Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκηνικό πολέμου ετοιμάζεται να δημιουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία


Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό πεντάγωνο, 2 τουρκικές φρεγάτες, 1 κορβέτα, 1 σκάφος υποστήριξης και 1 υποβρύχιο βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα νοτίως του Καστελόριζου, με εντολές να αποπλεύσουν ανά πάσα στιγμή. Σήμερα 2 Τουρκικά F16 πέταξαν πάνω από το οικόπεδο 12 και συγκεκριμένα πάνω από την πλατφόρμα της Noble παραβιάζοντας τον κυπριακό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με τους επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, τα τουρκικά πλοία αναμένουν διαταγή για απόπλου με εντολή να φτάσουν μέχρι και το οικόπεδο 4 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, μεταξύ Πάφου και Καστελόριζου.

Οι κινήσεις των Τούρκων βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθηση των Αθηνών, ενώ δεν είναι τυχαία και η επίσκεψη, του Κύπριου Υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Ηλιάδη, στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις, αλλά και τις απειλές της Τουρκίας και βρίσκεται σε στενή επαφή με τα του ΣΑ, την ΕΕ και την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΞ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ισραηλινό ΥΠΕΞ, με το οποίο ανασκοπούν από κοινού την κατάσταση.

Την ανάγκη ουσιαστικής παρέμβασης της Βρετανίας στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου όσον αφορά τις έρευνες για φυσικό αέριο και τις μελλοντικές γεωτρήσεις, διεμήνυσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στο Βρετανό Υπατο Αρμοστή. Την ιδια στιγμη ο Μαθιου Κιντ ανέφερε στο Νικο Αναστασιαδη ότι η θέση της Βρετανίας παραμένει σταθερά υπέρ της κυριαρχίας της Κύπρου.

Την πάγια αμερικανική θέση στο Kυπριακό, αλλά και στο θέμα της αξιοποίησης των υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, επανέλαβε ,αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στο οικόπεδο 12 βρίσκεται από χθες το μεσημέρι, η πλατφόρμα της Noble Energy. Η πλατφόρμα είχε αναχωρήσει με συνοδεία πλοίου από το ισραηλινό οικόπεδο Λεβιάθαν, που γειτνιάζει με το κυπριακό οικόπεδο Αφροδίτη. Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, το γεωτρύπανο θα τρυπήσει το οικόπεδο "ΑΦΡΟΔΙΤΗ", σε πρώτο στάδιο μέχρι τα 1700 μέτρα.

Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις, η Άγκυρα ανακοίνωσε έρευνες από νορβηγικό πλοίο σε περιοχή που επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου. Το ερευνητικό πλοίο, θα παραμείνει εκεί, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου

Η Αθήνα πραγματοποίησε διάβημα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, στην περιοχή.

Την ίδια στγμή, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στο Όσλο, να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, του Νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις ελληνικές θέσεις.



Ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις Τούρκων και Ισραηλινών

Η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης είναι δεδομένη. Τουρκικά αεροσκάφη έχουν κάνει έντονη την παρουσία τους στην περιοχή και παραβίασαν κατ’ επανάληψη το κυπριακό FYR. Οι κινήσεις αυτές δεν έμειναν αναπάντητες από τον ισραηλινό στρατό που έχει βγάλει σε περιπολία αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου.

Η Τουρκία πέραν των 17 πλοίων που έχει βγάλει στην περιοχή του Καστελόριζου, πραγματοποιούν περιπολίες με αεροσκάφη τύπου F-16 και F-4. Σύμφωνα με πληροφορίες το Ισραήλ έχει στείλει στην περιοχή αεροσκάφη τύπου HALE τα Heron TP τα οποία πετούν σε ύψος 40.000 ποδών και έχουν αυτονομία 36 ωρών. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη διαθέτουν συστήματα που επιτρέπουν την παρακολούθηση της διαδικασίας εγκατάστασης της πλατφόρμας Homer αλλά και όλης της γύρω περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Ισραήλ έχει εμπλέξει στην περιοχή τουλάχιστον UAV τύπου HALE (High Altitude Long Endurance) Eitan γνωστά και ως Heron TP τα οποία πετούν σε ύψος 40.000 ποδών και έχουν αυτονομία 36 ωρών. Διαθέτουν όλα τα συστήματα εκείνα που επιτρέπουν στους Ισραηλινούς να επιτηρούν όχι μόνο την ακριβή τοποθεσία εγκατάστασης του τρυπανιού της Noble Εnergy αλλά και όλης της γύρω περιοχής έτοιμα να ειδοποιήσουν το κέντρο επιχειρήσεων των ισραηλινών για πιθανή προσέγγιση τουρκικών σκαφών.

