Ελλάδα, μία ανοιχτή φυλακή για... λαθρομετανάστες
- Μόνοι τους οι Έλληνες αστυνομικοί και συνοριοφύλακες "παλεύουν" κατά της λαθρομετανάστευσης
- Στον "αέρα" το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά της λαθρομετανάστευσης
Στις καλένδες φαίνεται ότι παραπέμπεται το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, το οποίο είχε προωθηθεί και γίνει αποδεκτό από το σύνολο της κοινής γνώμης. Η αναντιστοιχία, μάλιστα, μεταξύ λόγων και έργων της κυβέρνησης, εκτός από πλήρης είναι και αξιοσημείωτη, αφού καμία από τις εξαγγελίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν έχει γίνει πράξη, με συνέπεια οι μόνοι που δείχνουν να ενδιαφέρονται να είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών στις «εμπόλεμες» περιοχές, που διαπιστώνουν ότι οι συνάδελφοί τους εξακολουθούν να μάχονται απελπιστικά μόνοι κατά του ρεύματος των λαθρομεταναστών.
Ενώ η κυβέρνηση έκανε λόγο για «έναρξη εργασιών για την κατασκευή του τείχους στον Έβρο μέχρι τον Απρίλιο», όχι μόνο δεν έχει πραγματοποιηθεί αυτό, αλλά οι… επικοινωνιακές δεσμεύσεις βρίσκονται στον αέρα.
Η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει βρει τρόπο χρηματοδότησης του έργου, ούτε καν εταιρεία να αναλάβει το έργο που θα «έβαζε φρένο στην παράνομη μετανάστευση». Αξίζει να σημειωθούν οι δηλώσεις υπουργών και υφυπουργών, σύμφωνα με τις οποίες οι αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί από χώρες και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης «δεν θα πτοούσαν την κυβέρνηση, η οποία θα πραγματοποιήσει το έργο». Λίγους μήνες αργότερα, η κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο χειροτερεύει, ενώ καμία από τις βαρύγδουπες δηλώσεις δεν έλαβε «σάρκα και οστά».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π+13», η ιδέα δεν έχει εγκαταλειφθεί, ενώ η κυβέρνηση ψάχνει για εταιρεία και χρήματα, προκειμένου να κατασκευαστεί ο φράκτης. Άλλοι, πάλι, προβλέπουν πως «δεν πρόκειται να γίνει κανένα έργο», ενώ θεωρούν πως η καθυστέρηση από την πλευρά της κυβέρνησης υποκρύπτει τη θέλησή της να μην πραγματοποιήσει το έργο. Πέρα από τους οικονομικούς λόγους που προβάλλονται, υπάρχουν και οι πολιτικοί. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν κυρίως από αριστερές δυνάμεις, σε αυτή την προοπτική, άσχετα αν στις δημοσκοπήσεις η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών συμφωνούσε με αυτό το μέτρο. «Η κυβέρνηση δεν θέλει τη δεδομένη χρονική στιγμή να κλονίσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Αριστερά», λένε χαρακτηριστικά στελέχη και βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης.
Δυστυχώς, όμως, πέρα από το φράκτη, εκτός σχεδιασμού και ουσιαστικής υλοποίησης βρίσκεται άλλη μία κυβερνητική δήλωση. Αυτή της αγοράς ή της ενοικίασης τεράστιων πλωτών κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών. Είναι νωπές οι μνήμες από τις μεγαλόπνοες δηλώσεις κυβερνητικών για το έργο που θα «οχύρωνε τη χώρα από όσους παράνομα εισέρχονται σε αυτήν». Και τα πλωτά μέσα… βουλιάζουν.
Τόσο οι δημότες όσο και η δημοτική αρχή στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλα μέρη, όπου θα έριχναν άγκυρα τα πλωτά «παλάτια», δεν έχουν ιδέα για το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ κεντρικής πολιτικής και αυτοδιοίκησης. Αν ήταν μόνον αυτό το εμπόδιο, ίσως τα πράγματα να λύνονταν. Ξαφνικά, η ενοικίαση των πλωτών μέσων έγινε… επισφαλής και μεγάλου κόστους. Και σε αυτό το σημείο είναι αξιοσημείωτη η αναντιστοιχία έργων και λόγων της κυβέρνησης. «Θα αγοραστούν μεγάλα κέντρα υποδοχής», έλεγε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Όχι μόνο δεν θα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ούτε στην ενοικίαση ενός, ενώ οι «ολλανδικές εταιρείες» ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει για το ύψος του πολυετούς μισθώματος του ενός από τα πλωτά ξενοδοχεία που είχαν εξαγγελθεί.
