Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο τουρκικός στόλος ετοιμάζεται να βγει στη Μεσόγειο

Σενάρια πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, χωρίς κανένας να μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση των δύο πλευρών. Το χάσμα μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ βαθαίνει συνεχώς, με τους Τούρκους να έρχονται πλέον σε οριστική ρήξη με τους Ισραηλινούς. Στόχος τους βέβαια είναι να αναγκάσουν και την Κύπρο να σταματήσει τις θαλάσσιες έρευνες της.

Η έντονη αντίδραση της Άγκυρας, μετά την ανακοίνωση της έκθεσης του ΟΗΕ για την επέμβαση των ισραηλινών κομάντο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, δεν ικανοποίησε την Άγκυρα η οποία απέλασε άμεσα τον Ισραηλινό πρέσβη από την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με δήλωση του άναψε «φωτιές» σε Κύπρο και Ελλάδα. «Η Τουρκία με το στόλο της θα εγγυηθεί την ελεύθερη ναυσιπλοϊα στη Μεσόγειο» ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου τονίζοντας πως « δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό της Γάζας».

Επιπλέον ο Εγκεμέν Μπαγίς έστειλε αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Κυπριακή κυβέρνηση η οποία ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνες πετρελαίου στη Μεσόγειο την 1η Οκτωβρίου. «Για αυτό οι χώρες διαθέτουν πολεμικά πλοία. Για αυτό υπάρχει ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση των ναυτικών μας δυνάμεων».

Αυτές οι δυο αποφάσεις σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους σημαίνουν πως η Άγκυρα θα μπορεί να στείλει το στόλο της σε περιοχή κοντά στα όρια των ισραηλινών χωρικών υδάτων και να επιχειρήσουν εναντίον του ισραηλινού στόλου σε περίπτωση που επιχειρήσει να σταματήσει πλοία που κατευθύνονται στη Γάζα.

Ήδη ο τουρκικός στόλος ετοιμάζεται να κατευθυνθεί προς τη Μεσόγειο, ενώ οι Ισραηλινοί περιμένουν τις κινήσεις της Άγκυρας για να αντιδράσουν.

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μια προκλητική κίνηση για το Τελ Αβίβ, ανακοινώνοντας πως θα επισκεφθεί τη Γάζα στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνει η Άγκυρα κατά του Ισραήλ. Η κίνηση αύτη μεταφράζεται ως επίδειξη δύναμης στα Παλαιστινιακά εδάφη και μια πίεση προς την κυβέρνηση Νετανιάχου να αποσπάσει την απολογία του Ισραήλ για τη δολοφονική επιδρομή των Ισραηλινών κομάντο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ενδέχεται να ταξιδέψει οδικώς καθώς θα περάσει από το μεθοριακό σταθμό της Ράφα. Εφόσον πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Ερντογάν στη Γάζα, θα δημιουργήσει τεράστιες αναταράξεις στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς θα αποτελεί την πρώτη επίσημη –από μεριάς αρχηγού κράτους- προσπάθεια σπασίματος του αποκλεισμού, που διαρκεί στη σκληρότερη μορφή του από το 2007.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. ANTE KAI POLLY ARGHSANE TA PAIDIA KAI TOUS PERIMENOUME OLOI ANYPOMONOI NA KANOUN THN KINHSH POU THA EINAI KAI H TELEYTAIA TIS PARTIDAS ANTE NTEEEEE!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε θεωρώ επιπόλαιους τους Τούρκους αξιωματούχους. Πριν απ' αυτή την κίνησή τους έχουν εξασφαλίσει πως από κάποιον θα έχουν ισχυρή υποστήριξη. Ας περιμένουμε να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]