Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όταν το δίκιο… πνίγει το ΠΑΣΟΚ

Τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδος ολοένα και αυξάνονται σε διάφορα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μετά το Bloomberg και το Spiegel, σειρά πήρε η γερμανική έκδοση της Financial Times να κάνει αναφορά στην πιθανότητα «κουρέματος» της αξίας των Ελληνικών ομολόγων.

Πριν από ένα και πλέον χρόνο η διακίνηση τέτοιων προβλέψεων για χρεοκοπία της Ελλάδος ερμηνεύονταν δικαίως ως κακόβουλες επιθυμίες κάποιων κερδοσκόπων κατά της χώρας μας, αφού τα «γεράκια» των αγορών είχαν άμεσο συμφέρον από μια τέτοια εξέλιξη. Η διάψευση των σεναρίων τότε ήταν απολύτως δικαιολογημένη, διότι η ελληνική κυβέρνηση μόλις ξεκινούσε την προσπάθειά της να συμμαζέψει το δημοσιονομικό έλλειμμα μέσω της εφαρμογής του μνημονίου.

Τότε, στη αρχή της προσπάθειας, υπήρχε η ελπίδα, έστω και αμυδρή, ότι με την εφαρμογή των σκληρών, και επαχθών για το κοινωνικό σύνολο, μέτρων θα δημιουργούνταν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη σταδιακή έξοδο από την κρίση. Είχε το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα η κυβέρνηση, όπως και οι ξένοι σύμμαχοί μας που εμπνεύστηκαν το μνημόνιο να λένε «περιμένετε πρώτα να δείτε τα αποτελέσματα και μετά μας καταδικάζετε».

Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου είναι πλέον κοινή η διαπίστωση πως οι στόχοι που είχαν τεθεί δεν επιτυγχάνονται. Τα προϋπολογισμένα έσοδα του κράτους έχουν πέσει έξω, η ύφεση είναι βαθύτερη από τις αρχικές προβλέψεις, οι εισπρακτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν, η ανεργία εκτοξεύεται. Όσο καλόπιστα και αν θέλει κανείς να προσεγγίσει τις πολιτικές της κυβέρνησης και τις διαβεβαιώσεις της, όπως και αυτές του ΔΝΤ ή της ΕΕ, ότι δεν τίθεται θέμα ανδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τα νούμερα είναι αμείλικτα.

Ακόμα και αυτή η πρόσκαιρη ανάσα που δόθηκε από τις αποφάσεις στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους και την μείωση του επιτοκίου κατά μια μονάδα εξανεμίστηκε με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση του Euribor κατά 1%.

Δεν είναι μόνον οι κερδοσκόποι που προβλέπουν τη χρεοκοπία της Ελλάδος, αλλά και συμπολιτευόμενοι βουλευτές. Εκτός και αν η Βάσω Παπανδρέου… τρελάθηκε ξαφνικά ή έχει κάποιο άγνωστο μυστικό fund και έχει ποντάρει υπέρ της πτώχευσης της Ελλάδος. Απλώς και αυτή, ως έμπειρη πολιτικός, διαπιστώνει πως μετά τα δείγματα γραφής της κυβερνητικής πολιτικής και την αναποτελεσματικότητα των μέτρων του μνημονίου δεν βγαίνουν τα νούμερα.

Αυτή τη φορά, τα χαρτιά είναι ανοιχτά, “the chips are on the table”, και οι οιωνοί δεν είναι οι καλύτεροι για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Άλλο οι πιέσεις των κερδοσκόπων και οι «Κασσάνδρες» που ποντάρουν εναντίον της Ελλάδος, και άλλο οι πραγματικοί αριθμοί μετά την εφαρμογή του «σωτήριου» μνημονίου, δυστυχώς.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]