Μαθήματα πολιτικής
Τη στιγμή που η κυβέρνηση ρίχνει επικοινωνιακές φωτοβολίδες, χώρες με τις οποίες γειτνιάζουμε προχωρούν στην υλοποίηση των εξαγγελιών τους και στη θωράκισή τους από τους λαθρομετανάστες. Ενώ στην Ελλάδα ο «φράκτης» έχει εγκαταλειφθεί, στη γειτονική Βουλγαρία, με όχημα την εμπόδιση μετάδοσης ασθενειών από την Τουρκία σε Βούλγαρους κτηνοτρόφους, η κυβέρνηση προχωρά στη διαμόρφωση ενός φράκτη πολλών χιλιομέτρων. Βεβαίως, η Βουλγαρία χρησιμοποίησε τα νοσήματα (όπως, π.χ., ο αφθώδης πυρετός), προκειμένου να μπει τέλος στην παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία. Υπενθυμίζουμε πως κατά κύριο λόγο οι μετανάστες προωθούνται στα ελληνικά εδάφη και κατόπιν στην Ευρώπη. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση της προώθησης μεταναστών από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία, γεγονός που έχει θορυβήσει την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Και η Τουρκία, όμως, εξασφαλίζει με ευκολία χρηματικά κεφάλαια, προκειμένου να θωρακίσει τα σύνορά της. Αν και υπάρχουν πολλές καταδικαστικές αποφάσεις, αν και πολλές φορές έχει καταγγελθεί για προώθηση των μεταναστών όχι στις πατρίδες τους αλλά στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., η τελευταία θα δώσει 105 εκατ. ευρώ, για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.
Η Ε.Ε. στηρίζει σήμερα την κατασκευή δύο κέντρων απομάκρυνσης για λαθρομετανάστες, ύψους 17 εκατ. ευρώ, και έξι κέντρων υποδοχής για αιτούντες άσυλο, ύψους 56 εκατ. ευρώ, στην Τουρκία, ενώ «έχουν επίσης χορηγηθεί σημαντικά κεφάλαια, ύψους 32 εκατ. ευρώ, για την υποστήριξη της ικανότητας διαχείρισης των συνόρων από την Τουρκία» σημειώνει ο επίτροπος κ. Στ. Φούλε, αρμόδιος για τα ζητήματα διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας. Απ’ ό,τι φαίνεται, λοιπόν, στην Ελλάδα μείναμε στις… εξαγγελίες.
«Παλεύουν» κόντρα στις δυσλειτουργίες
Στο μεταξύ και ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή του φράκτη, κάθε ημέρα που περνά το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες γίνεται όλο και οξύτερο, με τους αστυνομικούς της παραμεθορίου να… παλεύουν μόνοι για την αναχαίτισή τους και ενώ το σύστημα απελάσεων αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες.
«Αυτό το διάστημα οι μαζικές απελάσεις έχουν σταματήσει, αφού οι λαθρομετανάστες συλλαμβάνονται, μένουν για διάστημα περίπου τριών μηνών σε κέντρα υποδοχής και μετά τους αφήνουν με ένα σημείωμα στο χέρι, που λέει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 30 ημερών. Εντούτοις, δεν φεύγει σχεδόν κανένας μέσα στο μήνα κι έτσι οι λαθρομετανάστες συσσωρεύονται», μας εξηγεί ο γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Παναγιώτης Λάζος, ο οποίος προσθέτει: «Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει χώρα που να συνορεύει με την Ελλάδα και να δέχεται την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών της. Πείτε στην Τουρκία να τους πάρει πίσω. Σε καμία περίπτωση. Αρνείται να τους δεχτεί. Και ο αριθμός των Τούρκων λαθρομεταναστών είναι μεγάλος. Έτσι, και αυτοί παραμένουν εδώ. Έχουμε σοβαρά προβλήματα και με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες, αλλά περισσότερο με την Τουρκία που αρνείται να τηρήσει τις διμερείς συμφωνίες.
Και σκεφτείτε ότι την ίδια ώρα, περισσότεροι από 300 λαθρομετανάστες εισέρχονται κάθε μέρα σε ελληνικό έδαφος χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να φύγουν. Είναι φαύλος κύκλος και δεν υπάρχει διέξοδος. Οι μόνοι, δε, που καλούνται συνήθως να δώσουν λύση είναι οι αστυνομικοί του Έβρου, της παραμεθορίου και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που συν τοις άλλοις έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα κράτησης των λαθρομεταναστών σε ακατάλληλους, από πλευράς υγιεινής, χώρους».
Κατα τ'αλλα ο ΓΑΠ διεμηνυε προεκλογικα την "μηδενικη ανοχη στη λαθρομεταναστευση"!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΜ
Μας δουλεύουν κανονικά.
ΑπάντησηΔιαγραφή