Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη!


Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα Τουρκίας-Ισραήλ, καθώς όπως αναφέρει το Associated Press η Τουρκία απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη και παράλληλα διέκοψε τις στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Η απόφαση της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα της άρνησης του Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για την θανάσιμη επιδρομή των ειδικών δυνάμεων σε στολίσκο που είχε προορισμό τη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ahmet Davutoglu δήλωσε ότι η Τουρκία υποβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις από επίπεδο πρεσβευτών σε επίπεδο επιτετραμμένων και ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ θα αποχωρήσει έως την επόμενη Τετάρτη από την Τουρκία.

Ο Davutoglu επίσης τόνισε ότι η Τουρκία αναστέλλει όλες τις στρατιωτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν με τους πρώην συμμάχους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ώρα το Ισραήλ να πληρώσει».

Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας θα επιδεινωθούν,προέβλεψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Η Τουρκία θα εκπροσωπείται πλέον στο Ισραήλ από υποπρόξενο! Όλα αυτά μετά από την ανακοίνωση της έκθεσης του ΟΗΕ για την επίθεση στο στολίσκο για τη Γάζα.

Ο Νταβούτογλου κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας και επανελαβε ότι η Τουρκία απαιτεί τη συγνώμη του.

Επιπλέον ακυρώνονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες και ο Νταβούτογλου απείλησε ότι η Τουρκία ως χώρα με τις μεγαλύτερες ακτές στη Μεσόγειο "θα διασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοία"

Η έκθεση του ΟΗΕ για την επίθεση στον στολίσκο που κατευθυνόταν στη Γάζα το 2010 υπογραμμίζει ότι η επιχείρηση του ισραηλινού ναυτικού ήταν "υπερβολική", σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν σήμερα από την εφημερίδα New York Times.



Η έκθεση, η οποία δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει επίσημα και προκάλεσε κρίση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, σημειώνει ωστόσο ότι ο ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας είναι νόμιμος βάσει του διεθνούς δικαίου. 



"Η απόφαση του Ισραήλ να αναλάβει τον έλεγχο του πλοίου με τέτοια ισχύ σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή του αποκλεισμού και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση ήταν υπερβολική και παράλογη", καταλήγει η έρευνα, η οποία διεξήχθη από τον πρώην Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζέφρι Παλμερ. 



Το κείμενο προσθέτει, ωστόσο, ότι ο στόλος των έξι πλοίων, "ενήργησε απερίσκεπτα στην προσπάθειά του να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό" που είχε δημιουργηθεί γύρω από τη Γάζα, παλαιστινιακού εδάφους που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς. 



Η έκθεση καλεί το Ισραήλ να κάνει την «κατάλληλη δήλωση συγγνώμης" για την επιδρομή και να καταβάλει αποζημίωση στις οικογένειες των οκτώ Τούρκων και ενός Αμερικανού τουρκικής καταγωγής οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση, καθώς και στους τραυματίες. 



Η Τουρκία και το Ισραήλ θα πρέπει να συνάψουν και πάλι πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, αποκαθιστώντας τη σχέση τους προς το συμφέρον της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή", αναφέρεται στην έκθεση. 



Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Εντουάρντο ντελ Μπουέι δήλωσε σήμερα ότι η έκθεση θα υποβληθεί στον Γενικό Γραμματέα Μπαν Γκι Μουν τις επόμενες ημέρες. Διευκρίνισε ότι η επιβεβαίωση της ημερομηνίας δημοσιοποίησης θα γίνει την Παρασκευή. 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Α ρε καραγκιόζη. Όταν όμως θά 'ρθει η ώρα να χτυπήσουν οι νατοϊκοί τη Συρία πάλι εσύ θα βάλεις πισινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]