Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τρίτο δημοσίευμα του Spiegel: “Παγιδευμένη στην Ευρωζώνη”

Με τίτλο "Παγιδευμένη στην ευρωζώνη" (Schuldenstaat Griechenland Gefangen in der Euro-Zone) η ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel επανέρχεται σήμερα στις 10:06 και πάλι στο ζήτημα του ελληνικού χρέους η κάνοντας αναφορά και στα προηγούμενα δύο άρθρα αλλά και στις επιπτώσεις που θα εχει στη Γερμανία η επιστροφή στην δραχμή και γενικότερα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, το σημερινό δημοσίευμα είναι πιο "ήπιο" από τα προηγουμένα και επισημαίνει πως "οι σκέψεις της Ελλάδας για έξοδο από το ευρώ, έφερε πιο κοντά τους Ευρωπαίους, γιατί αν βγεί η χώρα μας από την ΕΕ, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη θα έχουν τεράστιο πρόβλημα". Το άρθρο ενισχύει το σενάριο μη εξόδου και υποστηρίζει πως μια επιστροφή στην δραχμή θα έχει τραγικές επιπτώσεις τόσο για την Ελλάδα, που θα αναγκαστεί να κάνει αποπληρωμή χρέους με μια υποτιμημένη δραχμή της τάξης 50-80%( (κι αυτό σημαίνει που με μια υποτιμημένη δραχμή το παρόν χρέος σε ευρώ, θα γίνει δυσβάστακτο για την Ελλάδα).

Επιπλέον, τονίζει πως θα είναι τεράστιο το κόστος και για τις γερμανικές τράπεζες που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα και σύμφωνα με το δημοσίευμα εκτιμάται πως η Γερμανία θα ζημειωθεί έως και 90 δισ. ευρώ.

Το άρθρο κάνει αναφορά στο χρέος των 400 δισ. ευρώ, που χρωστούν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα, σε τράπεζες του εξωτερικού, από αυτά, τα 40 δισ. ευρώ σε γερμανικές τράπεζες, και τυχόν «κούρεμα» αυτού του χρέους κατά 50% θα είχε «δραματικές συνέπειες» και κόστος οχι μόνο για Ευρώπη αλλά και για τις ΗΠΑ.

Ειδικά οι γερμανικές τράπεζες, όπως επισημαίνεται, δεν θα άντεχαν αυτό το σοκ χωρίς κρατική βοήθεια.

Παράλληλα, αναφέρει πως το μήνυμα πρός τις παγκόσμιες αγορές σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν απαισιόδοξο, θα παρουσίαζε μια ευρωζώνη ανίσχυρη και θα είχε δραματικές επιπτώσεις στο χρηματοοικοκονικό σύστημα.

Τέλος, αναφέρει πως η Ελλάδα, δεν θα κέρδιζε ούτε από την προώθηση των εξαγωγών της (που θα γίνονταν πιο ανταγωνιστικές χωρίς το σκληρό νόμισμα) καθώς θα αναγκαζόταν να πληρώνει περισσότερα για τις εισαγωγές της, όπως το πετρέλαιο.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Το σενάριο ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ - ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ - ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ δεν παίζει κύριοι του spiegel?

    Ή δε σας βολεύει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ποιός σε είπε ρε Γερμανοτσολιά ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώνει τα Ομόλογα που πούλησε ( Αμα θέλει το κάνει ) ενώ η Γερμανία σου ΔΕΝ πρέπει να πληρώσει τα 200 ΔΙΣ που μας χρωστάει? Δεν το ξέρεις ρε πουλημένη ότι το Ιδιωτικό χρέος των Γερμαναράδων είναι τριπλάσιο ( κατα κεφαλήν) από αυτό των Ελλήνων το δε Κρατικό τους Χρέος είναι μεγαλύτερο από το Δικό μας? Οι κουτοπόνηροι Γερμανοί δεν συνυπολογίζουν στο Κρατικό Χρέος τους το Χρέος του ΙΚΑ τους - το οποίο ανέρχεται σε κάτι Τρισεκατομύρια Ευρώ!!!- ενώ στο Ελληνικό Κρατικό Χρέος συνυπολογίζουν το ΙΚΑ ! Και σε ποιούς Χρωστάνε τελικά οι Λαοί? σε κάτι απατεώνες που ποτέ δεν δούλεψαν στην ζωή τους αλλά είναι καλοί στην κλεψια την απάτη και την κομπίνα? Ρε ΟΥΣΤ από δω Κοπρόσκυλα και Παπαγαλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]