Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όσα προλάβουν να πάρουν οι διεθνείς ληστές - ανθρωπιστές

  • Αρχίζουν εξαγωγές πετρελαίου οι αντικαθεστωτικοί
  • Βρήκαν τη λύση στα προβλήματα εξεύρεσης οικονομικών πόρων

Αεροπορική επιδρομή εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι στην πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα. Οι εξεγερμένοι δέχθηκαν χθες για πρώτη φορά πετρέλαιο σε δεξαμενόπλοιο. Θετική για πετρελαϊκές συναλλαγές με τους αντάρτες εμφανίστηκε η Ε.Ε.

Αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν δύο κυβερνητικά στρατιωτικά οχήματα χθες στην πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα της ανατολικής Λιβύης, όπου οι εξεγερμένοι συγκρούονται εδώ και πέντε ημέρες με τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι. Τα συντρίμμια των δύο φορτηγών πάνω στα οποία ήταν προσαρμοσμένα βαριά πολυβόλα βρίσκονται κοντά στην είσοδο της ανατολικής κατοικημένης περιοχής της Νέας Μπρέγκα, και από τα λάστιχά τους που καίγονταν υψωνόταν ένα σύννεφο μαύρου καπνού. Οι δυτικές αεροπορικές επιδρομές έχουν μέχρι στιγμής καταστρέψει το 30% της στρατιωτικής δύναμης του Λίβυου ηγέτη, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ένα δεξαμενόπλοιο χωρητικότητας ενός εκατομμυρίου βαρελιών έφθασε χθες στο λιμάνι του Τομπρούκ (ανατολική Λιβύη) όπου οι εξεγερμένοι εξασφάλισαν για πρώτη φορά τη φόρτωση πετρελαίου. Η αξία του φορτίου ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια δολάρια. Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από 1.000.000 βαρέλια πετρελαίου. Είναι η πρώτη φορά που οι Λίβυοι αντάρτες, οι οποίοι ελέγχουν πολλά λιμάνια της ανατολικής Λιβύης, πραγματοποιούν μια τέτοια επιχείρηση. Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί που μάχονται εναντίον των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι αντιμετωπίζουν προβλήματα εξεύρεσης οικονομικών πόρων για τη συνέχιση του αγώνα τους και γι' αυτό θέλουν να αρχίσουν ξανά τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, που έχουν διακοπεί μετά την επιβολή κυρώσεων και οικονομικής φύσεως, από τη διεθνή κοινότητα στη Λιβύη. Το φρένο στις εξαγωγές πετρελαίου από τη χώρα της Βορείου Αφρικής έχει προκαλέσει σημαντική άνοδο της τιμής του «μαύρου χρυσού», στις αγορές διεθνώς.

Η ΕΕ δεν έχει αντιρρήσεις όσον αφορά στο ενδεχόμενο να αγορασθεί πετρέλαιο από τους Λίβυους εξεγερμένους από τη στιγμή που τα έσοδα απ' αυτήν τη συναλλαγή δεν ωφελούν το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι, ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον. Η ίδια, εκ μέρους της ΕΕ, επανέλαβε την άρνηση της ευρωπαϊκής διπλωματικής υπηρεσίας για οποιαδήποτε επαφή με το καθεστώς Καντάφι, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου Agence Europe, σημειώνοντας παράλληλα ότι κάποιες χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, δέχθηκαν προσέγγιση από απεσταλμένους του Καντάφι.

Από την άλλη, ένα λιβυκής ιδιοκτησίας πλοίο που μεταφέρει φορτίο 23 εκατομμύρια λίτρα εισαγόμενου πετρελαίου έδεσε σε ένα λιμάνι που ελέγχεται από την κυβέρνηση, για να συμβάλει να αντιμετωπιστεί η έλλειψη καυσίμων, δήλωσαν ένας Λίβυος κυβερνητικός αξιωματούχος και ένα στέλεχος της ενεργειακής βιομηχανίας. Οι εν λόγω πηγές είπαν ότι το πλοίο ανήκει στη λιβυκή κρατική ναυτιλιακή εταιρεία και ξεφόρτωσε στο λιμάνι της Ζαουίγια, 50 χμ. δυτικά της Τρίπολης.

Μολονότι η Λιβύη είναι εξαγωγός πετρελαίου, οι διεθνείς κυρώσεις και η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην προμήθεια πετρελαίου και έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ουρές στα πρατήρια βενζίνης.

Έτοιμοι για μεταρρυθμίσεις

Νωρίτερα τα μεσάνυκτα της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραΐμ δήλωσε ότι η Λιβύη είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εκλογές και σε μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό της σύστημα, αλλά μόνο ο λιβυκός λαός μπορεί να αποφασίσει αν ο ηγέτης της, ο Μουαμάρ Καντάφι, θα παραμείνει στο πηδάλιο της χώρας ή όχι.

Το ίδιο βράδυ το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Λιβύης μετέδωσε στιγμιότυπα που έδειχναν σε «πραγματικό χρόνο» το Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι να χαιρετά τους οπαδούς του, μέσα από το γνωστό άσπρο τζιπ, με το οποίο παρουσιάζεται να μετακινείται, στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του.

