Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η μεγαλύτερη βραδιά της αγανάκτησης

  • Πλημμύρισε το Σύνταγμα από πλήθη "αγανακτισμένων" πολιτών που με πανό, σφυρίχτρες, τύμπανα, μαγειρικά σκεύη και χιλιάδες υψωμένα χέρια, διαδήλωσαν για ένα καλύτερο αύριο

Χαρακτηριστικά κινήματος αποκτούν πλέον οι αυθόρμητες διαδηλώσεις "αγανακτισμένων" στο Σύνταγμα. Μια πρωτοφανής λαοθάλασσα πλημμύρισε χθες την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας στη μεγαλύτερη ειρηνική διαδήλωση των τελευταίων χρόνων.

Η χθεσινή συγκέντρωση ξεπέρασε κατά πολύ σε πλήθος αλλά και σε παλμό την "πρεμιέρα" των αγανακτισμένων της περασμένης Τετάρτης. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου από την Αθήνα, αλλά και άλλες πόλεις της επαρχίας, από μικρά παιδιά με τους γονείς τους μέχρι συνταξιούχοι (η αστυνομία έκανε λόγο για περισσότερους από 20.000 αλλά πρόσωπα με εμπειρία σε συγκεντρώσεις υπερδιπλασιάζουν τον αριθμό) δημιούργησαν ένα τεράστιο ανθρώπινο χαλί που εκτεινόταν στις οδούς Ερμού, Αμαλίας, Οθωνος, Βασιλέως Γεωργίου, Πανεπιστημίου, Σταδίου και τους γύρω δρόμους.

Με τύμπανα, σφυρίχτρες και χιλιάδες υψωμένα χέρια οι συγκεντρωμένοι δεν σταμάτησαν λεπτό να φωνάζουν συνθήματα. Μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη 26 άνθρωποι "μεταμορφώθηκαν" σε γράμματα σχηματίζοντας τη φράση του Γκάντι "η πιο μεγάλη βία είναι η φτώχεια".

Η Πλατεία Συντάγματος δονήθηκε χθες για ώρες πολλές από ένα παλλόμενο πλήθος με πρωτοφανή δυναμισμό. "Πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από δω" ήταν για άλλη μία φορά το κεντρικό σύνθημα των "αγανακτισμένων", που επέμειναν να φωνάζουν ρυθμικά υψώνοντας τα χέρια τους προς το κτίριο του Κοινοβουλίου και σκαρώνοντας πολλά συνθήματα κατά του πολιτικού κόσμου, του πρωθυπουργού ή και υπουργών όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Δεν ήταν όμως μόνο το πλήθος και ο παλμός του που έδωσαν το στίγμα της χθεσινής συγκέντρωσης. Ηταν η ανάγκη του καθενός να εκφράσει με τον δικό του τρόπο την οργή και την αγανάκτησή του για την κατάσταση που επικρατεί.

Η μεγαλύτερη βραδιά της αγανάκτησης

Η θεατρική ομάδα "Πείρα(γ)μα" ανέβασε τη σκηνή της φτώχειας από τον "Πλούτο" του Αριστοφάνη πάνω στην πλατεία. Μία σκηνή είχε στηθεί στο πεζοδρόμιο της Αμαλίας για τα μουσικά συγκροτήματα, ενώ ξυλοπόδαροι και τυμπανιστές μπερδεύονταν με το πλήθος.

Οπως και να 'χει, οι "αγανακτισμένοι" οργανώνονται. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν δηλώσει συμμετοχή στις 13 ομάδες εργασίας που έχουν συγκροτηθεί πάνω στην πλατεία για την καθαριότητα, την περιφρούρηση, τη γραμματειακή, νομική και τεχνική υποστήριξη κλπ.

Η μεγαλύτερη βραδιά της αγανάκτησης

Οι συμμετέχοντες, άνθρωποι όλων των ηλικιών που πριν από την προηγούμενη Τετάρτη δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, μοιράζουν βάρδιες έτσι ώστε στην "κατάληψη" της πλατείας να υπάρχει πάντα κόσμος που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Η ομάδα σίτισης συγκεντρώνει φαγητό από δωρεές, ενώ γιατροί, νοσηλευτές και διασώστες έχουν στήσει μία σκηνή-ιατρείο για να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες. Περίπου 50 σκηνές έχουν ήδη στηθεί στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας και πολλοί είναι αυτοί που διανυκτερεύουν κάθε βράδυ εκεί. Εχει συσταθεί επίσης ομάδα εξόρμησης για τη διανομή φυλλαδίων, καθώς και ομάδα μεταφραστών για τα κείμενα της λαϊκής συνέλευσης η οποία συνεχίζει να πραγματοποιείται κάθε βράδυ πάνω στην πλατεία.