Όπως γράφτηκε, τα συστήματα αυτά απαρτίζονται κάμερες ημέρας, θερμικές, ραντάρ SAR για ναυτική παρακολούθηση και Inverse SAR για την παρακολούθηση σκαφών επιφανείας απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας γύρω από την πλατφόρμα. Εάν τα τουρκικά σκάφη επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την περιοχή, οι Ισραηλινοί θα το γνωρίζουν ώρες πριν καθώς η εικόνα και τα δεδομένα του Eitan φτάνουν σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα επιχειρήσεων των Ισραηλινών.

Ταυτόχρονα η ισραηλινή Αεροπορία έχει εμπλέξει ένα τουλάχιστον G500 SEMA (Special Electronic Mission Aircraft) το οποίο μπορεί να παρακολουθεί όλη την ηλεκτρονική «κίνηση» στο Η/Μ φάσμα από επικοινωνίες έως και τα σήματα ραντάρ που μπορεί να προέρχονται από και σειρά αισθητήρων και δη ναυτικών σε σκάφη επιφανείας.

Επίσης έχουν διατεθεί από ισραηλινής πλευράς αεροσκάφη C-12 COMINT/COM Jammer με καθήκοντα ελέγχου επικοινωνιών που συνίστανται στην υποκλοπή και τις παρεμβολές.

Η Τουρκία αν και δεν έχει πλησιάσει ακόμη την περιοχή των κυπριακών πεδίων εντούτοις με πτήσεις αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου και ναυτικής συνεργασίας CN-235MPA, CN-235-100, C-130B με εξοπλισμό SIGINT-ELINT και C-160T έχει ξεκινήσει ένα όργιο παρεμβολών στην περιοχή μεταξύ όδου και Καστελόριζου.

Ειδικά τα αεροσκάφη ηλεκτρονικής παρακολούθησης CN-235 M-100 ELINT Milsis-2U/Radar ED κάνουν πολύ "δουλειά", προσπαθώντας να αποκόψουν ηλεκτρονικά τη Μεγίστη από την Ρόδο.

Αν και τα τουρκικά CN-235 M-100 είναι εξακριβωμένο πως επιχειρούν στην περιοχή δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα C-160 ελέγχου επικοινωνιών ( Jamint -2U COMIINT/com-jammer) και τα 2 C-130B SIGINT/ELINT της τουρκικής Αεροπορίας που διαθέτουν με ειδικές παλέτες όπως συμβαίνει και με αντίστοιχη διαμόρφωση για τα C-130 της ΠΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η τελευταία έχει μετακινήσει το σύνηθες ίχνος των περιπολιών των ΕΜΒ-145Η ΑΣΕΠΕ «νοτιότερα και ανατολικά» καθώς ελλείψει ενός αεροσκάφους ΑΦΝΣ έχουν επωμιστεί την αποστολή επιτήρησης της τουρκικής ναυτικής δύναμης. Και τα ΕΜΒ-145 έχουν εκτεταμένες δυνατότητες παρακολούθησης σημάτων στον Η/Μ «χώρο» πραγματοποιώντας ELINT και COMINT, το τελευταίο για τον έλεγχο και υποκλοπή επικοινωνιών.



Πληροφορίες από SigmaLive και Defencenet
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Όμορφη και πολύπαθη Κύπρος μας... Πρώτα σε έσχισαν στα δύο και ακόμα αιμορραγείς και τώρα οι ίδιοι αυτοί που σε κατακρεούργησαν έρχονται να εγγυηθούν για σένα, για να πάρουν ό,τι πιο εμπορεύσιμο έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]