Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Wall Street Journal: Ευρωπαϊκό δίλημμα διάσωσης της Ελλάδας ή των τραπεζών


H Wall Street Journal, σε σημερινό της δημοσίευμα, εκφράζει την άποψη πως η Ευρώπη θα βρεθεί στο δίλημμα είτε να διασώσει την Ελλάδα, είτε να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας και να στηρίξουν τις ήδη «εύθραυστες» τράπεζες της Ευρώπης.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών -εκτός από τις ελληνικές τράπεζες- στο ελληνικό δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 46 δισ. ευρώ, με τα γαλλικά και τα γερμανικά ιδρύματα να κατέχουν 9,4 δισ. ευρώ και 7,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα, το συνολικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα (μέσω τραπεζικών ομολόγων κ.α.) ανέρχεται σε 94 δισ. ευρώ, με τα γαλλικά ιδρύματα να έχουν έκθεση 40 δισ. ευρώ και τα γερμανικά 24 δισ. ευρώ.

Η Wall Street Journal σημειώνει πως σε περίπτωση ελληνικής πτώχευσης οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αναγνωρίσουν τις πραγματικές του θέσεις στο ελληνικό χρέος, κάτι που θα επιβάρυνε τα αποτελέσματα τους.

Αναφερόμενο επίσης στην πρόσφατη τοποθέτηση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω ανακεφαλαιοποίησης σημειώνει πως ο χρόνος για την ανακεφαλαιοποίηση έχει μάλλον περάσει, καθώς υπάρχει πολύ λιγότερος «ενθουσιασμός» για τον τραπεζικό τομέα αυτές τις μέρες.

Όπως αναφέρει η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν να σταθμίσουν τη διάσωση των τραπεζών τους και τη διάσωση περιφερειακών ευρωπαϊκών οικονομιών. Στο ίδιο πλαίσιο σημειώνει πως το πλεονέκτημα της ελληνικής διάσωσης ήταν ότι σε αυτή οι χώρες εμπλέκονται ως επί το πλείστον με υποσχέσεις και εγγυήσεις και όχι με το πραγματικό χρήμα των φορολογουμένων. Η ανακεφαλαιοποίηση δε των τραπεζών από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να χρηματοδοτηθεί κατευθείαν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Η Wall Street Journal επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι απίθανο να συναινέσουν στο πώς θα ανταποκριθούν στα εγχώρια τραπεζικά προβλήματα τους. Υποστηρίζει πως μερικοί είναι πιθανό να κάνουν ότι μπορούν για να ενθαρρύνουν μια ανακεφαλαιοποίηση του ιδιωτικού τομέα, άλλοι θα χρησιμοποιήσουν τα δημόσια κονδύλια και άλλοι θα σταθούν πίσω, ελπίζοντας σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τέλος εκτιμά ότι η διαδικασία αυτή θα δημιουργήσει περαιτέρω πιέσεις στη ζώνη του ευρώ.

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]