Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η σημερινή πορεία στο Σύνταγμα - Η ώρα για ένα ακόμα «όχι»

Σύνταγμα 11/05/11 - 13:34


Μας έλεγαν θα νικήσετε, όταν υποταχθείτε…

Υποταχθήκαμε και βρήκαμε τη στάχτη…

Και οι πλέον δύσπιστοι θα έχουν πλέον …..πειστεί, ότι το περιώνυμο μνημόνιο δεν ήταν ένα πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδος.

Αντιθέτως, ο αποκλειστικός του στόχος ήταν να διασώσει τους δανειστές μας, τις ευρωπαϊκές και δευτερευόντως τις ελληνικές τράπεζες.

Η σωτηρία της Ελλάδος μπορεί να προέκυπτε ως….παρενέργεια!

Ένα χρόνο μετά, με εξαίρεση τις ξένες τράπεζες που πρόλαβαν να ξεφορτωθούν ελληνικά ομόλογα και τους κερδοσκόπους που θησαύρισαν από τα spreads και τα cds, οι άλλοι είναι χαμένοι. Το δε μνημόνιο έχει περάσει στη συνείδηση της κοινής γνώμης (και όχι μόνο της ελληνικής) ως μια παταγώδης αποτυχία, ένα παράδειγμα προς αποφυγή, μια καταστροφική συνταγή.

Για αυτό και οι επόμενες …εκδοχές του ήταν βελτιωμένες.

Η Ιρλανδία δέχθηκε μεν τη βοήθεια, αρνήθηκε όμως την αύξηση της φορολογίας.

Η Πορτογαλία συμφώνησε ένα πολύ ηπιότερο, πάντα σε σχέση με το ελληνικό, μνημόνιο.

Ακόμα και σε εμάς, που δεχθήκαμε αδιαμαρτύρητα τους επαχθέστατους όρους, μας προσφέρθηκε ως αντίδωρο παρηγοριάς μια …επιμήκυνση με ελαφρώς μειωμένο επιτόκιο.

Σε χειρότερη κατάσταση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι ήταν πέρυσι. Και με σαφώς λιγότερα διαπραγματευτικά μέσα.

Οι κύριοι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου απώλεσαν την αίγλη τους ως …δεινοί διαπραγματευτές και …..αποτελεσματικοί τεχνοκράτες, ενώ η κυβέρνηση ως σύνολο βούλιαξε στα προβλήματα που δημιούργησε.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές το 2012 (παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών) και ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη πρόσθετου δανεισμού.

Αυτό σημαίνει νέο μνημόνιο και νέα επώδυνα μέτρα, με παράλληλη υποθήκευση της χώρας.

Επειδή, όμως, οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται πλέον τον κ. Παπανδρέου, ενώ βλέπουν ότι το αντιμνημονιακό ρεύμα ενισχύεται στην κοινωνία, απαιτούν ευρύτερη στήριξη.

Και προφανώς δεν εννοούν την κα. Μπακογιάννη και τον κ. Καρατζαφέρη. Αυτοί θεωρούνται δεδομένοι.

O Αντώνης Σαμαράς τους απασχολεί.

Και γιατί κόπτονται τόσο πολύ για τη στήριξη του Σαμαρά;

Πρώτον, γιατί έχουν πειστεί ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν μπορεί μόνη της. Και δεν επαρκούν τα εξαπτέρυγα.

Δεύτερον, γιατί η αντιμνημονιακή γραμμή του Σαμαρά «χαλάει» την συνταγή. Στέλνει λάθος… μηνύματα. Αν το μνημόνιο εγκαταλειφθεί στην Ελλάδα, τότε δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί πουθενά αλλού!

Τι θα απογίνουν όλοι αυτοί οι σωτήρες; Επί πλέον η Ευρώπη μέχρι το 2013 μένει χωρίς μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων.

Το διακύβευμα είναι υψηλό!

Να γιατί οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν εννεακομματική βουλή..

Να γιατί τα σενάρια για δήθεν εθνική συνεννόηση...

Να γιατί τα χαμηλά ποσοστά της Ν.Δ. (ενώ οι θέσεις της απηχούν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος),

Να γιατί ο «μπαμπούλας» της ακυβερνησίας, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Να γιατί τα εκβιαστικά διλήμματα.

Για να πει ο Σαμαράς το ναι και να τελειώσει η ιστορία.

Έχουν μάλιστα και το επιχείρημα: το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Πορτογαλίας συμφώνησε στα μέτρα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Βέβαια, συμφώνησε στα μέτρα, αλλά έχασε το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις!

