Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Παπανδρέου ζεσταίνει τη σούπα του δημοψηφίσματος


Σε μία απέλπιδα προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας ο πρωθυπουργός, που έχει εξαφανιστεί από τα θέματα της οικονομίας, ετοιμάζεται να προτάξει στη ΔΕΘ τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Έτσι στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι τα τέλη του φθινόπωρου θα γίνει δημοψήφισμα, ενώ έθεσε και θέμα αλλαγής του Συντάγματος.

Υπογραμμίζεται ότι με το δημοψήφισμα, που πιθανότατα θα έχει πολλά ερωτήματα, δεν θα γίνουν μόνο θεσμικές πολιτικές αλλαγές, αλλά θα θιγούν και θέματα που άπτονται του Συντάγματος. Ενδεχομένως δηλαδή, με το δημοψήφισμα να επιχειρηθεί «υπέρβαση» του Συντάγματος, αν και, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις Καστανίδη, θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση οι προτάσεις

Το ΠΑΣΟΚ (και το σύστημα Παπανδρέου) θα επιχειρήσει να επιβάλλει το θεσμικό πλαίσιο που το συμφέρει στο πολιτικό σύστημα, στο κράτος και στο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, διαμορφώνοντας αρνητικούς συσχετισμούς για την ΝΔ. Ο Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο αναφέρθηκε σε συνταγματικές αλλαγές, αλλά και σε αλλαγές που «θα εμπεδώσουν ένα κλίμα σίγουρης θεσμικής ανάταξης διότι οι δημοκρατικοί θεσμοί και το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής», ενώ οι συνεργάτες του μετά την συνεδρίαση διέρρεαν την εμμονή του ΓΑΠ στην πολιτική «τα γκρεμίζουμε όλα».

Ο ΓΑΠ ακόμη δεν έχει οριστικοποιήσει τα ερωτήματα που θέλει να θέσει στο δημοψήφισμα, ενώ ίσως μιλήσει πιο καθαρά στην συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη. Ωστόσο μερικά από αυτά που έχουν ακουστεί είναι η μείωση του αριθμού των βουλευτών (που θα βρει σύμφωνες ευρύτερες δυνάμεις), η αλλαγή του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών, η λειτουργία της Βουλής, η χρηματοδότηση των κομμάτων, η θητεία των εκλεγμένων αξιωματούχων, το εκλογικό σύστημα και η δικαιοσύνη.

Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Οι εμμονές ενός άφρονα δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να κυριαρχούν σε πολιτικές αποφάσεις. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, ένας άφρονας δεν θα πρέπει να ηγείται μιας χώρας. Όλη αυτή η ασάφεια για τα ερωτήματα που θα τεθούν στο δημοψήφισμα δεν μπορεί παρά να είναι για κακό. Και σίγουρα τα ερωτήματα δεν θα τα σκαρφιστεί ο εν λόγω περιορισμένης ευφυίας πολιτικός, αλλά οι εισαγόμενοι "σύμβουλοι" που εκπροσωπούν δυνάμεις ισχυρές, που βρίσκονται πάνω από κυβερνήσεις και κινούν τις αποφάσεις πολλών ηγετών σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια και μοναδικη θα πρεπει να ειναι η ερωτηση.
    Να δικαστη το πολιτικο καθεστως των τελευταιων 30 χρονων,απο λαίκα δικαστηρια; η απο τους υπαρχοντες "δικαστικους";
    Αυτο θελει ο κοσμος και οχι τα τρικ των διαβολεμενων πολιτικων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]