Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ήξεις, αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις" και "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε" από τον Βενιζέλο που κάνει τον... Κινέζο!

  • Είπε για όλα και απέφυγε τα πάντα! Ο γνωστός Βενιζέλος μίλησε και πάλι, χωρίς να πει τίποτε...
Την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, καθώς και την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας σε όλο το δημόσιο τομέα -και σε ΔΕΚΟ- και όχι μόνο στους φορείς που τελούν υπό συγχώνευση ή κατάργηση, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στον απόηχο της διακοπής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι ήταν εκ προοιμίου προγραμματισμένη και δεν οφείλεται σε ρήξη της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Δήλωσε, μάλιστα, ότι οι συζητήσεις με την τρόικα έγιναν σε "πάρα πολύ φιλικό και δημιουργικό κλίμα".

Επαναλαμβάνοντας όσα είχαν διαρρεύσει νωρίτερα κύκλου του υπουργείου, είπε πως "χθες είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος [σ.σ. διαπραγματεύσεων], είχε προγραμματιστεί να ανοίξει ο δεύτερος σε περίπου δέκα ημέρες, στις 14 Σεπτεμβρίου". Υποστήριξε ότι αυτό θα γίνει, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αριθμών για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, ενόψει της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Την ίδια όμως στιγμή, επιβεβαίωσε εμμέσως την είδηση ότι η τρόικα παραπέμπει πλέον το ζήτημα στους υπουργούς Οικονομικών και στους αρχηγούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης, λέγοντας ότι "τα θέματα που τίθενται είναι βαθύτατα πολιτικά και δεν αντιμετωπίζονται με τεχνικό ή υπηρεσιακό τρόπο".

Έσπευσε, πάντως, να διευκρινίσει ότι η εκτιμά την "υψηλού επιπέδου" τεχνική βοήθεια που παρέχει η τρόικα στην κυβέρνηση.

Όσον αφορά στην εκταμίευση της 6ης δόσης, διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι θα καλυφθούν εγκαίρως όλες οι ανάγκες, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι όποια καθυστέρηση θα είναι επιλογή της Ελλάδας. Όπως σημείωσε, το οικονομικό επιτελείο δεν επιθυμεί να πάρει περισσότερα χρήματα από εκείνα όσα χρειάζονται για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, αν δεν τεθούν σε ισχύ τα νέα, χαμηλότερα επιτόκια, που προβλέπονται από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν ζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα και αρκέστηκε να δηλώσει πως "δεν τίθεται ζήτημα να ληφθούν πρόσθετα εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα, αλλά να εφαρμόσουμε τα ήδη ψηφισθέντα από τη Βουλή μέτρα".

Διέψευσε ότι τέθηκε ζήτημα άμεσων απολύσεων από το Δημόσιο.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά μεγέθη και στους στόχους που έχουν τεθεί, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι το θέμα που κυριάρχησε στις συζητήσεις με την τρόικα ήταν η μεγαλύτερη των προβλέψεων ύφεση, η οποία εκτίμησε ότι θα κλείσει κοντά στο 5%. Επέρριψε εμμέσως την ευθύνη για την απόκλιση στην τρόικα, λέγοντας ότι η ύφεση είναι "βαθύτερη από εκείνη που οι θεσμικοί μας εταίροι είχαν διαβλέψει".

Επί της ουσίας απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2012.

Υποστήριξε ότι "ο στόχος του ελλείμματος αναπροσαρμόζεται αυτόματα λόγω της ύφεσης" και επανέλαβε ότι η εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων θα φέρουν την Ελλάδα πολύ κοντά στους στόχους.

Παραδέχτηκε ότι η ύφεση δεν ευθύνεται για όλες τις αστοχίες και σημείωσε ότι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο υπουργός υπερασπίστηκε των χειρισμών του στο ζήτημα της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, επιμένοντας ότι δεν ήταν υπεύθυνη.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γ. Ζανιάς θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε σύσκεψη στις Βρυξέλλες για την κρίση χρέους, την ερχόμενη Δευτέρα.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]