότι ο Λουκάς Παπαδήμος από τις Βρυξέλλες δεν έμεινε πολύ στις «κόκκινες γραμμές» της τελευταίας σύσκεψης, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι μπροστά και είναι δύσκολες. Μάλιστα, αν οι πληροφορίες αληθεύουν ότι μπορεί να διασωθεί ο 13ος και 14ος μισθός στο τέλος, αλλά να πέσει στα 600 ευρώ ο κατώτατος μισθός και να περικοπούν τα περισσότερα από τα 9 επιδόματα πρόνοιας, όπως και ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις που προστατεύουν τους εργαζόμενους, και αποφασιστεί τέλος η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, είναι μεγάλο ερώτημα αν μπορούν να το «αντέξουν» οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Στις συσκέψεις που είχε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες διατύπωσε τις ανησυχίες που υπάρχουν στην Ελλάδα για τη βιαιότητα στη λήψη των μέτρων, που λαμβάνονται με το πιστόλι στον κρόταφο της ελληνικής κοινωνίας, δημιουργώντας έτσι όχι μόνο στροφή κοινωνικών δυνάμεων προς την Ακροδεξιά, αλλά και ενδεχόμενες κοινωνικές εκρήξεις. Οι συνομιλητές του πάντως, παρ’ ότι έδειξαν να συμμερίζονται τις ανησυχίες του, δεν μοιάζει να έριξαν «νερό στο κρασί» τους, τονίζοντας ότι η Ελλάδα απέφυγε συστηματικά να κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητά της και πρέπει να τις κάνει εδώ και τώρα.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]