Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Roubini: Πώς πρέπει να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος

Έναν «οδηγό» για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εξέδωσε ο Nouriel Roubini και η ομάδα των αναλυτών της εταιρείας συμβούλων του, της Roubini Global Economics.

Όπως διαπιστώνει ο Roubini, η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις είναι μεν αναγκαίες, όμως δεν αρκούν για να εισέλθει το χρέος σε διατηρήσιμη τροχιά. Στην καλύτερη περίπτωση, το ελληνικό χρέος θα κορυφώσει στο 160% του ΑΕΠ, υπολογίζει.

Σύμφωνα με την ανάλυση του οικονομολόγου, η καλύτερη λύση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι ένα σχέδιο στα πρότυπα του Brady Plan που εφαρμόστηκε κυρίως στη Λατινική Αμερική, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Ουσιαστικά ο Roubini προτείνει να γίνει μέσα στο 2011 μία προσφορά ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων με άλλα ομόλογα, που θα έχουν σημαντικά πιο μακροπρόθεσμες λήξεις, ελαφρώς χαμηλότερα κουπόνια αλλά την ίδια ονομαστική αξία. Δηλαδή χωρίς haircut.

Αυτό μπορεί να γίνει με έναν νέο νόμο που θα αλλάζει τους όρους των ομολόγων. Ο Roubini κάνει λόγο για μια πολύ φιλική προς τις αγορές προσέγγιση, η οποία θα πυροδοτούσε όμως την πληρωμή των CDS.

Εναλλακτικά, η Αθήνα θα μπορούσε να επιδιώξει μία εθελοντική αναδιάρθρωση, η οποία δεν θα ενεργοποιούσε τα CDS.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]