Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ΔΝΤ απειλεί να κλείσει την «κάνουλα»

Η έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα “είναι στον αέρα” κατά την έκφραση ενημερωμένης πηγής της αμερικανικής πρωτεύουσας, η οποία προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μη σχηματιστεί πλειοψηφία στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν υλοποιήσει σε χρόνο-ρεκόρ τις εντολές της τρόικας.

Η έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα “είναι στον αέρα” κατά την έκφραση ενημερωμένης πηγής της αμερικανικής πρωτεύουσας, η οποία προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μη σχηματιστεί πλειοψηφία στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν υλοποιήσει σε χρόνο-ρεκόρ τις εντολές της τρόικας.

Οι εντολές περιέχονται σε τρισέλιδο σημείωμα, το οποίο έχει παραδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών, και βασικά αφορά “όσα δεν έγιναν”, όπως είχε υποσχεθεί η Αθήνα στους δανειστές της.

Η προσωρινή παύση των διαπραγματεύσεων έδωσε το έναυσμα για φήμες και σενάρια που αφορούν το ελληνικό χρέος.

“Οι αριθμοί είναι σκληροί για την Ελλάδα, έτσι απλά δεν βγαίνουν τα μαθηματικά” δήλωσε στο “ΕτΚ” σημαντικός οικονομολόγος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο οικονομολόγος παρουσιάστηκε βέβαιος ότι η χώρα μας “θα οδηγηθεί μέχρι τις αρχές της νέας χρονιάς σε χείριστο σενάριο”. Η συνεδρίαση του ΔΣ, που έχει καθοριστεί για τις 27η Σεπτεμβρίου, αναμένεται να αναβληθεί και να πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, καθώς ο επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, πρέπει να συγγράψει τη μακροσκελέστατη έκθεση και στο μεσοδιάστημα να έχουν πειστεί τα μέλη του ΔΣ για την ανάγκη να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας. Από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι την απόφαση για την έκτη δόση, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει τους πόρους που χρειάζεται με άλλους τρόπους.

Παράπονα

Πηγές προσκείμενες στο Ταμείο εξέφρασαν σφοδρά παράπονα για το γεγονός, όπως ισχυρίστηκαν, ότι η κυβέρνηση “έχασε τους περισσότερους από τους στόχους”. Ειδικά ενοχλήθηκαν σφόδρα επειδή:

  • Δεν τους δόθηκαν βασικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2012
  • Αυξήθηκαν αντί να μειωθούν οι δαπάνες
  • Η φοροδιαφυγή είναι πρακτική και η Δικαιοσύνη αποστασιοποιείται αντί να βοηθήσει στην καταπολέμησή της.
  • Τα κλειστά επαγγέλματα, ιδιαίτερα των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και των φαρμακοποιών, παραμένουν κλειστά. (Για το θέμα αυτό θεωρούν θετική εξέλιξη την απόφαση του κ. Ραγκούση “να τα βάλει” με τους ταξιτζήδες.)

Εκτός των παραπάνω υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, όπου “δεν προχώρησε τίποτα”. Τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι για το ζήτημα αυτό “διαπιστώθηκε διαδικαστική εμπλοκή για το τι θα κάνει το καινούργιο Ταμείο και πότε θα το κάνει”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση της Τετάρτης ο κ. Τόμσεν φέρεται να είπε ότι “δεν μπορώ να συντάξω την έκθεση, εάν δεν έχω τα απαραίτητα στοιχεία”.

Ηταν και η ημέρα κατά την οποία τέθηκε το θέμα της παύσης των διαπραγματεύσεων και της επανέναρξής τους στις 12 Σεπτεμβρίου, αφού στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση θα έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.

Νέα ρότα από την Κριστίν Λαγκάρντ

Πηγή της Ουάσιγκτον εξήγησε στο “ΕτΚ” ότι μετά την αποχώρηση του Ντομινίκ Στρος Καν άλλαξε άρδην το κλίμα στο Ταμείο απέναντι στην Ελλάδα και έχουν πληθύνει οι φωνές που ζητούν ακόμα και έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν δάνεια στη χώρα μας, τα οποία υποστηρίζουν ότι “δεν εδικαιούτο”. Η πηγή τόνισε ότι “πέρασε η εποχή του Στρος Καν που δικαιολογούσε την ελληνική κυβέρνηση” και πρόσθεσε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, λόγω και της θέσης της στο Eurogroup πριν αναλάβει τη θέση της γενικής διευθύντριας, “δεν θα βάλει πλάτη για καμία ευρωπαϊκή χώρα”.

Η ίδια πηγή πιστεύει ότι οι επικεφαλής της τρόικας άδραξαν την ευκαιρία για να πιέσουν την κυβέρνηση, ώστε αυτή να προχωρήσει σε αλλαγές, να καλύψει τις καθυστερήσεις, να δεσμευθεί σε νέες αλλαγές μέχρι τον Δεκέμβριο και να προετοιμαστεί εγκαίρως ο προϋπολογισμός του 2012.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ στην Ουάσιγκτον αναμένονται επίσης στις 23 Σεπτεμβρίου οι κ. Βενιζέλος και Χρυσοχοΐδης.

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]