Η τουρκική διπλωματία προσδίδει ουσιαστική σημασία στη διεξαγωγή των νατοϊκών επιχειρήσεων στη Λιβύη, προκειμένου να σταματήσουν οι ένοπλες επιθέσεις κατά των αμάχων, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά από συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Η Τουρκία οργανώνει τη διεξαγωγή επιχειρήσεων ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ενώ, προς την κατεύθυνση αυτή, έχει διαθέσει δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 για τη μεταφορά υγειονομικού υλικού, σε νοσοκομείο της Βεγγάζης.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη της Λιβύης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την εκπροσώπηση των ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή αναλαμβάνει η πρεσβεία της Ουγγαρίας, που ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατασκευάζει ιστορίες ο Κούσα

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα, ο οποίος αυτομόλησε την περασμένη εβδομάδα στη Βρετανία, είναι «άρρωστος» και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος της ενέργειάς του, δήλωσε στο BBC ένας από τους γιους του Μουαμάρ Καντάφι, ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι.

Ερωτηθείς για τα μυστικά που, όπως είπε ο Μούσα Κούσα, γνωρίζει για το καθεστώς του Καντάφι, ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι δήλωσε: «Είναι άρρωστος και ηλικιωμένος. Φυσικά και θα κατασκευάσει παράξενες ιστορίες. Ποια μυστικά; Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί γνωρίζουν τα πάντα για το Λόκερμπι. Δεν υπάρχουν πια μυστικά», δήλωσε ο γιος του Καντάφι αναφερόμενος στη βομβιστική επίθεση στην πτήση της Pan Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας το 1988, που αποδόθηκε στους Λίβυους και κατά την οποία σκοτώθηκαν 270 άνθρωποι. «Μας βομβαρδίζουν επί δύο εβδομάδες. Φανταστείτε την ψυχολογική πίεση. Και εάν είναι κάποιος άρρωστος και ηλικιωμένος, παραιτείται. Αυτός είναι ο πόλεμος», πρόσθεσε ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, ενώ στην ερώτηση εάν γνωρίζει εάν ο Μουάμαρ Καντάφι θα εκδιωχθεί από την εξουσία, απάντησε: «Θα δείτε».

Υπενθυμίζεται ότι εισαγγελικές Αρχές της Σκοτίας, που ερευνούν την υπόθεση της βομβιστικής ενέργειας, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα εξετάσουν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, μέσα στις επόμενες ημέρες. Βρετανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Κούσα, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, θα προσφέρει πολύτιμες στρατιωτικές και διπλωματικές πληροφορίες για την κυβέρνηση Καντάφι και ότι το παράδειγμά του να αυτομολήσει θα ακολουθήσουν κι άλλοι σύμμαχοι του Λίβυου ηγέτη.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι όσοι αυτομόλησαν από την κυβέρνηση Καντάφι δεν θα έχουν ασυλία από τη δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση της Σκοτίας έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή αποφυλάκισε το μοναδικό άνθρωπο που είχε καταδικαστεί για την επίθεση στο Λόκερμπι, το Λίβυο Άμπντελ Μπασέτ αλ Μεγκράχι, ο οποίος επέστρεψε στην πατρίδα του το 2009, επειδή κρίθηκε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο του καρκίνου.

Ο Κούσα φέρεται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αποφυλάκιση του Μεγκράχι, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται εν ζωή. Το 2003, η Λιβύη ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λόκερμπι. Οι ΗΠΑ ήραν τη Δευτέρα τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Μούσα Κούσα, αφού διέκοψε τις σχέσεις του με το λιβυκό καθεστώς.

Νέα αρχή για το Ιράν και την Αίγυπτο

Η Αίγυπτος, οι διπλωματικές σχέσεις της οποίας με το Ιράν είχαν διακοπεί πριν από 30 χρόνια, πρόκειται να ανοίξει μια νέα σελίδα με την Τεχεράνη, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της, Ναμπίλ αλ Άραμπι. Το Ιράν είχε διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Αίγυπτο το 1980, μετά την ισλαμική επανάσταση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναγνώριση του Ισραήλ από το Κάιρο. Οι δύο χώρες δεν διαθέτουν πρεσβείες ούτε διπλωματικές αντιπροσωπίες η μία στην πρωτεύουσα της άλλης. «Οι λαοί της Αιγύπτου και του Ιράν αξίζουν να απολαύουν σχέσεις που αντανακλούν την ιστορία και τον πολιτισμό τους, υπό τον όρο ότι θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της μη ανάμειξης στα εσωτερικά ζητήματα», σημείωσε ο υπουργός.

Ο Ιρανός ομόλογός του, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, έστειλε στον αλ Άραμπι επιστολή στην οποία καλεί να μελετηθούν τρόποι για «την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων» και καλεί να υπάρξουν επισκέψεις «των υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου στην Τεχεράνη και του Ιράν στο Κάιρο», μετά την πτώση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ την 11η Φεβρουαρίου, ύστερα από μια λαϊκή εξέγερση χωρίς προηγούμενο.

Τη Δευτέρα, ο αιγυπτιακός στρατός εξήγγειλε ότι δεν θα επιτρέψει να αναδειχθεί στην ηγεσία της Αιγύπτου «ένας άλλος Χομεϊνί», αναφερόμενος στον Ιρανό αγιατολάχ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ισλαμικής επανάστασης του 1979.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Όλα τα είχαμε, ο τρελός προφήτης μας έλειπε... Iεροκήρυκας "βλέπει" τη συντέλεια του κόσμου αύριο, 21 Μαΐου:

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=111235330

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]