Ποια πρέπει να είναι η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά;

Στην Ελλάδα, εδώ και χιλιάδες χρόνια, τις απαντήσεις τις δίνουν οι Ποιητές μας:

«Μας έλεγαν θα νικήσετε, όταν υποταχθείτε…

Υποταχθήκαμε και βρήκαμε τη στάχτη…»

Κώστας Ροδινός

Με την κλασική και δοκιμασμένη από το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν μέθοδο, τα ΜΑΤ έσπασαν πριν από λίγο την μεγάλη πορεία στο Σύνταγμα. Κάποιοι πέταξαν όπως και στις άλλες πορείες μπουκάλια στα ΜΑΤ, αυτά επιτέθηκαν με χημικά και διέλυσαν την πορεία στο ύψος της Μεγάλης Βρετάνιας. Ακριβώς όπως και την προηγούμενη φορά.

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η ρήψη χημικών ενώ έξω από την Βουλή παραμένουν λίγες εκατοντάδες άτομα.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αγαπητέ μου φίλε , πρώτα θέλω να σε ευχαριστήσω που συνεισφέρεις και συ με το άρθρο σου σε αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει , αλλά χωρίς να θέλω να διορθώσω αυτά που λες , γιατί αντιλαμβάνομαι ότι συγκρίνεις Πορτογαλία με Ελλάδα , ώστε να δείξεις την διαφορά αξίων των δυο πρωθυπουργών τους , η και των δυο λαών ακόμα ( θα τολμούσα πλέον να πω ) αλλά να αν θα το δεις βαθύτερα και με οικονομικούς όρους , καταλαβαίνεις ότι όλοι οι πρωθυπουργοί της λεγόμενης ευρωζώνης είναι χωμένοι βαθιά μέσα σε αυτήν την ραδιουργία που εξελίσσεται λίγο-λίγο , σιγά-σιγά και με καινούργιες πράξεις καθημερινά ( με τελευταία πράξη , την πολιτική συναίνεση και συγκυβέρνηση , στο πλιατσικολόγημα της πατρίδας μας ).
    Εξ άλλου ακόμη και το ίδιο το κεντρικό έντυπο της παγκοσμίου διακυβερνήσεως πρόσφατα δημοσίευσε άρθρο πρώην στελέχους της , όπου παρουσίαζε όλο το χοντρό κόλπο που έστησε στην ευρωζώνη .
    Έφτασε δε και στο σημείο να μας δώσει μέχρι και την νομική λύση , πληροφορώντας μας μάλιστα ακόμη και για τις συγκεκριμένες διατάξεις που παραβαίνουν το Ευρωσύνταγμα .
    Αλλά να , στην Ελλάδα περιμένουμε να μας το πει μόνο ο Λάκης Λαζόπουλος για να το πιστέψουμε .
    Όπως έγινε και με το κομμένο απόσπασμα από την συνέντευξη του στρος καν .
    Το είχαμε χιλιοαναρτήσει , και εδώ δε στο μπλοκ του « ας μιλήσουμε επιτέλους » προσωπικά το είχα δει δυο με τρεις φορές σε σχετικά δημοσιεύματα που το σχολίαζαν , αλλά κανείς τότε, δεν έδινε σημασία .
    Τον καιρό εκείνο βλέπετε προείχαν οι λαθρο-κομπογιαννίτες της Υπατίας , και το κομμένο κομμάτι της συγκεκριμένης εκπομπής , έγινε κομμάτι εκβιαστικής διαπραγμάτευσης για χάρη των προνομίων των αν-αξιότιμων λαθροεισβολεων μας .
    Όχι δηλαδή πως αυτό ήταν κάτι τι που στενοχώρησε τους πρασσινοτσολιάδες .
    Απεναντίας μάλιστα , ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΛΑΘΡΟΨΗΦΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΛΑΘΡΟΔΗΜΑΡΧΟΙ η μάλλον περισσότεροι ΒΛΑΧΟΔΗΜΑΡΧΟΙ , πιο σωστά , εαν κρίνω από τους εκλεγμένους αντιπρόσωπους στις κατά τόπου δημοτικές αρχές του λεκανοπεδίου.
    Όσον δε αφορά το παράδειγμα για το δάνειο της Πορτογαλία αυτό είναι της τάξεως των € 78 δισ .
    Είναι δηλαδή ισοδύναμο με περισσότερο από 47 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2010, και ενδεχομένως ο κύριος λόγος ώστε να αυξηθεί το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας σε περίπου 120 τοις εκατό του ΑΕΠ.
    Και μετά φίλε θα έρθουν οι όροι , τα μνημόνια με τις δεσμεύσεις της κρατικής περιουσίας τους και όλα πια τα πολύ γνωστά, σε εμάς τους έλληνες μνημονιοπληκτους.
    Μάλλον δεν γλυτώνει τελικά ούτε το τραινάκι που σε ανεβάζει στην Lisboa .


    HEIL GAP (or mind the GAP )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]