Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα θα είχε περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης με την δραχμή

  • Πώς θα ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση; Μήπως βγαίνοντας από το ευρώ; Ο Γερμανός ειδικός σε ζητήματα διεθνών αγορών στο Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής Χέριμπερτ Ντίτερ βλέπει θετικά μια επιστροφή της χώρας μας στη δραχμή.

Ο Γερμανός ειδικός Χέριμπερτ Ντίτερ, διαφωνεί με εκείνους που βλέπουν μόνο μειονεκτήματα στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ. Θεωρεί ότι η χώρα μας θα ωφεληθεί αν βγει από την ευρωζώνης και το ευρώ. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutsche Welle τόνισε ότι «το ερώτημα που θα πρέπει να απασχολεί δεν είναι αν η Ελλάδα θα τεθεί εκτός ευρωζώνης, αλλά αν η ελληνική κοινωνία έχει περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης και αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης επιστρέφοντας στη δραχμή. Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Το ζητούμενο δεν είναι η τιμωρία της Ελλάδας, αλλά το ερώτημα μήπως με τη βοήθεια του εθνικού της νομίσματος καταφέρει να ενεργοποιήσει καλύτερα όλους τους μηχανισμούς ανάπτυξης που διαθέτει».

Για την ελληνική κοινωνία η συναίνεση είναι δύσκολη


Ο Γερμανός ειδικός αναφέρθηκε και στους φόβους για ένα ντόμινο της κρίσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πρόβλημα χρέους σε περίπτωση αποκλεισμού της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Είναι πολλοί εκείνοι που μιλούν για αρνητικές συνέπειες και ένα ντόμινο. Έχω διαφορετική άποψη. Νομίζω ότι το μόνο που θα γίνει είναι ότι και άλλες χώρες με πρόβλημα χρέους θα σκεφθούν μήπως είναι καλύτερα να επιστρέψουν στο εθνικό τους νόμισμα. Στην Ελλάδα διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει κοινή προσπάθεια κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και μόνο αυτό είναι ενδεικτικό ότι η ελληνική κοινωνία δυσκολεύεται να συναινέσει σε μια αναδόμηση, σε μια νέα αρχή».
Υπόδειγμα η Αργεντινή;

Aκόμα και στην περίπτωση επιστροφής της χώρας μας στη δραχμή τίθεται εύλογα το ερώτημα πως και αν η Ελλάδα καταφέρει να βγει από την κρίση. Διότι είναι προφανές ότι το κόστος των εισαγωγών για ενέργεια για παράδειγμα θα αυξηθεί πολύ.
«Σίγουρα το σενάριο αυτό δεν είναι ευχάριστο, είναι ωστόσο προτιμότερο από όλα τα άλλα, λέει ο Χέριμπερτ Ντίτερ. Γνωρίζουμε από πολλές κρίσεις χρέους του παρελθόντος ότι μια υποτίμηση έχει πολλά πλεονεκτήματα. Δείτε το παράδειγμα της Αργεντινής. Επί χρόνια προσπαθούσε να επιπλεύσει με ένα υπερτιμημένο νόμισμα. Το 2002 ήρθε η υποτίμηση και από τότε η χώρα έχει να επιδείξει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η υποτίμηση μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Συμφωνώ ωστόσο ότι το σενάριο αυτό δεν είναι ευχάριστο».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]