Η μεγαλύτερη βραδιά της αγανάκτησης

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
"Ξεπουλάνε την Ελλάδα και θέλω να αντιδράσω", λέει η Ελένη Κρίκκη, που κατέβηκε χθες στο Σύνταγμα με την κόρη της Θεανώ. Οι δύο τους συμμετέχουν σε ομάδα καλλιτεχνών και χθες "μεταμορφώθηκαν" σε γράμματα για να σχηματίσουν με άλλους συναδέλφους τους εικαστικούς τη φράση "η πιο μεγάλη βία είναι η φτώχεια".

ΨΗΦΙΣΜΑ
"Δεν αποχωρούμε"

Το πρώτο ψήφισμά της έβγαλε η λαϊκή συνέλευση των "Αγανακτισμένων" στην πλατεία Συντάγματος, αναφέροντας μεταξύ άλλων: "Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουν αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας".

Η μεγαλύτερη βραδιά της αγανάκτησης

Οι "Αγανακτισμένοι" καλούν όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να διαδηλώνουν μέχρι το Σύνταγμα και μετά να παραμένουν στην πλατεία. "Καλούμε όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας" τονίζει η λαϊκή συνέλευση.

Γιαγιά 102 ετών στο βήμα!
Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκε και μια υπεραιωνόβια γυναίκα ηλικίας 102 ετών. Η ηλικιωμένη, την οποία συνόδευε η εγγονή της, ήρθε με αναπηρικό καροτσάκι και μίλησε στη λαϊκή συνέλευση.

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ ΦΥΛΛΑΔΙΑ

Για άλλη μία φορά οι "Αγανακτισμένοι" έδειξαν σαφώς πως δεν επιθυμούν να "καπελωθούν" από κανένα κόμμα και κανέναν πολιτικό ή συνδικαλιστικό φορέα. Λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα μέλη κόμματος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (του ΚΚΕ-μλ) επιχείρησαν να στήσουν πάγκο πάνω στην πλατεία και να μοιράσουν φυλλάδια, για να αντιμετωπίσουν τη μαζική κατακραυγή των συγκεντρωμένων, που δεν τους άφησαν τελικά να προσθέσουν την κομματική τους ταυτότητα στην εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Ενδεικτικά είναι άλλωστε τα πολλά πολύχρωμα πλακάτ που έχουν τοποθετηθεί πάνω σε κολόνες και άλλα σημεία της πλατείας με το σύνθημα "Δεν ανήκουμε σε κανένα κόμμα". Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει παρόμοιο περιστατικό.

Την περασμένη Πέμπτη το πλήθος των αγανακτισμένων πολιτών είχε διώξει κακήν κακώς από τη συγκέντρωση έναν διαδηλωτή, ο οποίος προσπάθησε να μπει στον κύριο όγκο της διαδήλωσης κρατώντας μία κομματική σημαία, ενώ στη Θεσσαλονίκη στην πρεμιέρα των κινητοποιήσεων είχε αποτραπεί η είσοδος μελών του ΠΑΜΕ στον κεντρικό χώρο της εκδήλωσης.

Χθες, που είχε κηρυχθεί στο Facebook ως ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης, οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι που παρέμεναν μέχρι πολύ αργά τη νύχτα μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου επέμεναν να διακηρύττουν σε όλους τους τόνους πως είναι ακομμάτιστοι και χωρίς πολιτικές δεσμεύσεις.

Γιάννης Φώσκολος

Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Μήνυμα στην Ευρώπη

Τη συμπαράστασή του στους αγανακτισμένους πολίτες που συγκεντρώνονται στις πλατείες όλης της χώρας εκφράζει με επιστολή του ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος ζητά να φύγει η κυβέρνηση και να οδηγηθούν στη φυλακή οι πολιτικοί που υπέγραψαν το μνημόνιο.

"Αν ένας διευθυντής επιχείρησης μιλούσε για την επιχείρησή του με τον τρόπο που ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του μιλάνε για την Ελλάδα, θα σάπιζε τώρα πίσω από τα κάγκελα της φυλακής καταδικασμένος για βαριά απιστία", επισημαίνει στην επιστολή του. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητά επίσης τη συστράτευση όλων των ευρωπαϊκών λαών δίπλα στους Ελληνες, όχι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης ή του σεβασμού στην Ιστορία της χώρας μας, αλλά επειδή μακροπρόθεσμα θα κληθούν και οι ίδιοι να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα.

"Σας ζητάμε να το κάνετε για το δικό σας συμφέρον. Αν αφήσετε τώρα την ελληνική, την ιρλανδική, την πορτογαλική, την ισπανική κοινωνία να καταστραφούν, στον βωμό του Χρέους και των Τραπεζών, θα έρθει σύντομα η δική σας σειρά. Δεν θα ευημερήσετε εν μέσω ευρωπαϊκών κοινωνικών ερειπίων. Εμείς αργήσαμε, αλλά ξυπνήσαμε. Ξυπνήστε κι εσείς".

Πηγή


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]